Deze haai werd geboren in de hoofdstad van de USA.

Zo wat een week. Drie megastunts en nog een bijna megastunt. Je zou bijna zeggen: het kan wel in Nederland.

De grootste stunt komt op naam van Aris dat Donar in Groningen voor een uitverkocht huis declasseerde (61-76). Voor de duidelijkheid daar was niks geflateerds aan. De Friezen speelde een lekkere partij basketbal en Donar was niet om aan te zien, passief, mat en geen antwoord op de zoneverdediging. Overigens al de tweede jeer dit seizoen dat laagvlieger Aris wint van Donar en überhaupt pas de tweede keer, na de openingswedstrijd van het debuutseizoen in 2004, dat Aris wint in Groningen.

Craig Osaikhuwuomwam 16p, 9r. en Darian Anderson 23p, 8r, 6a. Voor Donar had Thomas Koenis een double-double met 10p, 1or. Door de nederlaag lijkt Donar af te stevenen op de vierde plek in de eindrangschikking wat een treffen zou opleveren met ‘reuzendoder’ Dordrecht.

De iets minder grote stunt (want thuis en niet tegen de titelverdediger) kwam op naam van Feyenoord dat Landstede versloeg (75-66). Ook geen toevalstreffer want de Rotterdammers stonden de hele wedstrijd op voorsprong. Cruciaal, na de inhaalrace van de Zwollenaren was de driepunter van Rens van Ravensteijn bij 67-66. Justin Gordon had een dikke double-double met 19p, 16r. Voor Landstede had Kajami-Keane 27p, 9r.

New Heroes speelde de hoofdrol in de net niet stunt op bezoek bij Den Helder Suns (76-87), maar na verlenging. Die extra tijd kwam er door een schitterende driepunter door Boyd Van der Vuurst-De Vries. Evenwel was het pijpje leeg bij de thuisploeg in de verlenging (2-13 en dat waren nog twee vrije worpen ook). Williams had in de verlenging 7p en een assist, in totaal had hij 22p, 9r, 4a. Voor Suns had Harris een double-double 15p, 11r. Leon Williams had tegen zijn oude werkgever 20p, 7a en op hem werden maar liefst 9 fouten gemaakt.

Zorg en Zekerheid is nu welhaast 100% zeker van de eerste plek in de eindrangschikking (hoewel de ploeg nog de meeste duels van iedereen moet spelen, vier meer dan Landstede en New Heroes bijvoorbeeld). Leiden had drie kwarten last van Dutch Windmills om uiteindelijk dik te winnen (97-74). Zes spelers in de dubbele cijfers, dit keer ook Sergio De Randamie (hij komt aan het eind van het seizoen op stoom, zo lijkt het) met 16p, 7r. Verder double-doubles voor Vette 18p, 10r en Watson 11p, 10a, 6r.

Apollo won zondagmiddag bij BAL (68-75). Geen live statistieken en drie uur na afloop van het duel zijn bij beide teams nergens feiten te vinden. Jammer het zal wel niet belangrijk gevonden worden, dus dat doe ik dan ook niet.

MIDWEEKS

Donderdag was er een grote stunt van Dutch Windmills bij Landstede (83-93). Dordrecht wordt als nummer 5 een hele grote uitdaging in de play-offs voor de nummer 4. Dit duel had Windmills vier spelers in de dubbele cijfers met Richardson 27p, 2r. Zwolle had vijf spelers in de dubbele cijfers en Kevin Bleeker had een double-double 11p, 13r. Erg opvallend was het reboundverschil, Zwolle 53 en Dordrecht 25.

Donar won bij BAL (60-78). Vooral door een heel sterk derde kwart (9-26). Gipson had 21p, 4r, 4a, 3st. Mr double-double Tony Washington had 13p, 10r, 4a.

Zorg en Zekerheid had geen problemen bij Apollo (83-91). Gebruikelijke recept met zeven gebruikte spelers en vijf in de dubbele cijfers. Worthy de Jong was goed voor 22p, 5r, 2a. Voor Apollo was Aron Roye ouderwets sterk op dreef met 27p (10/13 van het veld), 7r, 7a met een efficiency van 37.

Woensdag trof New Heroes voor de tweede keer in drie dagen Feyenoord en in Den Bosch maakte de thuisploeg korte metten met de gasten (104-72). Overigens weer met een sterk en bepalend laatste kwart (34-13). Sherill had 24p, 4r en Taylor 17p, 8a. Voor Feyenoord had Jeroen van der List 13p, 9r, 4a.

Dinsdag haalde Den Helder Suns ongenadig hard uit bij Aris Leeuwarden (62-93). Gezien de stand op de ranglijst en de eerdere ontmoetingen (respectievelijk 1, 3 en 10 verschil) een opvallende uitslag. Alex Laurent ging helemaal los met 27p, 6r. Voor Aris had Anderson 28p, 4r, 2a.

HAAI VAN DE WEEK

Er zijn een stel aardige prestaties geleverd deze week, maar eentje steekt er bovenuit. Nou was er wel een kleine aarzeling bij mij om een speler van Aris te kiezen want winnen in een uitverkocht Martiniplaza is knap, maar met 21 punten verschil thuis verliezen van een directe concurrent is ook bijzonder en dat binnen een paar dagen. Evenwel was het wel de week van Darian Anderson die twee keer sterke cijfers noteerde. In twee duels 51p, 12r, 8a is niet mis.

Anderson is een 23-jarige rookie uit Washington DC die bij Aris gemiddeld goed is voor 13p, 4r, 3a in 30 minuten speeltijd. Hij heeft pas 14 duels voor de Friezen achter de rug omdat hij na de kerst Johnny Williams verving. De guard speelde hiervoor vier jaar voor Fairleigh Dickenson University, zijn laatste jaar eindigde abrupt omdat hij in januari 2018 aan zijn voet geopereerd moest worden. Op zijn school was Anderson de enige die ooit gekomen is tot 1500 punten en 300 assists.