Landstede en met hen de andere DBL-clubs mogen best beetje trots zijn op WK-ganger

Het WK basketbal is vandaag begonnen in China. Ergens in mijn gedachten denk ik nog weleens aan Oranje en wat had kunnen zijn.

Nederland dat in de WK-kwalificatie eigenlijk had moeten winnen in Roemenië en in Kroatië en natuurlijk thuis tegen de Hongaren en uit met die verlengingen in Litouwen en Hongarije. Pffff.

Enfin. Het is zoals het is.

Het WK in China is begonnen en op het toernooi is één speler actief die afgelopen seizoen in de Eredivisie speelde: Kaza Kajami-Keane. De MVP van de play-offs die Landstede Zwolle voor het eerst in de geschiedenis kampioen maakte. Fantastisch natuurlijk voor de spelverdeler van Canada die volgend seizoen in Duitsland speelt bij Mitteldeutscher BC.

Afgelopen seizoen riep ik Kajami-Keane twee keer uit tot haai van de week. De eerste keer in week drie.

Kaza Kajami Keane lijkt zich te ontpoppen tot een attractie in de Eredivisie. Niet alleen deed hij Donar veel pijn, in het nog prille seizoen is hij na Thompson en Masterson topscorer in de Eredivisie.

Vorig jaar speelde Canadees international Keane (geboren in Ajax Ontario) een heel seizoen in de NBA G-league voor de Raptors 905’s onder coach Jerry Stackhouse. Zijn komst naar Zwolle bleek niet helemaal toevallig. Wie weet kan hij het extra’s worden dat Landstede in mei naar iets bijzonders leidt.

Kajami-Keane kwam heel vaak voor in mijn wekelijkse beschouwingen, later in maart koos ik hem voor de tweede keer.

Voor het eerst dit seizoen wordt deze titel voor de tweede keer aan dezelfde persoon uitgedeeld. Dat wordt straks nog lastig kiezen voor het all-starteam, maar dat komt later wel. Kaza Kajami-Keane dus, hij vertolkte een hoofdrol voor Landstede in de gewonnen topper in Leiden.

Zelf had hij keurige cijfers, maar het lukte hem ook aardig om tegenstander Maurice Watson te beteugelen en dat is ook heel wat.

Overigens zou Kajami-Keane (geboren in Ajax) wel eens de enige speler uit de Eredivisie kunnen zijn die later dit jaar aanwezig is op het WK in China. Canada plaatste zich keurig voor dat WK en voor alle kwalificatieduels werd de speler van Zwolle opgeroepen.

Hij speelde gemiddeld 12 minuten met 4p, 3a en 1r. Of Kajami-Keane uiteindelijk gaat, zal vooral afhangen van de Canadese NBA-spelers die zich beschikbaar stellen, maar de speler van Zwolle heeft eerder al laten weten in een Canadese krant dat hij niet zwaar teleurgesteld zal zijn als het niet lukt.

Coach van Canada is NBA-kampioen Nick Nurse, overigens zijn in Canada geen al te hoge verwachtingen van het team dat een aantal NBA-spelers mist.

Het zonder al te grote sterren spelende USA is een grote kanshebber voor de titel, al zou ik het leuk vinden als Servië roet in het eten kan gooien. Australië en Spanje zijn outsiders voor de wereldtitel. ESPN nam alle teams één voor één door.

Al schrijvende bedacht ik me opeens wie de vorige speler was die in de Eredivisie had gespeeld en op het WK. Dat was Joaquim Gomes, de inmiddels 39-jarige Angolees die in het seizoen 2005-2006 in Den Bosch speelde.

Gomes, een beresterke power forward, speelde voor het laatst op een WK in 2014 en is intussen met basketballpensioen.