Op naar de Champions League met Donar.

Moet kunnen, zei ik al na de loting. Nu denk ik er nog steeds hetzelfde over. Donar moet de Champions League kunnen halen dit seizoen.

Makkelijk wordt het niet, want zo groot zijn de verschillen niet met in eerste instantie Benfica en eventueel in de volgende ronde Mornar Bar.

Tegen de Portugezen deze week (dinsdag uit, vrijdag thuis) is Donar voor mij favoriet (verhouding 60%-40%) en als de Groningers het tweeluik van dinsdag en vrijdag winnend afsluiten, dan is Donar voor mij in de volgende ronde geen favoriet (55%-45%).

Benfica is de nummer twee van Portugal omdat het play-offfinale verloor van Oliveirense. Benfica deed twee keer eerder een poging om de Champions League te halen.

Drie jaar geleden was Varese te sterk. De Italianen wonnen in Lissabon met 3 punten verschil, waarna Benfica in Italiƫ met 2 punten won.

Twee jaar geleden werd eerst Kapfenberg opzij gezet, waarna Benfica kansloos sneuvelde tegen het Bulgaarse Lucoil Academic.

Donar heeft drie pogingen gedaan om de Champions League te bereiken. De eerste keer in 2016 was Tartu Rock te sterk. Een jaar later ging Donar in de beslissende ronde nipt ten onder bij Estudiantes. Vorig jaar ging het mis tegen Fribourg en dat bleek later een voorbode van een mislukt seizoen.

De resultaten uit het verleden schetsen een beetje de verhoudingen in de kwalificatieronden van de Champions League.

Nou hebben zowel Donar als Benfica tot nu toe alleen maar oefenwedstrijden gespeeld en hun resultaten zeggen mij helemaal niets. Simpelweg omdat er altijd sprake is van een verschillende opbouw in de voorbereiding. Wanneer is een ploeg begonnen met trainen, is er nog getraind op de dag van de oefenwedstrijd, wie wordt er uit voorzorg gespaard, etc.

Van Donar is bekend dat het een compleet nieuwe ploeg is, jong en fris, maar voor mijn gevoel had de voorbereiding op dit (toch cruciale) duel twee weken eerder mogen beginnen. Benfica heeft wat spelers gehouden en Amerikanen toegevoegd en heeft naar verluidt een spelersbudget van een miljoen euro en dat wijkt niet heel erg af van wat in Groningen beschikbaar is voor spelers.

Dit alles samen met het feit dat Nederlandse ploegen de laatste jaren goed presteren tegen Portugese teams, maken dat ik denk dat Donar deze ronde doorkomt.