Antio, het Nederlandse basketbal gaat je missen

Grrrrrr. Was mijn eerste reactie.

Oh-jee. Was mijn tweede reactie. Want wie moet er straks belangrijke wedstrijden (in de play-offs) in goede banen leiden?

In mijn ogen is Antio de beste van Nederland omdat hij altijd zichzelf is (ook op het veld in het heetst van de strijd), hij is oprecht, hij heeft autoriteit zonder autoritair te zijn, hij wordt niet beïnvloed door zaken van buitenaf (coaches en publiek) en hij heeft een karrenvracht aan ervaring waardoor hij goed anticipeert op situaties in plaats van reageert. Natuurlijk maakte ook Antio wel eens een foutje, het opvallende daaraan is dat dit meestal niet tot langdurige discussies heeft geleid.

Nou ja in één geval wel en dat was mijn derde gedachte bij het besluit van Antio.

Afgelopen weekend maakte Antio Sinterniklaas, Nederlands beste basketbalscheidsrechter, via Facebook bekend dat hij stopt.

De voornaamste reden is dat hij al 20 jaar kampt met knieklachten en nu vond hij het mooi geweest. “Ik kan niet meer 100% geven en voor mij is 80% niet voldoende. Ik doe iets goed of ik doe het niet.”

Antio Sinterniklaas werd geboren op 25 maart 1972 in Strijen en woont nu in Etten-Leur. Hij studeerde in Rotterdam Economische Bedrijfstechniek en is tegenwoordig zelfstandig specialist in brandveiligheid.

Foto: Marja van Tilburg

Op zijn 17e begon Antio met fluiten. In 2003 kreeg hij zijn FIBA-licentie. Op het EK van 2015 floot hij drie wedstrijden. “Mijn mooiste momenten waren dat EK en het WK voor de meiden in 2012. Het minst mooie moment was mijn besluit om te stoppen.”

Eerder dit jaar werd hij voor de negende keer uitgeroepen tot scheidsrechter van het jaar en daarmee is hij recordhouder in Nederland.