“I am a lion!”, Maurizio Buscaglia de nieuwe bondscoach van de Oranjebasketballers.

Maurizio Buscaglia, geboren in Bari op 9 april 1969, begon zondag in Amsterdam aan zijn nieuwe baan als bondscoach. Eerst een nietszeggende oefenpartij in Polen om vervolgens in februari te beginnen aan de kwalificatie voor het EK van 2021.

Voor zijn eerste training sprak ik uitgebreid met Buscaglia onder andere over zijn keus voor Oranje, over zijn rol voor het Nederlandse basketbal, over zijn doelen, over de jeugd die eraan komt en over de tegenstanders in de kwalificatie.

Buscaglia begon zijn carrière in de jeugd van Perugia Basket. In 1996 werd hij voor het eerst hoofdcoach bij Piove di Sacco in de Italiaanse Serie B2 (derde niveau). In 2002 ging hij een jaartje naar Bears Mestre in de Serie B. In 2003 kwam L’Aquila Trento voor het eerst op zijn pad, met die club promoveerde hij van de C1 naar de B2.

In 2007 verliet hij Trento en in de volgende seizoenen coachte hij weer Bears Mestre en later promoveerde Buscaglia met Perugia Basket naar de B1,

In 2010 keerde Buscaglia terug naar Trento en daar promoveerde hij twee keer tot in de Serie A (de Italiaanse Eredivisie).

In het seizoen 2013-2014 won Trento de Italiaanse Beker. Het volgende seizoen werd Trento vierde en bereikte de ploeg voor het eerst de play-offs en dat lukte vervolgens elk jaar. In het seizoen 2015-2016 bereikte de ploeg de halve finale van de Euro Cup en werd Buscaglia uitgeroepen tot coach van het jaar in de Euro Cup. Na negen seizoenen bij Trento gaat Biscaglia komend seizoen aan de slag bij Reggiana waar hij een contract heeft getekend voor drie jaar  

Twee jaar geleden coachte Buscaglia het Italiaanse team onder 20 jaar dat deelnam aan het Europees Kampioenschap.