Cadeautjes. Wat mij opviel in de eerste finalewedstrijd tussen Landstede en Donar.

Spanning vergoedt veel en beide teams lieten bij vlagen keurig basketbal zien, maar ik heb eigenlijk teveel dingen gezien die in een finale niet meer mogen gebeuren.

Ik vind ook dat Landstede de winst weg heeft gegeven, aan een Donar dat niet goed speelde, maar wel het koppie erbij hield in de spannende slotfase en dat deed Zwolle niet. Zo blijkt maar eens te meer dat ervaring heel belangrijk is.

Om dit duidelijk te maken pak ik de laatste 54 seconden van de wedstrijd erbij.

Kajami-Keane heeft net gelijk gemaakt, 65-65. Donar valt aan. Iedereen weet dat Cunningham driepunters kan schieten (35% dit seizoen), waarom loopt Locke dan bij hem weg?

Een individuele denkfout met verregaande gevolgen. Want Cunningham krijgt een open driepuntschot op een favoriete plek, 65-68.

Wat volgt is een stukje hero-ball van Kajami-Keane, de Candees international en dit seizoen gekozen in het All-Starteam. Waarom schiet hij zo snel uit de loop een driepunter met nog 28 seconden op de klok?

Bovendien komt Koenis met zijn 2.10m aanlopen met gestrekte arm richting Keane 1.85m. Een hele dure keus van Keane om dit schot te nemen.

Gezien het restant speeltijd (25 seconden) is een snelle fout van Landstede een must. Dat duurt 10 seconden. Omdat Zwolle niet in foutenlast zit gaat de bal naar de zijkant. Daarna duurt het nog eens bijna 4 seconden voordat een fout volgt. Daarna duurt het maar één seconde voordat Donar naar de vrijeworplijn moet. 15 hele dure seconden. Hammink zorgt voor 65-70.

Dorsey-Walker schiet vervolgens goed en vooral snel een score binnen, 67-70.

Na de time-out heeft Gipson de bal op de zijlijn op de aanvalshelft. De 39-jarige guard neemt lang de tijd om te zien dat de Zwolse verdediging een enorme fout begaat.

Weer een dure misser van Landstede. De wedstrijd cadeau geven aan Donar is misschien wat kort door de bocht, maar het o zo ervaren Donar liet de kansen in ieder geval niet liggen.

Nou is dit duel duidelijk geworden dat het verschil tussen beide teams op zich niet groot is, tegelijk is ook duidelijk geworden dat Landstede snel moet leren van haar fouten om er een mooie serie van te maken.