Europa pas op! Basketballers van Hammers, Donar en Leiden komen eraan.

Net als vorig jaar gaan er drie Nederlandse teams de hoofdfase van de FIBA Europe Cup in. Landskampioen Landstede Hammers, Donar en Zorg en Zekerheid Leiden.

Doelstelling van alle drie is vast en zeker de volgende ronde halen, ik hoop dat het één team lukt want makkelijk wordt het niet.

Nog even om verwarring te voorkomen. De Euroleague is de commerciële Europa Cup 1 met alle topteams in Europa. De EuroCup is de EC 2 met vooral subtopteams uit de toplanden. De FIBA organiseert de Champions League en de Europe Cup, die mogen gezien worden als de EC 3 en EC 4.

Groep B met Landstede mag een kampioensgroep genoemd worden. De Zwolse formatie was de beste in Nederland, Keravnos de beste van Cyprus en Kapfenberg de beste van Oostenrijk. Het Israelische Ironi Ness Ziona is de nummer vijf van dat land.

Ik denk dat alle teams enorm aan elkaar gewaagd zijn en dat het close wordt, doelsaldo kan doorslaggevend worden. Landstede is als organisatie niet ervaren in Europa, de selectie herbergt voldoende ervaring, staat verdedigend al aardig en oogt verder als een ingespeeld geheel, mede door de kern die gebleven is wat Europees gezien een groot voordeel is. Mooie test ook voor coach Herman van den Belt.

Overigens speelde Zwolle ooit al twee Europa Cup 3-voorronde duels. In 2000 werd er eerst thuis verloren van CAB Madeira (67-68), de return op het Portugese eiland eindigde ook in een nederlaag (84-74). Coach was toen de Duitser Peter Krüsmann, Herman van den Belt en Mark van Schutterhoef waren toen de assistenten.

Dit stond toen in 2000 in de Zwolse Courant: ‘Het enige dat echt helpt is rust’, beseft coach Peter Krüsmann. Maar in de eerste weken van het seizoen is het juist helemaal niet rustig, die fase is cruciaal bij de opbouw van een nieuw team. ‘De mensen uit Portugal hebben ook maar twee armen en benen’, zei Krüsmann, vooral om zichzelf een beetje gerust te stellen. Hij was niet gerust op een goede afloop.

De historie van Donar en ZZ Leiden in Europa is natuurlijk van veel recenter aard.

Donar was vorig jaar groepswinnaar en ZZ bereikte in hun groep even verrassend als knap de tweede plek, beide teams gingen jaar geleden een ronde verder. Daarin wonnen beide teams twee duels, niet genoeg om de play-offs te bereiken.

Waar Landstede een kampioenengroep heeft, treffen de Groningers in de groep E veel oude bekenden. Net als vorig jaar zijn het Belgische Charleroi en de Turken van Karsiyaka tegenstanders. De groep wordt aangevuld met Brussels. De Turken lijken mij favoriet en de twee Belgische teams zijn -nog- niet in vorm, maar dat is Donar ook nog niet.

Zorg en Zekerheid speelde een puike return in de voorronde tegen Beroe en verdiende zo een plek in het hoofdtoernooi. Als Landstede een kampioenengroep heeft en Donar in een groep met oude bekenden zit, heeft ZZ een groep met Champions League afvallers.

Benfica versloeg Donar nog in de voorronde van de Champions League, maar kwam vervolgens niet verder tegen Mornar Bar. De Slovaken van Bratislava vlogen eruit tegen Fribourg (die vervolgens verloren van Bonn). Het laatste team in groep A is PVSK-Veolia uit Hongarije.

Net als bij Donar denk ik dat de tweede plek moet kunnen voor Leiden. Het moet een beetje meezitten en het spel moet de komende weken beter worden, maar dan zijn er zeker overwinteringsmogelijkheden.

Daarbij denk ik dat het aanzien van het Nederlandse basketbal de afgelopen jaren dusdanig is toegenomen dat de tegenstanders niet blij zullen zijn met hun Nederlandse tegenstanders.