Het gaat weer beginnen, Eredivisiebasketbal 2019-2020. 5 dingen die je moet weten plus 1.

Met een heel interessant affiche begint zaterdagavond om kwart acht het nieuwe seizoen als Feyenoord bezoek krijgt van ZZ Leiden.

1. TITELFAVORIET

In mijn ogen is er geen uitgesproken favoriet voor de titel en dat maakt het wel zo leuk. Titelverdediger Landstede Hammers heeft op mij een hele goede eerste indruk gemaakt, Johnson als opvolger van Kajami-Keane lijkt geen slechte zet. Kortom het ziet er in Zwolle weer oerdegelijk uit, maar eerste (Supercup) gewin is kattengespin.

Donar heeft met 1,9 miljoen euro de hoogste begroting, een compleet nieuwe selectie met voldoende potentie, maar ik sla er niet steil van achterover. Heroes heeft een nieuwe naam, nieuwe ogenschijnlijk diepe spelersgroep, ook voldoende potentie, maar eerst zien dan geloven. Zorg en Zekerheid is voor mij een redelijke outsider. Watson, Thompson en zeker ook Kherrazi zijn niet zomaar te vervangen. De bank is weer beperkt en het is aandoenlijk dat de fantastische Leidse fans een inzamelingsactie voor een extra speler zijn begonnen.

Overigens denk ik ook dat het onderin interessant kan worden. Want ik denk niet dat BAL weer laatste wordt (zes keer op rij sinds 2013), sterker nog met wat buitenlanders in de selectie is de zesde plek een mogelijkheid. En dus komt er serieuze strijd (ook te betitelen als een heel lang voorspel) om de acht play-offplekken (in een competitie met negen teams nog steeds belachelijk veel, maar het is even zoals het is).

2. ONEVEN AANTAL

Hoewel de site van de DBL tot op dit moment vreemd genoeg aangeeft dat Dutch Windmills mee gaat doen, zijn er toch echt maar negen teams. Ik geloof best in de goede bedoelingen van iedereen, maar in Gelderland lukt het al jaren niet. Hetzelfde geldt voor Utrecht. Den Haag hangt ook nog boven de markt. Hoe moeilijk kan het zijn om een paar ton bij elkaar te krijgen? Makkelijk gezegd van mij ik weet het, maar het zijn niet de minste regio’s. Dus het gaat of mis bij de initiatiefnemers of er is gewoon geen grond voor basketbal. Ben dan eerlijk. Overigens lijkt het plan voor de Beneliga in de diepvries terechtgekomen en daar ben ik niet rouwig om.

3. EUROPEES BASKETBAL

Het seizoen is eigenlijk al begonnen met een pijnlijke misser in Groningen en daarmee voor het Nederlandse basketbal. Nederlandse deelname aan de Champions League (na de onbereikbare Euroleague en Euro Cup is dit het derde Europese niveau) is gewoon een must qua aanzien en gezien de sportieve ambities in Nederland. Ik vind nog steeds dat er een reëel pad lag voor Donar, maar ja de ploeg was er in Benfica duidelijk niet klaar voor, alweer niet.

Wat rest voor Donar is net als voor Landstede en ZZ Leiden de FIBA Europe Cup. Ook leuk, maar sportief pas echt interessant in de knock-outfase. Streven voor alle drie moet minstens zijn om de eerste groepsfase te overleven.

4. BUITENLANDERS

Tsja.

Zucht.

Nieuwe regels in de Eredivisie, overgenomen van de FIBA. Want dan is er geen onderscheid tussen Europa en Nederland. Ja nou en? Presteren de Nederlandse teams dan zo goed Europees? En gaat die extra buitenlander, of twee, meestal Amerikanen natuurlijk, dan het verschil maken?

Ik blijf erbij dat drie Amerikanen per Eredivisieteam meer dan genoeg zijn. Het verandert de verhoudingen in Nederland toch niet en clubs worden gedwongen aan opleiding en binding te doen.

Nu gaat het dus om de ‘homegrown’-regel. Zo’n homegrown-spelers is iemand die tussen zijn 12e en 20e levensjaar minimaal drie jaar bij de NBB was ingeschreven. In een selectie van 10 moeten er vier homegrown zijn. In een selectie van 11 of 12 moeten er vijf homegrown zijn. Ofwel teams mogen zeker zes en soms zelfs zeven buitenlandse spelers onder contract hebben. Aangezien het spel met vijf wordt gespeeld is het niet moeilijk om te voorspellen wat er met de minuten van de Nederlanders gaat gebeuren.

Overigens is Jason Dourisseau door de nieuwe regels, ondanks zijn Nederlandse paspoort en ondanks dat hij al aan zijn tiende seizoen in Nederland begint, een niet-homegrown. Een probleem waar bijvoorbeeld ook Sean Cunningham mee kampt.

Met vijf nationaliteiten heeft Aris de meest diverse selectie (Nederlanders, Amerikaan, Belg, Pool en Litouwer).

Ik tel op het moment van schrijven 72 Nederlanders, 26 Amerikanen en 13 overige nationaliteiten. 65% is Nederlander, 35% niet. Later in het seizoen zal ik zeker naar de verhouding qua speelminuten kijken, want ik vrees dus dat de meeste Nederlanders als bankvulling zullen gaan dienen.

5. GROOSTE / KLEINSTE SPELER

Nino Gorissen van Suns is de kleinste speler met 1.71m.

Jeroen van der List van Feyenoord is de grootste met 2.13m. Net zo lang trouwens als Henk Norel, die nog niet officieel bij Heroes speelt in afwachting van zijn revalidatie.

De gemiddelde lengte in de Eredivisie is 1.958m, zeven Eredivisiespelers zijn (volgens de boekjes dan) 1.96m.

De gemiddeld langste ploeg is Aris met 1.97, maar ok dan hebben we het over millimeters verschil in het gemiddelde.

6. COACHES

He’s back. Toon van Helfteren. De maestro werd in 2014 bedankt in Leiden en na zijn succesvolle bondscoachschap heeft Feyenoord een slimme zet gedaan met de 68-jarige coach. De Rotterdammers gaan geen kampioen worden, maar vijfde worden ze minimaal en de tegenstander in de kwartfinale van de play-offs zal heel goed op moeten letten. Van Helfteren zal het nooit hardop toegeven, maar in de play-offs van Leiden winnen, zal een doel op zich zijn.

Ook terug van weggeweest is Jean Marc Jaumin, dit seizoen aan het roer bij Den Bosch, eerder werkte hij van 2012 tot het faillissement in 2014 bij Den Helder. Op zich lijkt hij een goede coach al snap ik gezien zijn CV niet dat hij nu in Nederland coacht, wel begrijp ik dat zijn familie ook een zegje daarin heeft gehad.

Nieuw in Nederland is Ferried Naciri de coach van Aris. Een jonge gast waarvan ik erg benieuwd ben wat hij brengt.

Een speciaal woord heb ik tot slot voor Meindert van Veen die prostaatkanker heeft. Opvallend nuchter en realistisch (hoe kan het ook anders) is Van Veen er zelf onder. Hij ondergaat chemokuren. Meindert sterkte, tot snel en tot lang.