HNB: Oostende op z’n hoede voor Nederlandse kampioen Donar

Het is voor mij moeilijk om goed in te schatten hoe de verhouding precies zijn tussen Donar en Oostende, daarvoor zie ik de Belgen veel te weinig spelen. In algemene zin zijn de Belgen natuurlijk favoriet in het tweeluik, dat zei coach Erik Braal ook al, maar het huidige Oostende is niet het Oostende van de afgelopen jaren.

De begrotingen van beide teams zeggen wel iets. Donar 1,9 miljoen euro, BC Oostende rond de 3,5 miljoen euro. Evenwel werkt dat vooral in de competitie, in zo’n knock-outronde is het -gelukkig- toch anders (heeft Donar vorig jaar bewezen).

Nou weet ik ook wel dat Donar dit seizoen niet de vorm heeft van vorig jaar (verre van), maar Europees gezien is het niet heel beroerd geweest en ik begrijp dat de Groningers elkaar de afgelopen tijd eens goed in de ogen hebben gekeken.

Voor het duel van vanavond geven de goksites aan dat Oostende favoriet is en zij verwachten een uitslag van 74-78. Nou als dat de verhoudingen blijken te zijn dan kan Groningen ook winnen. Wel denk ik dat het heel moeilijk gaan worden.

Naar verluidt heeft Oostende dit seizoen veel moeite met zone-verdedigingen, dus dat zou een middel kunnen zijn.

Interessant is altijd wat er geschreven worden vanuit het perspectief van de tegenstander, in dit geval Het Nieuwsblad.

Vanavond om 19.30 uur kijken de twee dominerende landskampioenen van de Benelux elkaar in de ogen in een uitverkocht MartiniPlaza (4.500) in Groningen. Voor Oostende wellicht een haalbare kaart. Al is een verwittigd man er (hopelijk) twee waard.

“We kunnen niet zomaar op onze lauweren rusten”, zegt Oostende-scout Nick Vande Lanotte. “Groningen is de laatste jaren de nummer één van Nederland en kan op een fanatiek thuispubliek rekenen. Elk jaar slagen ze er toch in om in de Europese competitie enkele kleppers uit te schakelen. Zoals vorig jaar, toen ze zowel Antwerpen als Bergen eruit kegelden. Ze wonnen onlangs nog bij het Italiaanse Varese van Jean Salumu. Het is een goed uitgebalanceerde en brede ploeg met spelverdeler Jeter als beste en meest gevaarlijke exponent. Ik verwacht dan ook een stevige partij met twee verdedigend sterke teams die elkaar waard zijn. Om ons te kwalificeren voor de volgende ronde zullen we twee keer veertig minuten moeten doorduwen. Met minder zal het zeker niet lukken”, zegt scout Nick Vande Lanotte.

Vervanger gezocht

Coach Gjergja kan, naast center Maric, ook nog steeds geen beroep doen op Williams (kuit). Hij raakte net niet speelklaar en wordt ongetwijfeld wat gespaard voor de bekerfinale van zondag. De jonge Nederlandse international Keye Van der Vuurst de Vries (17) neemt zijn plaats in. Hij liet tegen Bergen al een sterke en complexloze indruk na.

Er wordt intussen druk gezocht naar een waardige vervanger voor center Maric. Rekening houdend dat het aanvragen van een werkvergunning twee tot drie werkdagen duurt en hij dus de bekerfinale niet zal halen, zal men dan ook niet overhaast te werk gaan. “We zoeken iemand die meteen inzetbaar is en liefst onze competitie niet echt vreemd is. Zomaar de eerste de beste nemen heeft geen enkele zin. We hebben vertrouwen in onze jonge garde met Servais Ruysschaert en Tim Lambrecht. Ze zullen nu ongetwijfeld meer minuten krijgen en moeten tonen dat ze ook voor het grotere werk klaar zijn”, aldus Vande Lanotte. (JLO)