Hey Aart, Hey Leon over Oranje, over fans en veel meer basketbal

Deze week ontving ik weer mail van mede basketballiefhebber Aart Dekker. Het Nederlands team beëindigde de WK-kwalificatiereeks, de organisatie rond Oranje moet van het NMT terug naar de NBB, de toekomst van Oranje, en Zorg en Zekerheid en Donar werden uitgeschakeld in Europa en nog wat dingetjes. Het leverde voor mij genoeg denkstof op en daarmee ook leesvoer voor de liefhebbers.

Hey Leon. In het bericht waarmee werd aangekondigd dat het NMT zoals het de afgelopen jaren het mandaat had voor het runnen en exploiteren van de Orange Lions aan het einde van 2019 eindigt, werd niet vermeld op welke wijze dat dat gaat gebeuren. Zo zou ik me voor kunnen stellen dat het NMT een orgaan binnen de NBB zou kunnen worden, dat dezelfde mensen nu binnen de NBB dezelfde dingen blijven doen, maar dat stond niet in het bericht. Weet jij er al iets meer van wat men voor ogen heeft?

Hey Aart. Nee ik heb nog niets gehoord anders dan dat jij beschrijft. Ik ben ook druk met andere zaken geweest en ben niet toevallig iemand tegengekomen. In essentie hoort het vlaggenschip van het Nederlands basketbal natuurlijk thuis bij de bond,

Hey Leon. Jij hebt de laatste tijd diverse keren bepleit dat al het topbasketbal binnen een organisatie en onder een duidelijke beleidslijn zou moeten worden gebracht. Ik ben daar voor mezelf nog niet zo van overtuigd. Als dat er toe zou leiden dat er nu eens eindelijk grote sponsoren voor het gehele basketbal binnengehaald zouden kunnen worden, ja dan zou dat helpen, maar ik zie eerlijk gezegd niet waarom dat nu ineens wel zou lukken, waar dat tot dusver erg lastig bleek. En ik vind het juist wel een kracht als iedere tak van topsport zijn eigen management heeft dat alleen op die ene tak kan focussen. We zien dit dus verschillend. Kan je eens toelichten waarom je van ‘alles onder een noemer’ meer heil verwacht?

Zoals gezegd in essentie hoort alles, zeker wat betreft nationale teams, onder de bond te vallen. Nou heeft de Nederlandse Basketbal Bond nog nooit uitgeblonken (zachtjes uitgedrukt) in beleid maken en uitvoeren. Of misschien beter gezegd in geld genereren. Want om een goed beleid uit te kunnen voeren of programma te kunnen draaien is er gewoon geld nodig.

Technisch gezien zal het wel goedkomen, met Okke te Velde zit er op zich basketbal know-how. Het geld, tsja daar heb ik toch grote twijfels over. Ook in de afgelopen redelijk succesvolle jaren heeft het NMT vooral gedreven op enkele individuele geldschieters met voorliefde voor basketbal.

Nogmaals misschien dat een uitgekiend all-round basketbalbeleid, waar ik op hoop, wel een grote sponsor kan opleveren, de volledige versnippering, die het nu is, leidt daar zeker niet toe. Neem als voorbeeld Rabobank dat jaren geleden in het wielrennen stapte. Zij deden dat om partner te worden, samen iets te bereiken. Niet voor snel commercieel gewin. Het heeft ze geen windeieren gelegd. Basketbal is een kleine sport in Nederland, met enorme potentie. Evenwel is er voor geen enkele sponsor snel commercieel gewin te halen in Nederland basketballand. Een partner die zich voor jaren committeert aan basketbal zou goed zijn. Die heeft dan wel één aanspreekpunt nodig. Want met hoeveel partijen moet je nu om tafel als je iets wil doen voor of met het volledige Nederlandse basketbal? Kortom hierin ligt mijn hoop.

Hey Leon. Dan zie ik een flink probleem opdoemen. Het NMT blijft de honneurs waarnemen tot het einde van het jaar. Dat zal te maken hebben met het feit dat in november de jaarlijkse ALV wordt gehouden, en het terughalen van de Orange Lions heeft natuurlijk nogal wat gevolgen voor o.a. de begroting van de NBB. Maar coach Toon van Helfterens contract liep af na Polen-Nederland. We hebben dus nu geen coaching staf meer. Maar er is geen tijd te verliezen, want in november start alweer de kwalificatie voor EuroBasket 2021. En dat betekent dus dat er aankomende zomer en dus in het eerste window in november een organisatie, team en staf moet staan die daar klaar voor is. Komen we nu niet in een vacuüm terecht?

