De langste haai in de basketbal Eredivisie.

Geen schokkende zaken in de Eredivisie deze week.

Het affiche gaf voor zondag een topper aan, maar het duel tussen Landstede Hammers en Heroes kon niet aan de verwachting voldoen, 93-80. Het verschil was eigenlijk groter dan de stand doet vermoeden. Knap van de Zwolse formatie om na een nipte Europese uitnederlaag zo voor de dag te komen. Al maakte Den Bosch het de thuisploeg wel makkelijk door als team totaal geen indruk te maken. Vijf Hammers in de dubbele cijfers zegt veel. Voor Heroes had Wilson 27p.

Feyenoord had geen moeite met Den Helder Suns, 91-74. Al was het na het eerste kwart gelijk (18-18) waarna de Rotterdammers afstand namen (53-28 in het tweede en derde kwart). Exemplarisch voor de nummer twee van Nederland is het spel van Jeroen van der List. Dit duel was hij goed voor 23p, 6r. Voor Suns is de jonge Yarick Brussen (19jr) welhaast een zekerheidje aan het worden, 21p, 7r.

Zaterdag maakte Donar gehakt van Aris in de Noordelijke derby, 70-103. De verdediging van de Friezen begint, lijkt me, een zorgenkindje te worden met gemiddeld 90,5 punten tegen. Donar lijkt in vorm te komen in een week met een knappe Europese overwinning en de veegpartij in Leeuwarden. Thomas viel op met 26p (tegen 73% FG), 8r, 5a, 3st. Ook Love flirtte met een triple-double 16p, 9r, 7a. Voor Aris haalt Idowu wekelijks een hoog niveau met dit keer 22p, 7r.

Midweeks behaalde Apollo haar eerste overwinning tegen Aris, 80-68. Opvallend was het verschil is fast-break points 15-0. Cannefax debuteerde sterk voor de Amsterdammers met 24p (met 11/16 vrije worpen), 8a, 6r en nog 6to. Voor Aris viel Torben Tonjann op met 10p, 8r.

HAAI VAN DE WEEK

Xavier Cannefax had een mooi debuut voor Apollo. Donar en Landstede hadden sterke teamprestaties, maar wonnen erg gemakkelijk. Dat geldt ook voor Feyenoord, toch kies ik Jeroen van der List als haai van de week.

Foto: Luka de Kruijf

Van der List was tegen Suns goed en eigenlijk het hele seizoen al. In vijf duels gemiddeld 22 minuten met 17,6p, 5,4r, 2,4a en een gemiddelde efficiency van 21.

Hoewel nog pril is Van der List samen met Worthy de Jong de beste Nederlander op de efficiencyranglijst.

NaamTeamEfficiency
Jarvis WilliamsLeiden27.8
Donte ThomasGroningen25.3
Samuel IdowuLeeuwarden21.6
Tayler PersonsLeiden21.5
Jeroen van der ListRotterdam21.0
Worthy de JongLeiden21.0

Omgerekend naar een speeltijd van 40 minuten is Jeroen van der List op dit moment zelfs de meest efficiënte speler van de eredivisie.

Nou is bekend dat deze 29-jarige power forward/center (2.13m) veel kan, alleen was het de afgelopen jaren nogal wisselvallig bij de vele clubs waar hij gespeeld heeft (Aris, Den Bosch, Den Helder, Leiden, Frankrijk, Japan, BAL). Kan Van der List deze vorm vasthouden, dan wordt hij vast en zeker een optie voor bondscoach Buscaglia bij de EK-kwalificatiewedstrijden in februari.

Van der List werd één keer kampioen van Nederland met Den Bosch en speelde tot nu toe 18 interlands. Behalve met basketbal is hij ook begaan met de jeugd en dat siert hem want hij is gewoon een aardige vent en nu ook haai van de week.