We proberen stappen te zetten. DBL-voorzitter reageert op nieuwe regelingen.

“De DBL is geen organisatie die dingen bekokstooft”, zegt Ramses Braakman de voorzitter van de DBL nadat wij vanmorgen met elkaar hebben gesproken over de nieuwe regels omtrent het vervangen van spelers. “De regel is er om de competitie fair te maken.”

De oude regeling met een vaste datum, leek mij niet onfair en in ieder geval helder in tegensteling tot de nieuwe regeling die een groot grijs gebied heeft, maar volgens Braakman is dat niet zo en wilden de clubs het anders.

“Met elkaar (de tien clubs) is het goed doorgesproken alles met het doel om de Eredivisie te verbeteren.”

Het plan komt trouwens uit de koker van Leiden en Groningen en volgens Braakman was iedereen het er mee eens.

Een eerste probleempje heeft zich ook al voorgedaan. In deze periode mogen twee spelers vervangen worden. New Heroes had een speler gehaald (op proef Davis) en die is ook weer vervangen. Zijn dan twee spelers vervangen of drie? Hieromtrent zijn de regels alweer aangepast.

Braakman heeft het voornemen uitgesproken om in de toekomst eerder naar buiten toe te communiceren over zaken die spelen in de DBL. Hij benadrukte dat alles wat de DBL doet is bedoeld om ieder jaar een stapje vooruit te zetten.

Overigens las ik vanmorgen weer dat de buitenlandersregeling in Nederland op de schop gaat.

Dit werd nog niet eerder naar buiten toe gecommuniceerd door de DBL.

Volgens Braakman is deze regeling nog geen feit en moet de DBL daar nog een definitief besluit over nemen. Wel wil de DBL qua regelgeving opschuiven naar de regels die de FIBA hanteert. Dat geldt voor spelers en ook voor zaken als statistieken en regelgeving in de zaal zoals muziek onder de wedstrijd en zaken op het veld.

Overigens betekent de regelgeving van de FIBA wat betreft spelers dat Nederlandse clubs weer veel buitenlanders onder contract kunnen nemen (zeven), vijf buitenlanders tegelijk kunnen laten spelen en het verplichte aantal Nederlandse spelers (home grown) op de bank kan laten zitten.

In feite zoals het in de jaren ’90 van de vorige eeuw en aan het begin van deze eeuw was. De tijd dat Nederlandse clubs Europees gezien helemaal niets presteerden en Oranje niets voorstelde.

Ik ben daarom erg bang dat er een stap terug wordt gezet. Volgens Braakman valt dat wel mee en hij verwees naar België.

Wat betreft onze onenigheid over de communicatie gisteren kan ik nog kwijt dat het waarschijnlijk berust op miscommunicatie. Braakman had het naar eigen zeggen druk op zijn zaak en niet de intentie mij af te schepen. Ik heb dat op mijn manier geïnterpreteerd.