Normaal. Wat is normaal? Wint thuisploeg Landstede of wint weer de uitspelende ploeg dus Donar? Ofwel wedstrijd 3.

Morgenmiddag wedstrijd drie tussen Landstede en Donar.

Er staan voldoende vragen open. Te beginnen met de vraag of Zwolle opnieuw het tempo van de wedstrijd kan bepalen met hun vechtbasketbal?

Verder is er de vraag hoe het is met Rienk Mast en Shane Hammink die beide geblesseerd uitvielen in wedstrijd twee, het duel waarin Sitton niet in actie kwam omdat coach Braal dat niet wilde.

In feite speelde Donar met een zesmans rotatie, afhankelijk van de ernst van de blessures, ben ik benieuwd hoe Braal verder gaat met Sitton want er zijn principes, maar ook vaste lasten. Al hoeft het zeker niet verkeerd uit te pakken om met een kleine rotatie te moeten spelen, zeker niet één wedstrijd op zondagmiddag.

Afgeleide vraag van het tempo en de verdediging van Zwolle is of Donar haar driepunters tegen een hoger percentage gaat schieten, want 23% (14/60) over de eerste twee duels is te laag en dat werkt Zwolle behoorlijk in de hand.

HISTORISCHE FEITEN

Twee keer eerder in de geschiedenis van de play-offs kende de finale het verloop dat zowel het eerste als het twee duel werd gewonnen door de uitspelende ploeg.

In het seizoen 1981-1982 won Den Bosch de tweede wedstrijd bij Donar waarna de Groningers vervolgens wedstrijd drie en vier wonnen en kampioen werden.

In het seizoen 1986-1987 won Den Bosch het tweede duel bij Den Helder om daarna nog twee keer op rij te winnen en de titel te pakken.

Beide keren was dat dus een best-of-fiveserie, nu is de finale best-of-seven.

Wedstrijd drie in de finale is 38 keer gespeeld (er waren ook best-of-threeseries), 29 keer was de thuisploeg de winnaar ofwel 76%.

De gemiddelde uitslag is 83-74.

Na wedstrijd drie was het 21x 2-1 in de serie. 5x was het 1-2. 12x was het 3-0 of 0-3, opties die nu niet mogelijk zijn.

Landstede speelde één keer een wedstrijd drie thuis in de finale. In het seizoen 2015-2016 werd er thuis gewonnen van Donar, 74-68.

Donar speelde zes keer buitenshuis een wedstrijd drie in de finale. De Groningers verloren er vijf en wonnen er één, dat was het eerdergenoemde duel in Den Bosch, 83-85. De nederlagen waren in Den Bosch (2x), Den Helder, Leiden en dus Zwolle.