Wie wordt kampioen? Landstede of Donar.

Er is waarschijnlijk niemand die ik een kampioenschap meer gun dan vakman Herman van den Belt. Al jaren bouwt hij ieder jaar in Zwolle aan een hecht herkenbaar team en het lijkt er op dat hij ieder jaar ietsje dichter bij een titel komt en dat met beperkte middelen.

Evenwel doet het er helemaal niet toe wie ik wat gun en laat ik nog even duidelijk maken dat ik niets, helemaal niets tegen Landstede heb en voor de duidelijkheid ik heb ook niets tegen of voor Donar. Bottom line is dat het beste team kampioen wordt.

Ik denk dat het Donar wordt en ik weet ook dat Landstede alle vier de onderlinge duels dit seizoen heeft gewonnen.

HISTORISCH FEIT 1

Wedstrijd één in de finale van de play-offs lijkt historisch gezien cruciaal. Sinds de invoering van de play-offs is in 90,5% de winnaar van het eerste duel uiteindelijk ook kampioen geworden.

De best-of-sevenreeks begint in Zwolle en dat zou in het voordeel moeten zijn van Landstede alleen is er daar amper sprake van thuisvoordeel. Het verleden, met finales in 2016 en 2017, heeft helaas bewezen dat de stad Zwolle niet uitloopt voor haar om de titel spelende basketbalploeg. In de twee recente -verloren- finales tegen Donar was er telkens meer en ook meer hoorbaar publiek uit Groningen.

HISTORISCH FEIT 2

Voor Herman van den Belt en Landstede wordt het de vierde keer dat er in de finale van de play-offs wordt gespeeld. De laatste twee keer werd het 4-1 voor Donar, waarbij Landstede in 2016 ook thuisvoordeel had. Daarvoor was ze in 2004 kansloos tegen Amsterdam, 4-0.

Donar speelt voor de twaalfde keer in de finale, de Groningers zijn zevenvoudig kampioen waarvan de laatste drie jaar op rij.

Recordhouder is nog steeds Den Bosch met 16 titels, tweede op de ranglijst met acht titels is DED Amsterdam en die ploeg kan Donar dus evenaren.

VERGELIJKING

Landstede en Donar stonden in de competitie vier keer tegenover elkaar, vier keer won Zwolle. De onderlinge cijfers heb ik op een rij gezet.

2ptrs3ptrsftrebastaanv effverd eff
Landstede89-16937-9368-9714152122.9108.5
Donar83-14037-11355-7014361109.7124.2

Over het hele seizoen, inclusief de play-offs tot nu toe, heb al ik alle cijfers ook even op een rij gezet.

LandstedeDonar
Ptn voor83.384.3
Ptn tegen68.870.9
FG%47.448.4
2P%55.556.4
Aantal 2P16291363
3P%33.638.1
Aantal 3P9661065
FT%76.279.8
Aantal FT718563
ORB9.910.1
DRB27.727.8
REB37.637.9
AS17.118.3
ST10.38
TO11.713.3
BS1.81.4
Pace71.569.8
Annv eff116.4119.33
Verd eff96.299.78

Zoals je ziet zijn de verschillen klein, kleiner in ieder geval dan de 4-0 voor Landstede doet vermoeden.

Wat opvalt is dat Donar bij de percentages de bovenliggende partij is, maar duidelijk niet in de onderlinge duels dit sezioen. Wat verder opvalt is dat Landstede absoluut gezien meer tweepunters en vrije worpen schiet en dus inside meer dreiging heeft. Donar schiet meer driepunters en daar ligt ook hun dreiging. Vallen die driepunters dan komt er tegen Landstede, dat minder lengte heeft, meer ruimte voor Groningse insidemannen. Aan Landstede dus de taak om de Donar-driepunter weg te nemen.

Nou heeft Landstede een redelijk stabiel seizoen achter de rug, dat resulteerde ook in de tweede plek in de eindstand. Donar kende lange tijd een slecht seizoen, het boterde en liep niet in Groningen.

Op 6 april verloor Donar in Zwolle (101-96) dat was het laatste onderlinge treffen. Daarna speelde Donar elf duels, waarvan ze er negen won (tegen Leiden werd er in de competitie twee keer verloren). De efficiencycijfers in deze reeks spreken boekdelen.

Donaraanv effverd eff.
laatste 11 duels119.495.8

Kortom, uit de cijfers blijkt vooral dat Erik Braal zijn ploeg verdedigend op de rails heeft gekregen, iets wat op het veld ook duidelijk zichtbaar is.

Ik vergelijk dit Donar voor het gemak met een wurgslang, de ploeg slaat niet gelijk toe en draait heel langzaam, maar zeker, mede door de sterke bank, de tegenstander de nek om,

Dat is iets wat ook met ervaring te maken heeft. De ‘oude’ selectie van Donar kende een slecht regulier seizoen, maar wist natuurlijk ook dat de hoofdprijs pas in mei te verdienen is en dat speelt absoluut mee in hun hoofden.

Plus deze Donar-groep is drie keer op rij kampioen van Nederland geworden. Hoogstwaarschijnlijk is het voor een aantal het laatste kunstje in dienst van Donar, waardoor de uitspraak van NBA-coach Rudy Tomjanovic maar al te meer op gaat: Don’t ever underestimate the heart of a champion.

Nou gaat het geen ‘makkelijk ritje’ worden voor Donar. Daarvoor is Landstede te goed en vooral te taai. De ploeg heeft natuurlijk een enorme opsteker gekregen in de serie tegen New Heroes, metname de laatste winst in Den Bosch met die driepunter van Dahlman één seconde voor tijd is een oppepper van de bovenste orde.

In de video zie je dat Den Bosch niet goed roteert in de verdediging. Dat probleem werd in de drie Zwolse overwinningen vaker blootgelegd. Überhaupt was Den Bosch wisselvallig in de verdediging en ook in de aanval. Dat euvel lijkt verholpen bij Donar wat betekent dat Landstede in de finale nog harder zal moeten werken.

Nou is Landstede absoluut in staat een goed niveau te halen en hard te werken en ik mag aannemen dat de Donar-spelers dat laatste in deze fase van het seizoen ook doen, zo niet dan kan het nog heel interessant worden.

Bottom-line is uiteindelijk kwaliteit en zeker bewezen kwaliteit in het spelen van finales wat toch anders is en kwaliteit daar heeft Donar gewoon meer van.