Maestro haai, geeft met Feyenoord de toon aan deze week.

Een week met hoogte- en dieptepunten. Sportief gezien was het sterk dat Zorg en Zekerheid zich plaatste voor het hoofdtoernooi van de FIBA Europe Cup. Na het mislopen van de mogelijk Nederlandse plek in de Champions League door Donar is de prestatie van Leiden een pleister op die wond. Verder liet Landstede in de topper tegen Donar zien dat het een taaie titelverdediger is.

Aan de andere kan van het spectrum moest ik mijn wenkbrauwen fronzen om twee zaken. Als eerste het feit dat een grote groep zichzelf Ajax-fans noemende fans het duel tussen Apollo en Feyenoord bezocht. Nou is er niets gebeurd maar schijnbaar werd de sfeer in de Apollohal er niet beter op. Zucht.

En nog een zucht van mijn over de afloop van het duel tussen Feyenoord en Donar.

De koude douche kwam schijnbaar hard aan bij Matt Williams Jr. (nota bene de haai van vorige week), zozeer dat hij fysiek contact zocht bij Toon van Helfteren. Alle Donar-spelers lopen bij het elkaar bedanken rechtsom weg, terug richting de eigen bank, alleen Williams keert, na een kleine aarzeling nog, linksom terug. En dat ziet er zo uit…

Een belachelijke actie van de Amerikaan natuurlijk. Er zal voor deze botsing vast en zeker over en weer van alles gezegd zijn, ook door Van Helfteren, nadat Williams de bal afpakte bij de wedstrijd uitdribbelende Bruining, die weer een forse zet uitdeelde waarna de Amerikaan hem weer duwde. Zal allemaal wel, ook het feit dat een speler met vijf persoonlijke fouten nog twee vrije worpen mag nemen zal wel (zucht, Nederland hè), maar de coach van de tegenpartij fysiek proberen te intimideren (of was het uitlokken?), dat is gewoon not done.

Feyenoord liet Donar dinsdag overigens een stuk kanslozer dan de uitslag doet blijken, 102-93. De Rotterdammers waren feller (25p uit balverlies, Donar 12p) en schoten gewoon een stuk beter. Drie Feyenoorders blonken uit; Snider 28p, 9a, Woods 22p, 7r, 6a en Jeroen van der List 20p, 4r, 3a. Voor Donar had Thomas 23p (tegen 91%), 5r.

Donderdag maakte Heroes gehakt van Apollo, 57-103. Alle Bossche spelers kwamen tot een score, Caruso had de meeste 21p. Norbert Thelissen had opvallend genoeg met 27 minuten de meeste speeltijd.

HET WEEKEND

Zaterdag was het opvallend en knap dat Den Helder Suns won bij BAL, 72-81. Een sterke 2e helft (26-48) bracht de ploeg van Peter van Noord de winst. De vrije worplijn bracht Suns veel goeds (12/17 om 2/7 voor Bal en respectievelijk 15 en 16 pf). Yarick Brussen was weer sterk met een dikke double-double 15p, 14r en met hem waren nog vijf Suns-spelers in de dubbele cijfers. Voor BAL had Roel Aarts 18p, 5r maar hij miste alle vier zijn vrije worpen.

ZZ Leiden had het heel even moeilijk in Leeuwarden, maar won toch vrij ruim, 66-77. Met een sterk 3e kwart drong het puntloze Aris nog even aan (26-15). Te veel onnodig Fries balverlies speelde Leiden in de kaart. Vijf Leidse spelers in de dubbele cijfers, Persons had de meeste 17p, 7a, 5r en nog 5to. Voor Aris had Mikalauskas een double-double 12p, 10r, vier Friezen zaten ook in de dubbele cijfers qua score.

Apollo was na drie kwarten op een winnende koers tegen Feyenoord, maar een beresterk slotkwart (7-20) van de Rotterdammers bracht hen toch nog een comfortabele overwinning, 61-70. Het verschil was vooral wilskracht, een typisch kenmerk van de Van Helfteren-ploegen. Woods had 17p, 9r, 6a. Voor Apollo dat zich knap hersteld had va de midweekse pandoering had Berend Weijs 10p, 10r.

De reprise van de play-offfinale van vorig jaar tussen Landstede en Donar werd zondag gewonnen door de thuisploeg, 77-70. Het verschil werd gemaakt in het laatste kwart (22-15). Second chance punten waren erg belangrijk, 22 voor Landstede en 12 voor Donar. Dit met 14 aanvallende rebounds voor Landstede en 10 voor Donar.

In het laatste kwart was er een hoofdrol voor Kherrazi met drie scores in de eerste twee minuten, met in het laatste bedrijf ook nog 5 rebounds (12 in totaal), 2 steals en 1 assist. Dahlman had 22p, 6r en Johnson 22p, 3r. Voor Donar was Thomas sterk met 20p, 7r, 3a.

HAAI VAN DE WEEK

Nieuws van het haaienfront was dat Boy van Vliet, de tweede haai van vorig seizoen, terugkeert in de Eredivisie, notabene bij Heroes Den Bosch de ploeg waar hij een jaar geleden 38 punten tegen maakte. Het hield in Den Bosch niet over van de Nederlanders en aangezien Boy van Vliet uit Vught komt is het een hele logische zet (binding!) om een local hero aan de selectie toe te voegen. Rijkelijk laat, dat wel natuurlijk en bij Heroes loopt het over van de 2/3-spelers (Bonifant, Clarance, Van den Elzen, Caruso, Wilson, Voorn en dus Van Vliet), maar voor het Nederlandse basketbal is het goed dat Van Vliet een club en daarmee een kans heeft.

Winnen, en hoe, van Donar plus een wedstrijd op wilskracht winnen die best verloren had kunnen worden, maakt voor mij dat de 68-jarige maestro Toon van Helfteren, die Feyenoord beter op de rit heeft dan zijn voetbalcollega, de haai van de week is.

Lees verder onder de foto

Foto: Luka de Kruijf

HAAI SUPPLEMENT

Maandagavond las ik dat het DBL-bestuur hard heeft opgetreden voor wat betreft de regel met de ‘homegrown‘-spelers. Suns-Apollo en Aris-ZZ Leiden zijn omgezet in 20-0. Ik had niet in de gaten dat Apollo en ZZ Leiden de fout in waren gegaan en met mij amper iemand, denk ik zo. Daarom is het haaiwaardig dat het bestuur zo heeft opgelet en gehandeld, bijna on-Nederlands. De maatregelen betekenen dat ZZ Leiden tegen de eerste nederlaag van het seizoen is aangelopen. Overigens ben ik geen voorstander van de regeling, maar als je hem invoert, moet je hem wel handhaven.