De spanning is terug. Wat mij opviel aan wedstrijd 2 die Landstede won bij Donar.

Eigenlijk is het deze keer heel kort en bondig.

Beter. Landstede was gewoon beter. Eigenlijk stukken beter, 53-62.

Ik had sterk de indruk dat Herman van den Belt zijn huiswerk goed gedaan had, vooral door het tempo te verlagen. Dat deed zijn ploeg veel goed en Donar kwam zo nooit in een ritme. Door het lage tempo kon de Zwolse verdediging zich ook veel beter organiseren en het dwingt Donar tot een half-court game waar het moeite mee heeft.

Verdedigend zette de ploeg uit Zwolle de toon en het lamlendige Donar leek wel te denken dat Landstede zich makkelijk zou gaan overgeven na de nederlaag in wedstrijd één.

Rebounds 34-50, heel opmerkelijk dat verschil in zo’n wedstrijd. Met maar liefst 17 aanvallende rebounds voor Landstede, tegenover 9 Groningse. Dat zegt mij wat over de wil om te winnen. Second chance points 8-16.

In aanvallende zin was het een lelijke wedstrijd, maar die zijn er meer geweest in de historie van het play-offbasketbal, des te opmerkelijk was de prestatie van Locke met 12p en 12r, alsof hij wat had goed te maken.

Wat verder opviel is het -zeer- lage aantal assists, zeven voor Donar en vijf voor Landstede.

LAAGTERECORD

De 53 door Donar gescoorde punten is trouwens het minste aantal ooit door de Groningers in een finale play-offwedstrijd. Het record stond op 54, in het seizoen 2014-2015 werd het in Den Bosch 83-54. Het vorige thuisrecord stond op 59, in het seizoen 2013-2014 werd het thuis tegen Den Bosch 59-52.

Voor Landstede is het in acht pogingen dus pas de tweede uitoverwinning in een finale play-offreeks.

EN NU

Evenwel is de stand in de serie 1-1 en gaat het nu om een best-of-five, met thuisvoordeel voor Landstede, voor wat het uitmaakt na de twee uitoverwinningen.

Nou weet ik zelf heel goed wie ik als winnaar voorspeld heb, maar voor de tweede wedstrijd op rij zet Landstede de toon met hun vechtbasketbal (niets mis mee) en Donar (b)lijkt daar grote moeite mee te hebben.

Als er geen cadeautjes meer worden uitgedeeld door Landstede kan ik het het wel eens mis gaan hebben, anderzijds zal Donar met tegenmaatregelen komen en die zijn niet heel moeilijk; rebounden en tempo maken dan wordt de Zwolse verdediging ook kwetsbaarder.