Sam Jones maakt promotie en gaat aan de slag in de NBA bij Cleveland Cavaliers.

Drie jaar geleden verhuisde de hele familie Jones van Den Bosch naar Cleveland. Sam, oud-speler en oud-coach van Den Bosch, ging aan de slag bij de opleidingsploeg van de Cavaliers, de Canton Charge. Nu is hij van de opleidingsploeg gepromoveerd naar het NBA-team.

Jones was previously a member of the Canton Charge coaching staff (2016-2019), most recently serving as the team’s associate head coach this past season. In his new role, his responsibilities will be with emphasis on the individuals between the Cavs and Canton, assignment and Two-Way players, and paying special attention to their on and off court development. Prior to joining the organization, Jones coached in the Netherlands for six seasons, winning multiple championships as an assistant and head coach in the Dutch Basketball League. Before his coaching career, he played 10 years in Europe with stints in Belgium, Poland, the Netherlands, Cyprus and Spain, appearing in multiple All-Star games and winning two titles with Den Bosch (the Netherlands).

Jones (41) werd geboren in Chicago en kwam in 2002 als speler naar Den Bosch. Daar werd hij als speler twee keer kampioen, als hoofdcoach één keer.

Hij debuteerde in 2008 voor het Nederlands team en speelde 25 interlands. Hij was ook jaren assistent van Toon van Helfteren bij Oranje.