Deze haai is als eerste voor de tweede keer overgezwommen

Opvallend weekend met ook opvallende zaken in het midweekse programma.

En zo sneuvelde de tweede trainer dit seizoen. Het is heel mooi omschreven in een persbericht door Feyenoord, maar laten we wel zijn Richard den Os was nooit weggeweest als hij gewonnen had van BAL en Aris. Het waren twee pijnlijke nederlagen en gezien de prestaties kun je concluderen dat er spelers waren die niet met hem verder wilden en schijnbaar noopt het tot actie in Rotterdam, blijkbaar bang om de play-offs te missen. Nou gaan die voor Feyenoord toch niet langer dan een paar dagen duren, maar dat terzijde. Eerlijk gezegd denk ik dat de selectie niet in balans is en lijkt het alsof de Amerikanen een veel te grote stempel drukken.

De eerste trainer die dit seizoen sneuvelde was trouwens Sylvano Poropat die op de ochtend van de eerste training zijn contract bij New Heroes inleverde. Hij is trouwens sinds een maand coach van Mitteldeutscher BC dat strijdt tegen degradatie.

Verder is het afscheid nemen van trainers tijdens het seizoen in de Eredivisie trouwens best een uniek, het gebeurt niet vaak.

Over unicum gesproken voor het eerst in 17 duels verloor Zorg en Zekerheid weer eens. Landstede was in Leiden te sterk (79-82). Gek genoeg was de vorige Leidse nederlaag ook thuis tegen Landstede. Angstgegner, lijkt het wel.

Het was een spannende partij basketbal, waar Simms 16 seconden voor het einde besloot een driepunter te schieten. Vrij onbegrijpelijk gezien de tijd en met vier goede schutters om hem heen. Daarbij werd hij nog geblokt door Olaf Schaftenaar. Meest opvallende speler aan de zijde van Landstede was Kaza Kajami-Keane. De Canadees speelde de volledige 40 minuten en was goed voor 16p, 16r, 5a en nog 7to.

Opvallend, maar ook weer niet gezien de kleine rotatie van Leiden, is dat er drie double-doubles waren. Vette 14p, 10r, Thompson 18p, 10r en Watson 12p, 10a.

Overigens vind ik het zo ver in het seizoen bijna competitievervalsing dat Landstede nu al 27 duels heeft gespeeld en Leiden pas 23. Volgend jaar moet er echt een uitgebalanceerder speelschema komen, daar heb ik het al eerder over gehad dus ik laat het hier nu bij, maar goed is anders.

Feyenoord verloor thuis niet alleen kansloos van Aris, de Rotterdammers werden geveegd (57-103). Het leidde tot wat records en dus de val van Richard den Os. Masterson had 27p, 7r en Anderson 24p, 4r, 4a, 3st. Voor Feyenoord waren alleen Gordon met een double-double 19p, 14 en Jeroen van der List 8p, 10r van niveau.

Over uithalen gesproken. Den Helder Suns won thuis van BAL (95-64). Suns had vier spelers in de dubbele cijfers, voor de meest opmerkelijk was Nick Thran met 16p. Voor de Limburgers die coach Varagic weggestuurd zagen worden, had Frerik Adriaans zijn beste wedstrijd van dit seizoen met 18p, 5r.

Donar deed bij Apollo eigenlijk wat het moest doen (58-72). Gipson had 20p tegen 85%. Dimeo van der Horst was de enige Amsterdammer die in de dubbele cijfers kwam met 17p.

MIDWEEKS

Windmills kwam woensdag met de schrik vrij bij Aris (73-75). Coleman had dikke double-double 21p, 15r. Voor de Friezen had Kinney 23p, 8r en nog 7to.

Landstede versloeg donderdag New Heroes na verlenging (78-71). Rare wedstrijd waarin Den Bosch een achterstand van 23p omboog in een voorsprong van 7p om vervolgens kansloos ten onder te gaan in de verlenging. Zwolle-speler Dorsey-Walker had 29p, 3r, 3st. Voor Den Bosch had Taylor een double-double 25p, 14r. Overigens had New Heroes als ploeg in 45 minuten basketbal slechts 4 assists (Zwolle 15).

Apollo won met opvallend gemak van Den Helder Suns (92-80). Berend Weijs had weer een double-double 21p, 12r. Voor Suns had Leon Williams 19p, 4r. Overigens (deel 2) had Den Helder als team slechts 1 assist.

De grootste verrassing van het midweekse programma kwam op naam van BAL dat vrij ruim won van Feyenoord (85-72). Tony Washington was op weg naar een hele vreemde quadruple-double met 9p, 13r, 7a en nog 9to. Nino Gorissen had 16p, 6a, 5r. Voor de Rotterdammers had Setty een double-double 12p, 12r.

Overigens is het nu bovenin spannend om de eerste plek, om de derde en vierde plek en is er ook een aardige strijd gaande om de plekken 6, 7, 8 en 9.

HAAI VAN DE WEEK

Voor het eerst dit seizoen wordt deze titel voor de tweede keer aan dezelfde persoon uitgedeeld. Dat wordt straks nog lastig kiezen voor het all-starteam, maar dat komt later wel. Kaza Kajami-Keane dus, hij vertolkte een hoofdrol voor Landstede in de gewonnen topper in Leiden.

Zelf had hij keurige cijfers, maar het lukte hem ook aardig om tegenstander Maurice Watson te beteugelen en dat is ook heel wat.

Overigens zou Kajami-Keane (geboren in Ajax) wel eens de enige speler uit de Eredivisie kunnen zijn die later dit jaar aanwezig is op het WK in China. Canada plaatste zich keurig voor dat WK en voor alle kwalificatieduels werd de speler van Zwolle opgeroepen.

Hij speelde gemiddeld 12 minuten met 4p, 3a en 1r. Of Kajami-Keane uiteindelijk gaat, zal vooral afhangen van de Canadese NBA-spelers die zich beschikbaar stellen, maar de speler van Zwolle heeft eerder al laten weten in een Canadese krant dat hij niet zwaar teleurgesteld zal zijn als het niet lukt.

“I would love to play in the World Cup if my name was called, but if it is not I will not be disappointed,” he explained. “I would be sitting in front of the nearest television screen supporting my brothers who are called to represent the country. This opportunity is bigger than any one person or player but rather it is about the country and the opportunity to win a medal.”