Europese leeravond voor Hammers en ZZ Leiden @FIBAEuropeCup

Geen Nederlandse coach zal bij aanvang van het Europese seizoen roepen dat hij de Cup gaat winnen. Wat ze in koor wel zeggen is dat Europese wedstrijden leermomenten zijn.

Dat is ook zo omdat de tegenstanders veelal van een minimaal gelijkwaardig en vaak iets beter niveau zijn. Zo komen de Nederlandse ploegen nu al in situaties die ze in de Eredivisie niet tegenkomen.

De bedoeling is dat spelers van die situaties leren om ze vervolgens, vooral in de play-offs, niet meer te maken. Nou, Landstede en ZZ Leiden hadden wel van die momentjes. Het waren dure momentjes van beide teams want ze verloren een uitwedstrijd die helemaal niet verloren had hoeven worden.

Landstede gaf bij Keravnos op Cyprus een voorsprong van 13 punten weg om vervolgens in de slotseconden de fout in te gaan. Dit gebeurt er na een time-out 6 seconden voor tijd, notabene door Dahlman een van de meest ervaren Zwolse spelers.

Steal, game over.

Bij Leiden op bezoek bij Benfica was het niet veel anders. De ploeg verloor na verlenging nadat in de reguliere speeltijd een voorsprong van 11 punten was weggegeven. Twee seconden voor het einde van de reguliere speeltijd stond Leiden op voorsprong, 86-84, en gebeurde dit in de verdediging na een time-out.

Dit gaat mis bij de balinname als de ervaren Pasalic (wil switchen met Worthy de Jong? of druk op de bal wil zetten?), maar McGhee loopt gewoon weg.

Dure lessen zijn het geweest, in ieder geval voor dit moment van twee ploegen die een goede wedstrijd hebben gespeeld. Wat het oplevert, zien we later.