Ik hoop het niet, maar vrees het wel een beetje. Ik vind trouwens dat Oranje, minus misschien de routiniers, ook een zomerprogramma moeten draaien. Dus niet in november, maar in mei moet de staf al rond zijn. Het WK komt eraan en Oranje kan een aardige sparringpartner zijn voor een boel WK-gangers en dat levert enorm veel ervaring op voor veel jonge spelers, zeg maar die onder de 28 jaar. Plus Oranje kan dan op elkaar ingespeeld raken, een fundament leggen voor de EK-kwalificatie 2021 die heel bepalend is voor de toekomst van het Nederlands basketbal. Nu afhaken bij de middenmoot van Europa werpt Oranje te ver terug.

Alles, werkelijk alles, moet eraan gedaan worden om dat EK te halen, anders stranden alle goede bedoelingen van de afgelopen vijf jaar in schoonheid. Dus gewoon de beste en dat is Toon van Helfteren bondscoach houden en hem op de ingeslagen weg door laten gaan. En van ganser harte hopen dat er spelers zijn die zich ontwikkelen richting Euro cup-, Euroleague- en misschien wel NBA-niveau.

FANBASES DBL

Dan iets heel anders: de fanbases van de diverse clubs. Mijn credo is altijd: professionele sport speel je voor het publiek, voor de fans. Nu hoorde en las ik dat de SV The Titans – de supportersvereniging van New Heroes Den Bosch – zichzelf opheft aan het einde van het seizoen. En ik zag het andere uiterste: dat jij present was op een Fanavond van Donar in Groningen.

Hey Leon. Waardoor ging het in Den Bosch mis? En is het geen groot verlies dat die club verdwijnt?

Hmmm. In de basis is het natuurlijk jammer dat een supportersvereniging verdwijnt, maar die in Den Bosch had lang geleden al aangekondigd dat ze er mee zouden stoppen als er geen opvolging zou komen voor het zittende bestuur. Het recente gerommel zegt me daarom niet zoveel. Plus hoeveel echte supporters heeft Den Bosch nou eigenlijk? Het aantal kijkers in de Maaspoort is best aardig, maar beleving, zoals bijvoorbeeld in Leiden, dat is er slechts minimaal. Overigens is Den Bosch daar zeker niet uniek in.

Bij Donar heb jij toevallig recent zo ongeveer het omgekeerde meegemaakt. 180 mensen die komen luisteren en praten over basketbal in Groningen, speciaal, en iets dat navolging verdient?

Wat mij betreft organiseert elke club eens per jaar zo’n avond, informatief en dus nuttig voor echte basketballiefhebbers. Al kom ik op deze manier vanzelf terug bij mijn laatste zin van de vorige alinea, ofwel hoeveel basketbalclubs hebben voldoende fans om zoiets te organiseren?

Hey Leon. Hoe erg is het dat tussen deze twee topclubs met alle twee zoveel historie een factor als een Supportersvereniging wegvalt bij de een en zo floreert bij de ander?

Macht keine flause aus.

Hey Leon. Jij komt bij nogal wat clubs, in de loop van de tijd. Zou je eens in een paar kernwoorden het publiek van de verschillende DBL-clubs willen typeren? Waar verschillen ze? En waar maken ze verschil? En welke ontwikkelingen zie jij in de diverse fanbases?

Jeee Aart wat een vraag. Heel veel clubs hebben vooral kijkers en geen fans en de meeste hebben niet eens veel kijkers en dan heb ik het echt over duels met tientallen bezoekers in de zaal. De clubs zijn daar zelf ook debet aan. Want wat doen ze nou echt om de harten van de mensen te stelen en dan vooral buiten de wedstrijden om?

