Op de drempel van het hoogste, basketbalster Emese Hof onderweg naar WNBA

Het seizoen voor Phoenix Mercury begint op 25 mei thuis tegen Seattle Storm, vier dagen later viert Emese Hof haar 23e verjaardag. Over verjaardagscadeaus gesproken.

Of het zover komt is de vraag, maar wel een vraag die Hof tot op zekere hoogte in eigen hand heeft aangezien de Utrechtse een contract heeft getekend bij de drievoudig WNBA-kampioen. Tijdens het trainingskamp van Phoenix mag forward/center Hof (1.91m) bewijzen dat ze een plek en daarmee een definitief contract in de WNBA verdient.

Ik vroeg Hof hoe zij zich voorbereidt op het trainingskamp?

Qua voorbereiding ben ik weer een beetje back to the basics gegaan eigenlijk. Ik ben pittig aan het krachttrainen, doe cardio iedere dag en op het veld vooral fundamentals, dribbelen, lay-ups/post-ups, schieten. Ik doe individuele trainingen met assistent coaches (Octavia Blue & Tia Jackson) die zelf in de WNBA hebben gespeeld dus dat is erg leuk en leerzaam.

Natuurlijk gaat het niet makkelijk worden voor Hof die bij Phoenix met 16 vrouwen aan de voorbereiding begint en waarvan de selectie uiteindelijk zal worden teruggebracht tot 12.

Het wordt zeker aanpoten om het uiteindelijke roster te halen. Er zijn 16 dames, die hun best doen voor 12 plekken. Er zitten al wel wat veteranen die zeker zijn natuurlijk, maar ik ben zeker niet kansloos. Mijn insteek is dat ik niets te verliezen heb, ik ga alles geven en laten zien wat ik in huis heb, en als t niet genoeg is, dan weet ik waaraan ik moet werken. Ik kan alleen maar leren en dat is een fijne positie. Erg spannend, maar heel veel zin in.

ESPN maakte onlangs, nadat ze was uitgeroepen tot speelster van de week, een reportage over Emese Hof (opvallend genoeg de Spaanse afdeling van ESPN). Klik op de foto hierboven of hier om de uitgebreide bijdrage te zien.

Gaat het Emese Hof lukken om de eindselectie te halen dan wordt zij de derde Nederlandse in de WNBA. Sandra van Emricqs en Marlous Nieuwveen gingen haar voor, beide opvallend genoeg voor de Los Angeles Sparks.

NEDERLANDSE VROUWEN IN WNBA

Van Embricqs speelde in 1998 een heel seizoen voor de Sparks. In 28 wedstrijden startte ze twee keer. Gemiddeld speelde ze 17 minuten met 3 punten en 3 rebounds.

Na een seizoen kwam er abrupt een einde aan haar WNBA-carriere, schreef toen de NRC.

Met het vertrek van Sandra van Embricqs (31) is de Nederlandse inbreng in het Amerikaanse profbasketbal voor vrouwen (WNBA) gereduceerd tot nul. Haar contract bij de Los Angeles Sparks werd vorige maand plotseling beƫindigd.

Sandra van Embricqs (31) was bezig aan haar tweede seizoen bij de Los Angeles Sparks, een van de topploegen in de Amerikaanse profbasketbalcompetitie voor vrouwen (WNBA). De populaire competitie was slechts vijf wedstrijden oud toen zij eind vorige maand plotseling diende te vertrekken. De Sparks, goed voor zo’n achtduizend toeschouwers per wedstrijd, had zo vlak na de competitiestart een teveel aan basketbalsters op de loonlijst staan.

Hier kun je de rest van het verhaal lezen.

Het verblijf van Marlous Nieuwveen in de WNBA was een stuk korter. Zij speelde zeven duels met een gemiddelde van twee mnuten en een punt.

Vooraf was ze heel content me de uitdaging die haar te wachten stond, vertelde ze toen aan het Leids Dagblad.

Basketbalster Marlous Nieuwveen speelt komend seizoen in de Amerikaanse profcompetitie WNBA. De 24-jarige Leiderdorpse tekende een contract bij Los Angeles Sparks. Nieuwveen is de tweede Nederlandse die het basketbalwalhalla mag betreden. Sandra van Embricqs ging haar voor. ,,Dit is een droom die uitkomt”, zegt de oud-speelster van BV Leiderdorp.

Klik hier om het hele verhaal verder te lezen.

Er is weinig te vinden over de tijd dat Nieuwveen in de WNBA speelde, wel vond ik deze mededeling nog.

Marlous Nieuwveen, Valparaiso 02-Signed as Free Agent on March 8, 2005, Waived May 19, 2005