Een haai uit Omaha in Noordelijk water

Interessant weekend, met best opvallende uitslagen.

De grootste verrassing voor mij was de nederlaag van Dutch Windmills bij Feyenoord. Ik bedoel Dordrecht is, of beter gezegd, was toch de best of the rest. Gek genoeg bij rust ook weinig aan de hand (29-45). De nipte winst was daarom dubbel verrassend (76-74). Of had de beheerder de sleutel van de gastenkleedkamer misschien verstopt?

Na een run ontstond een spannende slotfase waarin Dordrecht heel veel vrije worpen miste en de Rotterdammers het hoofd koel hielden. Jeroen van der List had 23p, 10r, 6a, maar ook 5to. Trevor Setty had ook een double-double 19p, 11r.

Verrassend en knap was de winst van Apollo bij Aris (70-78). Ik was er al een beetje bang voor dat de winst van de Friezen op Donar een oprisping is geweest, in ieder geval was het tegen de Amsterdammers een stuk minder. Aron Roye was goed op dreef 19p, 8r, 6a.

De meest sensationele wedstrijd van dit weekend was in Groningen. De buzzerbeater van Jason Dourisseau tegen New Heroes was er een om in te lijsten (82-80). Beter dan dit wordt het niet.

Evenwel vraag ik me wel af waar de Bossche verdediging mee bezig was? Zo vrij laten staan, hoe is het mogelijk?! Overigens kwam deze gedachte (hoe is het mogelijk) heel vaak in mij op bij het kijken van deze wedstrijd (Koenis je hebt dit niet nodig), vooral het vierde kwart en dat geldt voor zowel Donar als New Heroes. Want wat werden er veel domme keuzes gemaakt door spelers van beide teams.

Donar vond ik te weinig een samenhangend geheel, zeker vergeleken met de afgelopen jaren, met ook opvallend veel hero-ball. En Den Bosch heeft in anderhalve week tijd haar leven al flink gebeterd (bekerduel werd met 43 verloren bij Donar) maar ook daar miste ik samenhang en vooral en dat is heel cruciaal: er ontbreekt daar een baas. Want wat gooide die ploeg in alle -onnodige- haast veel ballen weg in het laatste kwart. Er is geen pointguard en die komt er ook niet meer, maar dat is echt een probleem (wel komt Henson nog terug van een blessure en is Torian Graham binnenkort vast speelgerechtigd).

Opvallend bij Donar is dat Pasalic 19p (vooral 1e helft) had en Dourisseau ook 19p (vooral 2e helft). Voor New Heroes had Jonathan Williams 26p, 4r.

Uiteindelijk is Zorg en Zekerheid de lachende derde na dit duel want de kans dat Donar Leiden op de ranglijst nog passeert was al klein en door de nederlaag is de kans dat New Heroes dit nog lukt ook nagenoeg nihil.

In hun comfortabele zetel had Leiden geen enkel probleem met BAL (55-97). Voor de verandering speelden tien man en alleen Watson meer dan 30 minuten en was daarin goed voor 15p, 8a, 7r, 4st.

Ook zo’n pak slaag werd er uitgedeeld door Landstede bij Den Helder Suns (44-76), dat deze week haar pointguard Lavone Holland kwijtraakte door persoonlijke omstandigheden (burn-out). Suns kon geen vuist maken. Olaf Schaftenaar had voor Zwolle 15p, 6a, 4r. Voor Suns had Laurent 19p, de volgende had er 6.

HAAI VAN DE WEEK

Het kan er maar één zijn. Zo’n buzzerbeater is zoals gezegd om in te lijsten. Jason Dourissaeu überhaupt. Ik denk dat er maar weinig betere en serieuzere profs bestaan in Nederland.  

Op zijn 35e zit er amper sleet op en ik denk dat hij bij Donar ook de 40 nog haalt (voordat hij daar ooit coach wordt). Leeftijd kan ooit een rol gaan spelen qua minuten, maar zijn slimheid verliest hij nooit. Zijn waarde voor Donar valt amper uit te drukken, zijn erelijst spreekt voor zich, maar Dourisseau is veel meer dan dat. En deze buzzerbeater is daar een klein voorbeeld van.