Om daar even op door te gaan. Het wedstrijdschema speelt hier een grote rol in. Want door de redelijke chaos aan wedstrijden kunnen mensen zich ook amper binden aan een club. Ene weekend thuis, andere weekend uit dat is een helder schema voor fans en zo is het net (uch uch) niet in Nederland. Er kunnen weken voorbijgaan dat een club niet thuisspeelt om maar een dingetje aan te halen. Ik heb eerder al geschreven dat elke fan bijna letterlijk één op één binnengehaald en binnengehouden moet worden. Dus nogmaals mijn vraag welke club stelt als eerste een klantmanager aan?

ORANGE LIONS

Na de laatste interlands, en tijdens de forumavond van Donar, kwam ook aan de orde dat Arvin Slagter hoogstwaarschijnlijk stopt bij Oranje. Jij was een paar jaar geleden een beetje vroeg met de suggestie dat Kees Jr. en Arvin Slagter de stap van actieve speler naar assistent-coach zouden kunnen/moeten maken. Kees Jr. en Henk Norel waren al gestopt, nu dus Arvin.

Hey Leon. Kunnen de Orange Lions eigenlijk al wel zonder hem?

Dit is een pijnlijke vraag, in zoverre dat er nog niemand klaarstaat om Slagter op te volgen, maar ook niet voor Worthy de jong, Roeland Schaftenaar, Nick Oudendag of Charlon Kloof, zeg maar de hele groep rond de 30 jaar. Er zit een hiaat naar de tieners en begin twintigers nog. Vandaar ook het belang van het zomerprogramma dat ik eerder beschreef.

Ik heb op mijn Blog als banner een foto van Kees Jr, Arvin en Henk Norel in transitie met heel klein en vaag mijn hoofd ertussen op de achtergrond. Die blijft zo, totdat er een nieuw trio/duo/viertal/of wat dan ook, is opgestaan dat de kar minstens net zo goed trekt als deze drie hebben gedaan in de afgelopen periode, samen met Charlon Kloof natuurlijk…en we moeten maar hopen dat die nog heel lang Orange Lion blijft.

Hey Leon. Hoe zie jij dat? Welke spelers kunnen de rollen binnen en buiten de lijnen van Slagter c.s. Op korte termijn gaan overnemen?

Niemand en daarom hoop ik dat Toon van Helfteren bondscoach blijft en Slagter kan overhalen om afscheid te nemen op het EK van 2021. Kijk Slagter is geen NBA-speler, maar wel heel waardevol en als Oranje straks weer aan de bak moet tegen de Oostenrijkjes, Denemarkjes en Roemenietjes van Europa dan kan hij nog heel goed mee en belangrijk zijn.

Dan kwam in Groningen ook de BeNeLiga aan de orde. Jij was noal sceptisch, ik ben juist een groot voorstander… Maar ligt het niet gewoon aan het gehanteerde model? Erik Braal gaf aan dat het niet zo mag zijn dat een BeNe-Liga niet in plaats mag komen van het Nederlandse Kampioenschap, en ook niet, ook niet van de Europese clubcompetities. Dat ben ik met hem eens. Hij gaf als voorbeeld hoe de bijvoorbeeld de Balten het doen; met een Baltic League en de VTB. Waarbij internationaal spelende clubs dan wedstrijden kunnen spelen om dubbele punten, terwijl de andere clubs dan onderling het dubbele aantal wedstrijden spelen. Ik geloof ook heilig in de noodzaak tot het slaan van een brug met de top van de Promotie-divisie en de staart van de DBL, nu zit daar een vrijwel onoverbrugbare kloof; dat is niet goed.

Hey Leon. Vind je niet dat er iets moet gebeuren? En waarom ben je niet enthousiast? Hebben we de afgelopen jaren niet geweldige wedstrijden gezien juist tussen Belgische en Nederlandse clubs?

De hele infrastructuur van het basketbal in Nederland is niet klaar voor een gezamenlijke stap omhoog. In de huidige situatie zullen de Belgen bepalend zijn en dat gaat, denk ik, ten koste van Nederlandse clubs waarvan de meeste amper geld, spelers en organisatie hebben om over de accommodaties nog maar niet te spreken. Het zou te pijnlijk worden voor veel clubs en uiteindelijk is het dan niet goed en waarschijnlijk zelfs funest. Eerst zelf in Nederland maar eens de zaakjes op orde krijgen en dan bedoel ik niet dat er overal led-verlichting rond het veld staat.