Deze haai heeft de sleutel tot een titel in handen

Een volle week in de Eredivisie.

Met een pittig weekje met drie duels voor Zorg en Zekerheid waar ze met verve uitkwamen. De titelverdediger werd verslagen en een uitdager werd met de staart tussen de benen terug naar huis gestuurd.

New Heroes bleek zaterdagavond volkomen kansloos in de Vijf Meihal en liep zo tegen de vierde nederlaag van dit seizoen tegen Zorg en Zekerheid aan (89-59). Acht Leidse spelers speelden meer dan 10 minuten, dus het argument van de kleine rotatie is voltooid verleden tijd aan het worden. Verder vier spelers in de dubbele cijfers qua scores, kortom een echte teamprestatie. Voor New Heroes, zonder Taylor, speelde alleen Henson een degelijke partij 21p, 9r.

Het begon voor Leiden dinsdag met een overwinning bij Donar (76-81). Een week na de nederlaag tegen de Groningers in de Vijf Meihal bleek dit keer een sterk 3e kwart (17-30) uiteindelijk bepalend voor het resultaat. Zoals welhaast gebruikelijk had Leiden vijf spelers in de dubbele cijfers, met Watson als meest opmerkelijke 16p, 8a, 5r. Beste Groninger was Rienk Mast 19p, 6r.

Donderdag won ZZ makkelijk van Den Helder Suns (83-61). Kherrazi maakte zijn rentree, verder wederom vijf spelers in de dubbele cijfers en dit keer een hoofdrol voor Thompson met 24p, 8r, 7a, 4st. Double-doubles waren er voor Watson 15p, 10a en Simms 10p, 11r. Voor Suns had Harris 22p, 4r, 4a, 4st.

Landstede had opvallend veel moeite met Aris (88-87). Door de winst bestaat nog steeds de kans dat Zwolle als eerste kan gaan eindigen in de reguliere competitie, maar dan moet er wel gewonnen worden in Den Bosch en op de laatste speeldag thuis van ZZ Leiden. De Friezen maakten in Zwolle in het laatste kwart een achterstand van 12 punten goed. Daarna was het vlak voor tijd Mike Schilder die één van zijn twee vrije worpen raak schoot en de eindstand bepaalde. Aris had zes spelers in de dubbele cijfers, met een double-double voor Craig Osaikhwuwuomwan 10p, 15r. Overigens kan dit treffen zomaar een affiche zijn in de eerste ronde van de play-offs, dan kan Landstede haar borst nat maken.

Landstede bleef donderdag in het spoor van Leiden door thuis BAL te verslaan (71-58). Kajami-Keane 25p, 7r, 4a en Dahlman 24p, 6r deden het voor Zwolle. Wietze Nossek had voor BAL 18p, 8r.

Donar had zaterdag thuis geen kind aan Den Helder Suns (96-63). Zes Groningers in de dubbele cijfers, Jeter had 13p, 8a. Voor Suns had Leon William s15p, 6a.

Donar deed donderdag wat het moest doen op bezoek bij Feyenoord (66-82). Vier Groningse spelers in de dubbele cijfers, met Shane Hammink als topscorer 14p. Feyenoorder Trevor Setty had een double-double met 18p, 10r.

Woensdag had New Heroes, zonder topscorer Taylor, geen al te grote problemen bij Aris (63-82). Vijf Bosschenaren in de dubbele cijfers, Williams had 20p, 4r.

HAAI VAN DE WEEK

Even heb ik gedacht om het bestuur van Donar uit te kiezen. Want het getuigt van lef om je half april in te schrijven voor de Champions League als je vierde staat op de ranglijst. Niet geschoten is altijd mis en ik weet dat er een plek op uitnodiging is, maar toch.

Uiteindelijk heb ik gekozen voor een ander. Drie duels in één week spelen en winnen en dat bij de titelverdediger en een uitdager die gedclasseerd wordt. Kortom team Zorg en Zekerheid Leiden is de haai (en daar komen deze week nog wel wat seizoensprijzen bij).