Vanavond het vervolg van de strijd om het kampioenschap, Donar vs Landstede. Wat feiten die leuk zijn om te weten.

Uiteindelijk telt voor zowel Landstede als voor Donar maar één feit en dat is vier wedstrijden winnen.

Toch vertelt ook het verleden een verhaal.

Negen keer eerder in 42 jaar play-offbasketbal in Nederland werd de eerste wedstrijd gewonnen door de uitspelende ploeg, zoals Donar nu.

Die negen duels kenden in wedstrijd twee veelal een succesvol vervolg voor de ploeg die de eerste uitwedstrijd won. Zeven keer werd het vervolgens 2-0 in de serie.

Slechts twee keer werd het dus 1-1 wat betekent dat ook de tweede wedstrijd werd gewonnen door de uitspelende ploeg. Dat was in het seizoen 1981-1982 Den Bosch dat won bij Donar, 91-92. In het seizoen 1986-1987 was het opnieuw Den Bosch dat dit keer won bij Den Helder, 58-64.

In 42 jaar play-offs kent de tweede wedstrijd in de finalereeks een opvallend feit. Dat is dat de uitspelende ploeg vaker won dan de thuisploeg, 20-21 is de stand. Over alle play-offduels is de verhouding 66% thuiswinst – 34% uitwinst.

De gemiddelde uitslag is 79-78.

Donar is in Martiniplaza niet onverslaanbaar, maar nederlagen zijn wel een zeldzaamheid.

Van de laatste 18 thuisduels in de play-offs wonnen de Groningers er 17. De nederlaag was in het seizoen 2016-2017 tegen Zwolle, 74-79.

In finales presteert Donar in Martiniplaza bijzonder goed. Over alle jaren waren er 30 thuiswedstrijden in de finale, daarvan werden er 26 gewonnen (winstpercentage van 87%).

Buitenshuis presteert Landstede historisch gezien niet heel goed in de play-offs met een winstpercentage van 27%,

In finales heeft Zwolle pas één uitwedstrijd gewonnen (voornoemde in Groningen) op zeven pogingen.