De basketbal Eredivisie is begonnen en dus tijd voor de haai, een Nederlandse Bal.

Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald. Dat eerst maar even over de DBL. Zaterdagochtend, op de dag van de start van de competitie, kwam het inzicht. Play-offs spelen met acht teams in een competitie met negen zou lachwekkend zijn. Dus worden het zes teams, een verstandig besluit. Beetje laat maar à la.

Misschien dat er in dit kader ook wat gedaan kan worden aan het aantal buitenlanders in de competitie. In Israël hebben ze voor het seizoen 2020-2021 maatregelen genomen. Zoals maar vijf niet Israëliërs in de selectie, een financiële bonus als er minder dan vijf zijn, hooguit twee genaturaliseerde spelers en er moet ten alle tijden een Israëliër op het veld staan. Ik zeg: als het daar kan, kan het hier ook.

DE COMPETITIE

De eerste overwinning van het seizoen was voor ZZ Leiden bij Feyenoord, 89-93. Leiden strafte het balverlies van de thuisploeg genadeloos af. Jarvis Williams had 25p, 8r. Worthy de Jong was met 38 minuten speeltijd nadrukkelijk aanwezig met 11p, 8a, 6r, 4st en nog 4to. Leiden had nog twee spelers met 35 en 36 minuten. Bij zijn Eredivisiedebuut had Willem Brandwijk 10p, 6r en op hem werden 4 fouten gemaakt. Overigens speelde Feyenoord basketbal voor het eerst in het traditionele rood-witte shirt en dat zag er best aardig uit.

Voor mij was de overwinning van BAL bij Apollo geen verrassing, 59-75. De marge was dat wel, het verschil werd in de tweede helft gemaakt, 26-45. Roel van Overbeek had de eerst double-double van dit seizoen met 15p, 11r en nog 5st. Roel Aarts had ook een double-double met 20p, 10r.

Niet onverwacht won Heroes zondag bij Aris, 60-85. De Friezen zonder hun geblesseerd spelverdeler Mazurczak. Den Bosch had maar zeven keer balverlies (Aris 19) en vier spelers in de dubbele cijfers. Thomas van der Mars had bij zijn Eredivisiedebuut een double-double 10p, 10r. Op de twee jonkies na speelde bij Den Bosch iedereen tussen de 17 en 27 minuten.

Overigens houd ik er serieus tekening mee dat Heroes (voor nu) afscheid heeft genomen van Ids Rebergen om plek in de selectie te maken voor Arvin Slagter. Time will tell.

Landskampioen Landstede won zoals verwacht bij Den Helder Suns, 78-92. Het was niet zo makkelijk als het leek, zo was het nog 66-68. Het vele Helderse balverlies (24x tov 14) was doorslaggevend, ook omdat Zwolle genadeloos was (24p uit balverlies en 10 voor Suns). Johnson was topscorer met 22p, 5r, 3a. Mo Kherrazi was duidelijk zichtbaar met 4p, 8r, 6a en nog 4to. Voor Suns had Yarick Brussen een verrassende double-double 19p, 14r en nog 4a.

En zo wonnen alle vier de uitspelende teams, dat is opvallend en schijnbaar pas voor tweede keer in de geschiedenis van de Eredivisie.

HAAI VAN DE WEEK

De Nederlanders maken het me niet makkelijk deze week Ik kies voor Roel van Overbeek. Zijn stats afgelopen weekend waren puik, maar zijn verhaal ook. Vorig jaar bij Dutch Windmills deed hij het erg goed na de blessure van Wintering. Het bleef ook goed gaan totdat de ploeg uit Dordrecht uit de competitie werd gezet. Terug op het hoogste niveau trekt de 19-jarige in Oirschot geboren Van Overbeek de lijn door en dat is gewoon knap.

Ik denk dat ik altijd vrij hard speel en dat ik een slimme speler ben. Zei Roel van Overbeek vorig jaar in gesprek met Aart Dekker. Over 3 tot 5 jaar hoop ik bij een topclub in Nederland te spelen of de stap naar het buitenland gemaakt te hebben.

Als haai van de week houden we je ambities zeker in de gaten.

Foto: Christian Aarts