Henk Norel naar Den Bosch en club krijgt vaste ‘nieuwe’ naam: Heroes.

“We can beat them, forever and ever

Oh, we can be heroes just for one day.”

Een stukje songtekst van David Bowie uit zijn nummer Heroes.

Vrij vertaald naar het basketbal in Den Bosch: we willen heel graag weer kampioen worden. Het is tenslotte alweer van 2015 dat de 16e titel werd binnengehaald.

Bob van Oosterhout redde zijn geliefde basketbalclub in september 2016 van de ondergang. Toen met de gedachte om niet alleen de club te redden, maar ook om weer kampioen te worden. Dat lukte de afgelopen jaren niet door eigen falen enerzijds, anderzijds wordt er ook goed gewerkt in Leiden, Groningen en Zwolle. Kampioen worden in Nederland lukt niet zomaar meer.

En toen werd het 21 augustus 2019. Zoals ik in juli al zei tegen Aart Dekker: Bob van Oosterhout komt met een ‘big bang’, zo is ie.

Het was even wachten, maar het komt er dichtbij. Henk Norel komt naar Den Bosch en sluit aan als hij fysiek fit in orde is, zijn aanstaande komst is op zich al bijzonder. Dan Siyano Chambers een pointguard die vorig jaar de startende guard was bij Giessen, de nummer 13 van de Bundesliga. Plus een begroting zonder hoofdsponsor van ongeveer 1,5 miljoen euro, aardig in de buurt bij wat Donar heeft. Daarbij nog het besluit om de identiteit van de club niet langer afhankelijk te laten zijn van een hoofdsponsor. Het is voortaan Heroes Den Bosch met de clubkleuren rood en blauw.

Gelijk teken ik aan dat ik het nog moet zien als een bedrijf voor grof geld hoofdsponsor zou willen worden, een niet zo’n reëel scenario in Nederland maar toch. En ja natuurlijk weet ik dat Norel een heel seizoen niet gespeeld heeft door een knieblessure, maar ik zou de gok ook wel aandurven met een backup center (achter international Van der Mars), het kan alleen maar meevallen en stel dat hij fit wordt. De begroting en daarmee het geld is niet zaligmakend dat heeft Landstede afgelopen seizoen bewezen, maar het helpt natuurlijk wel.

EEN GROTE MENEER

Henk Norel naar Den Bosch is sportief gezien best een stunt. Norel speelde heel zijn carrière in Spanje, de op één na beste competitie ter wereld na de NBA. Norel werd gedraft, maar een kapotte kruisband verpeste dat avontuur. Twee seizoenen geleden was Norel nog MVP van de maand oktober in Spanje en aan het eind van het seizoen werd hij verkozen tot een van de vijf meest waardevolle spelers in het All-Starteam van Spanje, samen met ander andere Luka Doncic.

Norel is nog steeds de enige actieve Nederlander die EuroLeague heeft gespeeld. Hij kan van onschatbare waarde worden in Den Bosch op en rond het veld.

De komst van Norel naar Den Bosch is zo gek nog niet, zeker ook omdat de familie Norel heeft nagedacht over de toekomst. Voor mevrouw Norel zoekt de club in haar netwerk een mooie baan. De kinderen kunnen in Nederland naar school. Voor Henk zelf liggen na zijn actieve carrière vast en zeker mogelijkheden in Den Bosch, daar zorgt Bob wel voor. En niet onbelangrijk Stefan Wessels en Henk Norel kennen elkaar al heel lang, plus hij is nog nooit kampioen geworden en dat is iets wat elke speler nastreeft soms zelfs ten nadele van de portemonnee.

HARVARD ACHT PRESIDENTEN EN GUARDS

De nieuwe Amerikaanse pointguard speelde college op Harvard, inderdaad de school van Brandyn Curry met wie hij nog samenspeelde en daar werd Siyani Chambers hoger aangeslagen dan Curry die met Den Bosch en Donar kampioen werd. Hij speelde in Oostenrijk en Duitsland en op papier is alles fantastisch (ik smul elke zomer van de persberichten met de tekst: we hebben ons versterkt met … Ja ja eerst zien) maar het heeft er alle schijn van dat Den Bosch een sterke floorleader heeft binnengehaald en niet onbelangrijk een fitte na Van Oostrum vorig seizoen en Marshall het jaar ervoor.

MONEY

Opmerkelijk is verder dat Den Bosch het seizoen ingaat zonder hoofdsponsor. De afgelopen jaren is er in de breedte schijnbaar een stevig fundament neergelegd zodat men in Den Bosch niet meer afhankelijk is van één geldschieter. Een gezonde situatie.

Daarnaast is het besluit genomen om af te stappen van de sponsornaam in de clubnaam. Dat is makkelijk als er toch geen hoofdsponsor is. Heroes Den Bosch zo gaat de club voortaan door het leven. Met de inmiddels bekende kleuren rood en blauw (verwijst volgen de club naar de meest succesvolle periodes in het Bossche basketball: Nashua Den Bosch (blauw) en EiffelTowers (rood) en op dit alles heeft een -toekomstige- hoofdsponsor geen invloed meer. De identiteit wordt zo versterkt en dat is wat niet alleen het basketbal in Den Bosch maar het basketbal in heel Nederland nodig heeft. Het voorkomt een duiventil aan namen zoals in het verleden van Den Bosch.

11974-‘77Sperry Remington
21977-‘78Falcon Jeans
31978-‘79EBBC
41979-‘91Nashua
51991-‘92Pro-Specs
61992-‘95Canoe Jeans
71995-‘96America Today
81996-‘97Libertel
91997-‘99Libertel Dolphins
101999-‘01Canoe Jeans
112001-’03EBBC
122003-‘05Tulip
132005-‘13EiffelTowers
142013-‘16SPM Shoeters
152016-’19New Heroes

NUMMER 17?

De vraag is nu natuurlijk of Den Bosch kampioen wordt. Voor mij nu in deze voorbereidingfase valt op dat Landstede heel goed werk heeft gedaan deze zomer met Dahlman en Dorsey-Walker die terug zijn gekeerd en Kherrazi erbij. Donar is (nogmaals) op papier sterk en die zie ik de Champions League halen. ZZ Leiden heeft nu nog veel vraagtekens voor mij. Van Heroes Den Bosch met de nieuwe coach Jean Marc Jaumin (die Nederland wel kent uit zijn periode in Den Helder) moet ik het nog zien, maar de ingrediënten voor goed basketbal en daarna een kampioenschap zijn zeker aanwezig, maar het worden dit seizoen fantastische halve finales van de play-offs een ‘dogfight’ dat denk ik nu al wel.