Laatste haai van het seizoen

Ik val dit keer met de deur in huis. Waarom zit Worthy de Jong niet in het All-Starteam?!

Sorry hoor, maar dat kan echt niet. Wel vijf (Noord-) Amerikanen! Hallo we zijn toch de Nederlandse competitie. Is er alleen gekozen door makelaars of zo!

Even een vraag, theoretisch. Stel je moet kiezen wie je bij Leiden uit het team laat voor een allesbeslissende game 7. Thompson of De Jong. Natuurlijk is de Amerikaan een groot talent die makkelijk kan scoren en onmogelijke ballen raak schiet, maar Worthy is toch veel waardevoller voor een team.

Voor mij is het onbegrijpelijk.

Nou kwam ook de vraag mijn kant op waarom in Mo Kherrazi niet heb gekozen in mijn defense-team. Daar heb ik een makkelijk antwoord op. Vooropgesteld ik ben fan van Mo, elk team is blij met zo’n type speler, maar hij heeft 10 wedstrijden en daarmee bijna een derde van de competitie gemist, voor mij te veel om hem te kiezen.

DEZE WEEK

Er waren maar weinig duels die echt belangrijk waren.

Zorg en Zekerheid won donderdag voor de tweede keer in anderhalve week bij Donar (71-73), na verlenging dat wel. Voor mij was het meest opmerkelijke dat Thompson een compleet open dunk miste aan het eind van de reguliere speeltijd. Ongelofelijk. Daarna sleepte Donar nog een verlenging uit het vuur. Hoewel het eindresultaat in het voordeel van Leiden was, speelde Donar niet slecht. Eens te meer reden voor mij om de Groningers niet af te schrijven voor een vierde titel op rij.

Thomas Koenis was weer sterk tegen Leiden met een double-double 13p, 14r en nog 3a. Thompson speelde voor Leiden de volledige 45 minuten en was goed voor 21p, 3r, 3a en nog 3to.

Omdat Landstede verloor bij New Heroes (77-73) werd midweeks de eindstand van de competitie al bepaald. Dit was echt een bizar duel. Zo ongelofelijk slecht als Den Bosch de eerste helft speelde, het was werkelijk hemeltergend. Alleen maar driepunters schieten en dat zo snel mogelijk. Verdedigend was het gatenkaas. Iedere switch leverde Zwolle een één tegen één actie naar de ring op.

Bizar was het dan ook dat alles in de tweede helft omdraaide. Landstede liep langzaam maar zeker tegen een complete meltdown aan, je verwacht het niet in dit stadium, en deed exact was Den Bosch in de eerste helft deed. Onder aanvoering van een briljante Maarten Bouwknecht ging New Heroes weer basketballen. De verdediging klopte en er kwam dreiging naar de ring, het begon gewoon te lopen. Dan kan een bijna uitverkochte Maaspoort spoken. Raar maar waar dit duel.

Sherill enWilliams hadden 19p, maar Maarten Bouwknecht was de kapitein met 18p, 6a en een+/- van plus 15, ofwel met hem op het veld was Den Bosch 15 punten beter dan Zwolle. Voor Landstede had Kajami-Keane 20p, 6a, 5r, maar hij kon zijn ploeg in de tweede helft niet op het juiste spoor krijgen.

Taylor was overigens nog steeds absent. Op de training heeft hij een botsing gehad en is daarbij geblesseerd geraakt aan beide bovenbenen. Een been genas snel, de ander niet. Het is de bedoeling dat hij vandaag (zondag) voorzichtig de training heeft hervat.

Donderdag verzekerde Den Helders Suns zich van de vijfde plek door een eclatante winst op Apollo (102-82). Suns zonder Harris die op de laatste training door zijn enkel was gegaan. Overigens ving ik geluiden op dat Apollo bewust verloor omdat de ploeg kansen ziet in de kwartfinale van de play-offs tegen New Heroes en dat is gezien hun wisselvallige spel niet eens een rare gedachte, het wordt maar net welk Den Bosch komt opdagen.

Voor Suns had Boy van Vliet 21p (80%), 5a, 3st, 2r. Matthew van Tongeren had voor Apollo 16p.

Feyenoord verzekerde zich donderdag van de play-offs door directe concurrent BAL te verslaan (69-54). Onder de ogen van de nieuwe coach zaten drie Rotterdammers in de dubbele cijfers en hadden Ties Theeuwkens en Rens van Ravenstein ieder 10 rebounds.

ZONDAG

Er waren nog vier voor de ranglijst onbelangrijke wedstrijden.

Zorg en Zekerheid de nummer 1 won (een mogelijke prelude op een play-offfinale) bij Landstede de nummer 2 (70-77) door een sterk slotkwart (12-20). Worthy de Jong had 16p, 9r. Opvallend is dat de Zwolse bank maar 9p had. Landstede won dit seizoen twee keer in Leiden, ZZ won twee keer in Zwolle plus de bekerfinale. Opmerkelijk is dat Zorg en Zekerheid dit seizoen alle uitwedstrijden heeft gewonnen.

Donar maakte een statement tegen Apollo (101-57). Rienk Mast had 22p, 6r. Shane Hammink 17p (87%). Amsterdam, dat zich opnieuw niet van hun beste kant liet zien, kreeg wel voor de tweede keer in drie dagen meer dan honderd punten tegen. En hierbij de felicitaties voor de familie Koenis met hun zoon Jax.

Den Helder Suns won met de nodige moeite van BAL (83-78). Suns, nog zonder Harris, had vijf spelers in de dubbele cijfers. Voor de Limburgers had Daan Rosenmuller maar liefst 31p (73%), 4r en nog 5to, daarbij werden op hem nog 10 fouten gemaakt.

Aris verloor ruim van Feyenoord (75-100). Jeroen van der List had een double double met 23p, 13r en 5a. Gordon was goed voor 24p, 8r, 8st, 5a. Namens de Friezen noteerde Kinney een double-double 20p, 11r.

HAAI VAN DE WEEK

Pas een keer eerder dit seizoen koos ik een speler van New Heroes, dat was toen dezelfde als nu: Maarten Bouwknecht. In het duel tegen Zwolle was hij in de eerste helft de enige Bosschenaar die normaal deed, in de tweede helft was hij de floorleader die Den Bosch zo broodnodig heeft.

Nou was Bouwknecht een week geleden bij Leiden vrij onzichtbaar en dat tekent het probleem van hem en van zijn ploeg dit seizoen. Soms wel, te vaak niet. Evenwel een Nederlander die zijn ploeg bij de hand neemt verdient het om haai van de week te worden.

Foto: Christian Aarts

Vraag is wel wat coach Skelin gaat doen als Taylor weer fit is. De Amerikaan nam een paar weken geleden de startende rol van point-guard op zich in plaats van Sherill. Naar mijn mening geen groot succes omdat Taylor veel meer een scorer is, net als Sherill trouwens. Nu de play-offs gaan beginnen moet Skelin keuzes maken.