Assists definieren deze haai

Ik heb er de Van Dale maar even op nagezocht.

ef·fi·ci·ënt (bijvoeglijk naamwoord)

1 zó dat het de minste middelen, inspanning enz. kost; = doelmatig

Iemand zei na de wedstrijd van Zorg en Zekerheid in Den Bosch tegen mij: als ZZ een auto was die CO2 uitstoot, dan zou iedereen tevreden zijn over de geringe uitstoot.

Deze ploeg van Rolf Franke is gewoon uitermate efficiënt. Afgaande op de uitslag tegen New Heroes (65-74) zou je kunnen denken dat het een wedstrijd was. Dat was het niet, nou ja het eerste kwart misschien.

Daarna bleek eens te meer hoe sterk dit Leiden is. De ploeg speelt echt niet heel bijzonder, maar doet ook absoluut geen gekke dingen (nou ja Simms…). De ploeg weet altijd, ook nu, waar de zwaktes van de tegenstander liggen en misbruikt die haast (Watson die keer op keer door de Bossche verdediging wandelde voor een lay-up). Dit alles met een minimale rotatie wat het misschien ook noodzakelijk maakt om efficiënt te spelen. Evenwel wordt dit concept heel knap uitgevoerd.

Ik heb me ook lang afgevraagd of Leiden dit zou volhouden, maar het antwoord geeft de ploeg zelf met 17 overwinningen op rij waardoor het de eerste plek op de ranglijst amper meer kan verliezen. De play-offs zouden met drie duels in de week een ander verhaal kunnen worden met zo’n kleine rotatie, maar bij mij zijn de twijfels aan het verdwijnen. Ik bedoel, als je zo zuinig kunt spelen en tegenstanders pijn kunt doen wanneer het moet en verder volledig controle houdt over wedstrijden, dan kan dat ook in de play-offs. Daarbij komt nog dat, naast het feit dat de ploeg goed gecoacht wordt (Franke coach van het jaar lijkt me zeker), er met Watson een spelverdeler rondloopt die precies weet hoe hij het tempo van de wedstrijd moet bepalen en, niet onbelangrijk, zijn medespelers weet te vinden. Dit duel had Watson 17p, 7a, 5r.

New Heroes ontbeert een spelverdeler en daardoor is het houtje-touwtje-basketbal in Den Bosch. Voor mij is het onbegrijpelijk dat er geen geschikte opvolger voor Van Oostrum is gehaald en daarbij lijken de tussentijds aangetrokken Amerikanen (allemaal 2/3-spelers) stuk voor stuk misperen. Twee zijn er al weggestuurd en de laatste kan wel ballen, maar is naar verluidt (iets) te overtuigd van zichzelf. Duidelijk is dat de chemistry op het veld er niet is en dat er een aantal spelers zeer ontevreden is. Het klopt niet bij Den Bosch en op deze manier kan het niet anders dan dat er een streep door de kampioensaspiraties kan worden gezet.

Donar aast op de derde en misschien nog wel de tweede plek op de ranglijst en gaf bij Den Helder Suns een duidelijk signaal af (67-96). Thomas Koenis was beresterk met een double-double 23p, 11r, 3a, 3st. Voor Suns had Leon Williams 6p (tegen 25%), maar wel 10a.

Feyenoord haalde (in de tweede helft) fors uit tegen Apollo in de strijd om een play-offticket (78-56). Setty had 22p, 8r. Voor Apollo had Roye 18p en Berend Weijs 5p met 10r.

Landstede had het opvallend moeilijk in Leeuwarden maar won wel bij Aris (71-78). De rotatie van Zwolle was ook best klein. Dorsey-Walker had 25p en Dahlman 18p, 9r. Voor Aris speelde Michaels de gehele 40 minuten met 21p, 8r, 5a.

Dutch Windmills kende geen genade met BAL (96-55). Dority en Wintering waren weergaloos. Dority had 30p, 4r en Wintering 22p, 6t, 6a 6st en nog 4 to. Dordrecht overigens nog steeds zonder Jito Kok die serieuze knieklachten heeft. Voor BAL had Tony Washington een double-double 13p, 15r.

HAAI VAN DE WEEK

Met mooie prestaties van Thomas Koenis en Alec Wintering moest ik even nadenken. Overigens kwam ook Sergio de Randamie voor in mijn kandidatenlijstje. Hij gaf een van de mooiste assists die ik in jaren heb gezien, zeker van een lange man. Na een Leidse misser stuiterde de bal nagenoeg op de achterlijn onder de basket. Dicht bij de grond tikte De Randamie met twee vingers heel subtiel de bal voorbij een Bosschenaar naar een Leidse collega die vervolgens een open lay-up had. Was mooi. Maar de manier waarop Maurice Watson junior opereerde als een ware kapitein, boezemde ontzag in.

Foto: Marja van Tilburg

Watson kwam naar Leiden na een jaar revalideren van een afgescheurde kruisband. Hij speelde in Den Bosch met twee enorme zwarte brace-achtige dingen om z’n knieën maar het hinderde hem niet. Net zoals er niemand was bij New Heroes die greep op hem kreeg.

Watson is geboren in Philadelphia en ging daar ook naar school. Zijn vader was lange tijd zijn coach op Boys’ Latin High school. In een oud-interview werd hem gevraagd welke rol zijn vader op zijn schoolcarrière heeft gehad.  

“My dad never pulled any punches with me. He told me everything straight and he just set me up to be able to handle a lot of the pressure that come with the game.”

Zijn High Schoolcarrière was trouwens behoorlijk succesvol, zo scoorde hij meer dan 2300 punten en overtrof daarmee zelfs Wilt Chamberlain. Daarna ging hij naar Boston University, maar na twee jaar bleek dat niet te klikken en stapte hij over naar Creighton. Voordat hij zijn kruisband afscheurde (eerder brak hij al eens zijn voet) was hij van alle collegespelers degene met de meeste assists en het geven van assists is wat Watson definieert.

“My favorite thing is passing. That’s one thing I pride myself on because there aren’t many guys who can get their teammates involved as much as I can. I don’t mind turning down some shots to give other guys shots. I think with my passing (abilities) I feel like it separates me from the pack.”

In die tijd kwam hij op veel toplijstjes van (NBA)scouts voor. Overigens studeerde Watson journalistiek, dus wie weet.

Enfin hij was tegen New Heroes goed en op dit moment de beste spelverdeler van Nederland en ook dus de haai van de week.