Vraagtekens bij FIBA Europe Cup.

Interessant stuk van de Belgische krant Het Nieuwsblad, dat zeker ook de Nederlandse clubs aangaat die FIBA Europe Cup spelen of willen spelen. En ik ben het er mee eens ook.

Vorige week eindigde, net als de Champions League, de tweede ronde van de FIBA Europe Cup. Na de Euroleague, EuroCup en Champions League de vierde Europese beker van het basketbal. Kwalitatief de minst attractieve, maar de voorbije jaren kreeg deze Europese beker na de eerste ronde van de Champions League steeds een kwalitatieve injectie omdat de nummers 5 en 6 uit de Champions League werden opgevist in de FIBA EuroCup.

Vorige week werd echter duidelijk dat maarliefst vier (Strasbourg, Dijon, Lietkabelis en Avellino) van de acht ploegen van de Champions League die op de vijfde of zesde stek eindigden forfait gaven voor de FIBA Europe Cup. Hallucinant en vier ploegen (Prishtina, Groningen, Leiden en Fehervar) uit de FIBA Europe Cup die derde eindigden, in een poule van vier, waren alsnog gekwalificeerd voor de 1/8ste finales! Oostende, dat zesde eindigde in de Champions League, komt zo in de 1/8ste finales van de Champions League uit tegen het opgeviste Groningen.

Dat FIBA Europe voor de start van de Europese campagne geen duidelijke afspraken maakt is onbegrijpelijk. Teams die halfweg uit competitie kunnen stappen zonder een grote boete/straf wil zoveel zeggen als het failliet van de FIBA Europe Cup. Jammer, want voor Belgische ploegen heeft deze charmante competitie enerzijds wel een meerwaarde en is het anderzijds een middel om in de zwakste van de vier Europese competities toch succes na te streven.

Groningen

Dat de FIBA Europe Cup nog meer van zijn glans verliest is dus pijnlijk. Oostende, de enige Belgische vertegenwoordiger, krijgt meteen een uitgelezen kans om de nipte uitschakeling in de Champions League uit te wissen. In de 1/8ste finales wacht dus Groningen. Een haalbare kaart, vermits de Nederlandse kampioen minder dominant is dan vorig seizoen. Het staat in de Nederlandse Eredivisie pas vierde en verloor al zevenmaal. In een eventuele kwartfinale wacht dan het Varese van Belgian Lion Jean Salumu (ex-Oostende) of Prishtina van collega Lion Khalid Boukichou (eveneens ex-Oostende). Een ideaal scenario richting de halve finale voor de selectie van coach Dario Gjergja.

Er won trouwens nog nooit een Belgische ploeg een Europese beker. Twee Belgische teams stonden wel in de finale. Racing Mechelen verloor de finale van de Koraç Cup in 1973 van Cantu. Bergen verloor in 2008 de finale van de Eurochallenge tegen Riga.

Voorlopers

De Koraç Cup en Eurochallenge zijn zeg maar de voorlopers van de FIBA Europe Cup. Het is dus uitkijken of Oostende vanaf 5 maart (heenmatch 1/8ste finales in Groningen) het Europese momentum grijpt en kan doorstoten naar de finale en wie weet de eerste Belgische club wordt die een Europese beker in het basketbal wint.

FIBA Europe gaf in de marge van de loting van de Champions League vorige week in Geneve wel mee dat volgend seizoen er geen ploegen forfait mogen geven voor de 1/8te finales van de FIBA EuroCup. Beter laat dan nooit al zou het veel idealer zijn dat FIBA Europe en Euroleague (competitie met de beste zestien Europese ploegen als Real Madrid, CSKA Moskou, Barcelona, Maccabi Tel Aviv enz..) de strijdbijl begraven en een oplossing zoeken naar drie aantrekkelijke Europese clubcompetities.

Voor de niet basketbalfreak is het Europees clubbasketbal bij de mannen, in tegenstelling tot de vrouwen (Euroleague en Eurocup), een onoverzichtelijk gebeuren. Het Europese basketbal mag niet de weg op gaan zoals de bokssport dat sinds enkele decennia met vele bonden en pseudo wereldkampioenen uitpakt en zo van de “The Noble Art” een ongeloofwaardige sport maakt dat misschien wel zijn olympische discipline kwijtspeelt.