Bananenrepubliekafspraken over vervangen spelers DBL

Gisteravond werd ik verrast door deze tweet.

Heldere tekst.

Gisteravond gelijk Ramses Braakman, de voorzitter van de DBL ge-appt. Ik had wat vragen, niet onlogisch.

Vandaag, donderdag, zouden we contact hebben. Uiteindelijk kwam er laat in de middag een mededeling: Zie bericht op de DBL website. Dat zal je vraag beantwoorden.

En verder had hij het voorlopig druk.

Nou werk ik op meer plekken en daar maak ik dit soort door- afschuifgevalletjes vaker mee, vooral bij gemeentes die in het nauw zitten.

Kijk het maakt mij persoonlijk echt geen drol uit wanneer Nederlandse Eredivisieclubs wel of niet meer hun derderangs Amerikanen importeren. Alleen kent de nieuwe regeling voor mij twee hele vreemde aspecten.

PUNT 1

Ten eerste: waarom is dit niet eerder gecommuniceerd. Inmiddels heb ik van anderen begrepen dat dit al lang geleden is besloten. Waarom wordt dit pas gecommuniceerd als er vragen zijn? Komt op mij over alsof het geheim had moeten blijven.

Ik vraag me dan gelijk af of er nog meer dingen zijn besloten die we niet kennen, maar wel belangrijk zijn voor Nederlandse basketballiefhebbers?

Ofwel communiceer eens pro-actief.

PUNT 2

Ten tweede en dat is eigenlijk veel belangrijker, de nieuwe regeling heeft een heel groot grijs gebied. Want wanneer is een blessure season-ending in deperiode 1 februari tot 1 april?

Een gebroken been of afgescheurde kruisband zijn duidelijk. Een enkelband? Daar staan een paar weken voor. Einde seizoen misschien als je niet door de 1e ronde van de play-offs komt, maar een finale is haalbaar.

Of zo’n gevalletje Cook van Den Bosch. Een hersenschudding. Is dat season-ending. In zijn geval had hij er überhaupt genoeg van. Telt dat dan ook? Of spelers met een burn-out? Ik weet dat er spelers zijn die psychologen hebben bezocht.

En bij minder grote medische gevallen kan het vaak meerdere kanten op. Wie hakt dan de knoop door of het einde seizoen is? Ramses zelf? Het bestuur? Wordt er een arts ingehuurd? Wie betaalt dat? En wat als er een MRI of zo moet komen?

Oh en wat als een geblesseerde spelers alsnog fit geraakt?

In mijn ogen was er niets mis met de spelersdeadline die de afgelopen jaren werd gehanteerd. Je kunt ook gewoon een datum afspreken. Of gewoon afspreken dat je tot de play-offs mag halen wat je wil (dat gebeurt in meer landen).

Nogmaals mij maakt het niets uit, maar als je afspraken maakt, maak dan heldere afspraken. Geen bananenrepubliekafspraken. Ga het maar eens uitleggen bij een andere teamsport.

Er bestaat nu een kans dat een ploeg straks nog een speler wil vervangen en daar geen toestemming voor krijgt. Daardoor bestaat ook nog de kans dat zoiets bij de rechter uitkomt want als je denkt dat je gelijk hebt, leg je je er niet zomaar bij neer. Ik heb gekkere dingen meegemaakt.

Of het zover komt, ik hoop het niet, maar deze regeling doet de Eredivisie basketbal geen goed.