Een goedlachse haai

Zucht. Nee. Eerst de felicitaties voor Zorg en Zekerheid dat de Beker won, niets op af te dingen, helemaal niets.

Dan de zucht richting Dordrecht, maar zeker ook richting een aantal andere clubs die al hebben laten blijken dat ze er op z’n zachtst gezegd niet rouwig om zijn dat Dutch Windmills misschien wel voortijdig uit de competitie verdwijnt. Die kortzichtigheid stoort mij enorm.

First things first.

Cruciaal moment in de finale was de uitsluiting van Simms. Terecht of niet, ik waag me daar nu niet aan, kijk zelf maar. De scheidsrechters besloten hem weg te sturen en dat betekende serieuze minuten voor Sergio de Randamie (hoewel ik zag dat Mo Kherrazi ook een soort van warming up-sprongetjes maakte).

Door een blessure begon het seizoen voor de 34-jarige De Randamie wat later en eenmaal fit was er slechts een marginale rol voor hem weggelegd. In de laatste 15 minuten van de bekerfinale was hij de onverwachte x-factor. Niet alleen 15 belangrijke punten, maar meer nog was hij een vliegwiel in de machine die Leiden heet, met hem op het veld was Zorg en Zekerheid 19 (de plus/minus uit de statistieken) punten beter dan Zwolle en dat zegt veel met de uitslag in het achterhoofd (69-87).

Enfin de uitsluiting leek in het voordeel van Landstede te zijn, maar dat pakte volkomen anders uit. Vooral omdat Zwolle zich de kaas van het brood liet eten. Het was allemaal leuk en aardig totdat het echt belangrijk werd, op die momenten had Leiden veel meer gochme in huis en was de ploeg ook doortastender, Zwolle misschien wel naïef.

Uiteindelijk had Leiden (niet onverwacht) vijf spelers in de dubbele cijfers. Thompson was topscorer met 25p, 5a, 4r. Voor Landstede had Dahlman 23p.

In de Eredivisie vermorzelde Apollo zaterdag Aris (88-59). De Amsterdammers deden met de overwinning goede zaken tegen een directe concurrent voor een plek in de play-offs. Dimeo van der Horst had 21p, 5a.

Woensdag won Zorg en Zekerheid zonder al te veel problemen van Apollo (89-58). Simms had een double-double 22p, 10r en Vette had ook een double-double 17p, 10r.

Klapper van de (afgelopen) week was de winst van Dutch Windmills bij Donar (68-69). Na het enorme verschil bij rust (27-49) knokte de thuisploeg zich knap terug en had zelfs een voorsprong vlak voor tijd, alleen kwam de ploeg in de laatste 1.51 niet verder dan 2 gemiste schoten, 2 keer balverlies en nog twee gemiste vrije worpen. Tien seconden voor tijd bepaalde Richardson de eindstand. Keurige -verdedigende- teamprestatie van de Dordtenaren met vier spelers in de dubbele cijfers. Dourisseau had 18p, 8r.

En zo kom ik vanzelf op de Dutch Windmills.

Hoe je het wendt of keert deze situatie kent alleen maar verliezers. Laat ik vooropstellen dat een voortijdig einde van het team een forse knauw zou betekenen voor het aanzien van de professionele basketbalsport in Nederland, juist op dit moment in de competitie. Let maar op wat er gebeurt als het onverhoopt niet doorgaat.

Er is dus een tekort van 180.000 euro. De ploeg heeft nog een kleine twee weken om te redden wat er te redden valt. Nou lijkt het mij onwaarschijnlijk dat op dit moment in het seizoen er ineens fors geld op tafel gaat komen van partijen die nu niet bij Windmills zijn betrokken. Evenwel houdt waarnemend voorzitter Jan Vrencken hoop.

Het gevolg is wel dat alle ellende, want dat is het, bij de spelers komt te liggen. De vraag zal zijn of zij het seizoen willen afmaken tegen weinig of geen geld? Een onmogelijke keuze natuurlijk. Ergens anders aan de bak komen in april is geen optie. Stoppen betekent dat er zeker niets komt en dat al het sportieve succes tot nu toe voor niets is geweest. Doorgaan houdt in om niets (of bijna dan) vervolg geven aan wanbeleid. Sterkte mannen.

Waar is het dan misgegaan? Uit wat gesprekken blijkt dat er voor het seizoen in principe een hoofdsponsor was, maar dat het op het laatste moment niet is doorgegaan. Schijnbaar was er ook niets getekend (wijze les, -weer- voor hen die ook willen starten in Den Haag en Gelderland).

Schijnbaar is Ton Sels, de voormalig voorzitter en kartrekker van het project in Dordrecht, als een einzelgänger te werk gegaan en dat met een hoog opportuun gehalte.

Nou begrijp ik ook nog wel dat het er vorige zomer op papier goed uitzag ook voor de FEB, ik begrijp ook dat er op een gegeven moment knopen moesten worden doorgehakt. Alleen is het snel van de regen in de drup geraakt en heeft Sels (en ook de FEB niet, al hebben die weinig bevoegdheden) niet aan de noodrem getrokken toen het nog kon in november/december vorig jaar. Opportuun zal hij gedacht hebben alle problemen zelf op te lossen, maar die stapelden zich alleen maar op met de huidige situatie als gevolg.

Hulp is gevraagd en zou kunnen komen van collegateams, wrang is het dan dat er gelijk teams zijn die kansen ruiken op een soort van winst op korte termijn en het grote plaatje uit het oog verliezen. Ieder voor zich en god voor ons allen, eens te meer.

HAAI VAN DE WEEK

Even heb ik nog gedacht om er deze week geen te kiezen, gezien het kannibalistische gedrag van een aantal teams. Het zou echter grof afbreuk doen aan de goedlachse ruim 2 meter lange 34-jarige Surinamer Sergio de Randamie.

Foto: Marja van Tilburg