De leukste tijd van het jaar gaat beginnen, play-offbasketbal

Over uiterlijk 33 dagen weten we wie de kampioen van Nederland is van het seizoen 2018-2019. Is het toch Donar voor de vierde keer op rij, of ‘gewoon’ topfavoriet Zorg en Zekerheid of wordt het op een wonderbaarlijke manier toch Landstede of New Heroes?

Duidelijk is dat Leiden de grootste favoriet is, niet alleen omdat ze als nummer één zijn geëindigd in de reguliere competitie en dus thuisvoordeel hebben, wat in de Vijf Meihal een wezenlijk voordeel is, maar ook omdat de ploeg goed in elkaar steekt verdedigend en aanvallend.

Leiden is ook favoriet op basis van het verleden. Een graadmeter is het doelsaldo. De afgelopen 14 jaar (meer data heb ik niet) is tien keer de ploeg kampioen geworden met het beste doelsaldo, waarvan de afgelopen vijf jaar op rij. Hieronder de gemiddelde marge na 34 duels.

  Ploeg Gem. doelsaldo
1 Zorg en Zekerheid Leiden 15,9
2 Landstede Basketbal Zwolle 15,6
3 Den Bosch Basketball 12,9
4 Donar Groningen 11,7
5 Den Helder Suns -7,9
6 BC Apollo Amsterdam -11,3
7 Feyenoord Basketbal Rotterdam -10,2
8 Aris Leeuwarden -10,5
9 Basketball Academie Limburg -16,6

Overigens is Leiden wel de ploeg waar het twee van de vier keer niet is gelukt om als ploeg met het beste doelsaldo kampioen te worden (2011 en 2013), Den Bosch (2006) en Amsterdam (2005) zijn de andere twee.

DE REST

Ja inderdaad ik noem de andere vier deelnemers bewust niet op, het is volkomen uitgesloten dat Den Helder Suns, Apollo, Aris of Feyenoord er met de titel vandoor gaan. Daarvoor zijn de verschillen echt veel te groot.

Plus thuisvoordeel blijkt erg belangrijk. Sinds de invoering van de play-offs in het seizoen 1977-1978 zijn er 748 duels gespeeld in Nederland met een winstpercentage  voor de thuisclubs van 66% en een gemiddelde uitslag van 80,1 – 75,1.

Überhaupt vind ik de kwartfinales een gedrocht in een competitie met negen deelnemers (en ook bij tien wat het tot voor kort was).

Ik verwacht ook geen ‘upset’ in een van de best-off-3 series. Vorig jaar stuntte Rotterdam wel door Den Bosch uit te schakelen en ik denk ook dat New Heroes dit jaar de meeste kans loopt op een blauwtje, tegen Apollo dit keer.

Simpelweg omdat Den Bosch een zeer wisselvallige ploeg is. Jekyll and Hyde zo omschrijft coach Ivica Skelin zijn ploeg. De Kroaat heeft graag controle over de gang van zaken en dat heeft hij nu niet (helemaal) en daar wordt hij bijkans gek van, zo vertelde hij mij onlangs.

Een verklaring voor dat wisselvallige spel heeft hij niet en Skelin is ook opgehouden met zoeken. “Soms heb je van die ploegen die dat hebben”, zo zei hij. Wetende dat het in de play-offs ook de positieve kant op kan slaan.

Op dit moment is New Heroes van de kwartfinalisten wel de enige ploeg die in de competitie een keer verloor van de aanstaande tegenstander (op 2 februari ging Den Bosch in Amsterdam onderuit 86-79).

PROGNOSE

Evenwel denk ik, gezien de verhoudingen, dat alle favorieten in de kwartfinales door zullen gaan en, op heel misschien de serie tussen New Heroes en Apollo na, ook vier keer 2-0. Met nog de aantekening dat Landstede tien dagen geleden thuis met maar één puntje verschil won van Aris (88-87).

De verhoudingen dit seizoen zijn wat dit betreft duidelijk.

  Leiden Feyenoord
Seizoen 4 0
Doelsaldo vs Feyenoord +88  
Aanv. Eff 120.1 97.7
Verd. Eff. 98.1 111.2
  Landstede Aris
Seizoen 4 0
Doelsaldo vs Aris +89  
Aanv. Eff 116.4 99.7
Verd. Eff. 94.4 114.8
  New Heroes Apollo
Seizoen 3 1
Doelsaldo vs Apollo +76  
Aanv. Eff 115.8 103.1
Verd. Eff. 97.3 119.2
  Donar Suns
Seizoen 4 0
Doelsaldo vs Sun +107  
Aanv. Eff 118.4 102.1
Verd. Eff. 100.2 113.1