Vier Nederlandse basketballers in March Madness

Laura Cornelius, Emese Hof, Luuk van Bree en Matt Haarms beginnen deze week aan het toetje van het college basketbalseizoen. Het recept is bekend, via een knock-out systeem komt er uiteindelijk één winnende universiteit bij de vrouwen en één winnende universiteit bij de mannen.

Laura Cornelius (23 jr, junior) en Emese Hof (22 jr, senior) zijn met Miami Hurricanes als 4e geplaatst in de Portland regio. Uiteindelijk zouden zij via nummer één Mississippi State de final four moeten bereiken. Ik vroeg Laura Cornelius naar haar verwachtingen.

Ik verwacht van mijn ploeg dat we het minimaal halen tot de Sweet 16. Onze universiteit is nog nooit zover gekomen, dus dat is ons doel. We hebben een mooi voordeel dat we de eerste 2 rondes thuis mogen hosten dus hopelijk kunnen we thuis 2 wedstrijden winnen en vanaf dan het momentum meenemen. We hebben een hele goede ploeg, maar we weten ook dag de lower seed teams altijd out of hun mind spelen in maart. We gaan ervoor!

En van mezelf verwacht ik dat ik mijn team leid in belangrijke momenten door cool te blijven en de juiste beslissingen maak on offense. De rust bewaren en de beste speler van de tegenstander uitschakelen on defense.

Emese Hof sluit zich bij haar ploeggenoot aan

Ik ben t met Laura eens. Ons doel is de sweet 16, dat zou heel mooi zijn. En dan kan er van alles gebeuren.

Luuk van Bree (23 jr, senior) is met Bradley (de toekomstige school van Rienk Mast) een grote outsider (15e geplaatst in East).

Hij komt donderdag in actie in de eerste ronde, om eventueel uiteindelijk de final-four te halen, zou Bradley wel Duke met Zion Williamson tegenkomen. Luuk van Bree over zijn verwachtingen.

We zijn natuurlijk de underdog tegen Michigan State maar ik denk dat als we ons gameplan kunnen uitvoeren we het ze erg lastig kunnen maken. Als het op de laatste 5 minuten van een wedstrijd aankomt kunnen we stunten, dat hebben we dit seizoen wel bewezen.

En er zijn Amerikaanse kenners die Purdue (3e geplaatst in South) met Matt Haarms (21 jr, sophomore) de laatste vier zien halen.

Ook zij beginnen donderdag. Virginia zou hun laatste horde kunnen zijn voor het bereiken van de final-four (6 en 8 april).

En voor wie zich afvraagt hoeveel jonge mannen met een Nederlands paspoort eigenlijk in Amerika op college zitten, heb ik online deze lijst gevonden (garantie tot aan de voordeur).

Naam Pos Universiteit
Willem Brandwijk F Indiana University of Pennsylvania
Kjell De Graff F N.J.I.T.
Menno Dijkstra C UC Riverside
Shaquille Doorson C Rutgers
Kai Edwards F Northern Colorado
Jai Jai Ely G Westminster College (Utah)
Iyen Enaruna F Cloud County
Louis Fernando G Concordia (IL)
Matt Haarms C Purdue
Stan Kannegieter F Southwestern
Tyson Kanseyo C Azusa Pacific
Mark Laros C Southeast Missouri State
Ruud Lutterman PF Caldwell
Lucas N’Guessan C East Tennessee State
Emmanuel Nzekwesi SF Oral Roberts
Calvin Poulina FC Binghamton
Kevin Schutte FC Hofstra
Lawrence Slim F Flagler
Randy Stegenga G Rockford
Alexander Strating F Colorado
Sekou Sylla F Saint Rose
Aidan Trynosky G Elizabethtown
Dylan Van Eyck SF Northeastern Oklahoma A&M College
Julius Van Sauers FC Long Island
Daan Vianen G Caldwell
Luuk van Bree SF Bradley
Nick van El C Caldwell
Cain van Heyningen C Metro State
Sam van Oostrum G Franklin Pierce