Deze haai is net jarig geweest en toch lijken de jaren niet te tellen.

Een week zonder verrassingen in de Eredivisie.

Of misschien de zeer ruime winst van Donar op Feyenoord (111-72). Het is niet de meest voor de hand liggende uitslag, gezien de prestaties van de Groningers de laatste weken. Dendy is alweer bedankt voor bewezen diensten, hij maakte ook geen enkele indruk. Overigens een typische Ton Boot-actie die wel vaker -ogenschijnlijk- belangrijke spelers wegstuurde. Wat langer geleden schreef ik dat ik zou kiezen voor Rienk Mast (toen nog in plaats van Wall), mooi dat hij nu een serieuze rol kan gaan spelen.

Tegen Feyenoord was Teddy Gipson -weer- belangrijk voor Donar; 21p, 8a, 6r en op hem werden zes fouten gemaakt. Gordon en Setty hadden voor de Rotterdammers 18p.

De uitslag zegt mij overigens weinig met het oog op de titelstrijd. Ik heb Donar nooit helemaal afgeschreven (er is voldoende kwaliteit), het seizoen is nog lang (zat), maar er is nog vee werk te verrichten in Groningen.

In Leiden gaat het allemaal vrij soepeltjes. Zonder de licht geblesseerde Thompson moest Zorg en Zekerheid bij Den Helder Suns flink aan de bak (57-68), maar het werd wel de 16e !!! overwinning op rij. Opvallend trouwens dat Leiden zonder hun topscorer de wedstrijd ‘dood’ kan verdedigen en op deze manier kan winnen. Vette had een double-double 12p, 12r. Voor Suns had Harris 19p, 8r, 3a.

In het kielzog van Leiden heeft Landstede (dat zich midweeks plaatste voor de bekerfinale) geen steek laten vallen bij BAL (64-94). Zoals altijd een sterke teamprestatie van de Zwolse formatie met vier spelers in de dubbele cijfers en bijna iedereen die speelde scoorde ook.

Dutch Windmills blijft de best of the rest na winst bij Apollo (59-71). Weer eens geen statistieken bekend uit Amsterdam, jammer en nogmaals onbegrijpelijk.

Midweeks won New Heroes al van Aris (79-59). Ruim, maar niet overtuigend. Williams had 17p, 12r, 6a. Voor Aris had Kinney 25p, 8r.

HAAI VAN DE WEEK

Net 39 geworden (15 februari) en nog steeds een topper, Teddy Gipson. Helemaal afgetraind, geen grammetje vet en als je hem ziet spelen geef je hem absoluut geen leeftijd van 39. Snel, explosief en ‘smooth’. Een Amerikaan zoals we die hier in Nederland niet veel meer zien. Woont al jaren in Den Helder met zijn vriendin en twee kinderen.

Begon zijn Europese carrière in Amsterdam en werd daar ook kampioen. Maakte daar ook een duur foutje en is daar ook fors voor gestraft (al denk ik nog steeds dat het niet zijn idee was om een plasje voor een ander te doen). Gelukkig krijgt iedereen een tweede kans, ook Teddy Gipson, en kreeg zijn carrière een mooi vervolg. Frankrijk, Duitsland, Bosnië en Hongarije. Werd in drie verschillende landen kampioen; Bosnië, Hongarije en Nederland (4x). Speelde zelfs Euroleague met Bamberg (16 duels) en is daarmee de enige speler in de Eredivisie die op dat niveau uitkwam.

Afgelopen zomer tekende hij bijna bij New Heroes, maar toen nog coach Poropat vond dat hij een ander type speler nodig had naast (toen nog) Devon van Oostrum. Gipson is nu bezig aan weer een sterk seizoen bij Donar; 23 minuten gemiddeld met 19p, 3r, 3a. Ik sluit niet uit dat Gipson nog een cruciale rol gaat krijgen in de wederopstanding van Donar dit seizoen.