Zonder ‘kleine’ haaien, zou het saai zijn voor de ‘grote’ haaien. Een week van grote verschillen in de basketbal Eredivisie.

Dat er in de Eredivisie sprake is van een tweedeling is niet alleen van dit seizoen. We hadden al de top vier en vorige week schreef ik al dat Feyenoord serieus tegen deze vier aanschurkt (en dat is op zich al winst). De afgelopen week werd helaas bevestigd dat de verschillen erg groot zijn, in ieder geval op dit moment. De gemiddelde winstmarge bij vijf duels tussen ‘groot’ en ‘klein’ was 35 punten met een gemiddelde uitslag van 101 – 66.

De grootste overwinning kwam op naam van Heroes dat het nog puntloze Apollo voor de tweede keer in korte tijd vermorzelde, 113-67. Den Bosch had maar liefst acht spelers in de dubbele cijfers. Chambers had een double-double met 16p, 10a en nog 3r. Voor Apollo had Siem Uijtendaal 15p.

Medekoploper Landstede Hammers haalde midweeks thuis ook hard uit tegen Aris, 103-62. Zes Zwolse spelers zaten in de dubbele cijfers. Opvallend was dat er 30 assists waren op 39 rake schotpogingen, of wel meer dan driekwart van de rake schoten had een assist. De bank van Hammers had 58p tegenover 10p voor die van Aris. Idowu had voor de Friezen 22p, 9r.  

De Friezen kregen deze week twee keer enorm klop want ook zaterdag bij Feyenoord was er een pak slaag, 98-62. Zes Rotterdammers in de dubbele cijfers. Jeroen van der List had 19p (70% FG), 7r en nog 4a. Voor Aris blonk Idowu weer uit met een double-double 29p, 12r en nog 3a.

Zorg en Zekerheid won uiteindelijk na een heel sterk laatste kwart (31-11) ruim van BAL, 93-70. Drie Leidse driepunters onder andere van Marijn Ververs zorgden in het slotkwart snel voor een gaatje dat de Limburgers niet te boven kwamen. Williams en Persons hadden een double-double; Williams 25p, 11r en nog 4a. Persons had 14p, 11a, 7r en nog 4to. BAL had vijf spelers in de dubbele cijfers.

Donar had in Den Helder na een zinderende start (13-26) geen kind aan het gehavende Suns, 72-100. Opvallend waren de fast break points met 2 voor Suns en 19 voor Donar. Bij de Groningers vijf spelers in de dubbele cijfers. Thomas had 20p (9/11) en nog 5r. Voor Suns had Boyd van der Vuurst de Vries 18p, 5r.

HAAI VAN DE WEEK

In al het geweld tussen ‘groot’ en ‘klein’ zijn er veel overeenkomsten bij de winnaars. Veel teamspel, per team veel spelers in dubbele cijfers. Herkenbaar en verklaarbaar. Het is makkelijk om een enkele uitblinker te kiezen, maar ik kies deze week voor wat anders namelijk de kleine haaitjes.

Geen competitie zonder ‘kleintjes’. Altijd al zo geweest, al was het verschil wel vaak wat kleiner dan 35 punten gemiddeld zoals nu. Evenwel is het seizoen nog jong en kunnen of beter gezegd moeten de ‘kleintjes’ nog groeien.

Perspectief dat er zeker is. BAL hield het bijvoorbeeld drie kwarten goed vol in Leiden. Bij Suns raakt de een na de ander geblesseerd (nog 6 man over zaterdag), mits fit is de Helderse formatie wel een play-offkandidaat. Aris kampt met het enorme probleem dat Andrzej Mazurczak, de boogde startende spelverdeler, door een blessure nog geen officiële minuut heeft kunnen spelen en coach Patrick Faijdherbe heeft de afgelopen seizoenen bewezen dat Apollo gedurende het seizoen beter gaat spelen en presteren.

Dus nog geen reden tot wanhoop. Want de ‘grote’ haaien hebben de ‘kleintjes’ deze week wel gebeten en goed ook, maar gelukkig niet opgevreten.