Een groep veel scorende haaien deze week in de Eredivisie basketbal.

Ik kan er moeilijk over doen, maar het was de speelronde van Heroes Den Bosch. Wat die ploeg vooral in het derde kwart liet zien tegen Zorg en Zekerheid was erg opvallend. Niet alleen de 46 gescoorde punten waren opvallend, meer nog de manier waarop. Teambasketbal met veel energie, extra passes, iedereen scoorde en een hoog tempo, het publiek zal ervan genoten hebben. Opvallend ook omdat de Bossche formatie vorige week op bezoek in Zwolle er amper iets van bakte.  

Natuurlijk was het optreden van Leiden ook van invloed. Al deed die ploeg in de eerste helft aardig mee om vervolgens volkomen overrompeld te worden. Het is natuurlijk een gevalletje kip/ei. Was de een zo goed of de ander zo slecht? Ik denk dat het, zoals altijd, een combinatie van beiden was.

Heroes kwam ultrascherp uit de kleedkamer en bij Leiden werd het van kwaad tot erger, al scoorde die ploeg wel 32 punten in dat derde kwart. Wat maakt dat er 78 punten in een NBA-achtig kwart werden gescoord, vrij uniek voor Nederlandse begrippen.

Voor de ene ploeg werd het een tot nu toe unieke opleving, voor de ander een tot nu toe dieptepunt. Evenwel geldt voor beide teams dat het één wedstrijd was, vooralsnog een incident zeker voor Leiden dat ook Europees goede wedstrijden heeft gespeeld. Geen reden voor euforie en ook geen reden voor ingelaste teambijeenkomsten op zondagochtend.

Verder was het een Eredivisieweek zonder opvallende uitslagen.

Den Helder Suns won thuis van Aris, 74-63. Het sterke tweede kwart van Suns (24-10) bleek bepalend. Michael Miller had een double-double 14p, 13r en nog 6a. De wekelijkse Aris-uitblinker Idowu had ook nu weer een dikke double-double 30p, 11r.

Vervelend voor het al geplaagde Aris is dat Tim Hoeve dit seizoen niet meer speelt door een kapotte kruisband die hij vorige week opliep. Sterkte met het herstel.

Feyenoord had het niet makkelijk bij BAL, maar voldeed wel aan de verwachtingen, 69-82. Een enorm reboundoverwicht hielp de Rotterdammers (28-43). Voor Feyenoord had Woods 21p, 5a, 4r en Willem Brandwijk 7p, 11r. Roel Aarts had namens BAL 15p, 9r.

Landstede Hammers had het, na een sterk Europees midweeks optreden, niet makkelijk op bezoek bij Apollo zeker verdedigend niet, 84-96. 33 assists op 39 veldscores is opvallend aan Zwolse kant. Apollo kwam maar tot 13 assists. Dahlman flirtte met een triple-double 23p, 7r, 7a. Voor Apollo had Cannefax 25p en Vitkovic 17p, 6r, 5a.

Heroes maakte dus korte metten met Zorg en Zekerheid, 109-83. Een driepuntspercentage van 55% helpt, zeker met 16 rake driepunters. Het verschil in agressiviteit werd vertaald in rebounds 43-31, in second chance points 21-7 en in fastbreak points 20-2.

Opvallend was dat de bank van Heroes elf man diep werd gebruikt (goed voor 39p vs 11p) en iedereen scoorde. Thelissen speelde met 7 minuten het minst en Chambers met 29 minuten het meest, de Amerikaanse pointguard had een double-double met 15p, 10a. Voor ZZ had Persons in 37 minuten 21p, 7a, 6r.

Voor NOS Langs de Lijn sprak ik na de wedstrijd even met Boy van Vliet.

HAAI VAN DE WEEK

Het derde kwart van Heroes tegen ZZ Leiden was met 46 punten dermate uniek dat die ploeg voor mij de haai van de week is. Ik ben zelf van het motto ‘defense wins championships’, en met 83 Leidse punten waarvan 32 in dat derde kwart, is er nog voldoende werk aan de winkel voor coach Jaumin. Evenwel als je zo lekker kunt aanvallen, wordt het leven op het parket een stuk makkelijker dat is zeker.

Eigenlijk moet iedereen maar zelf dat hele derde kwart terugkijken, voor het gemak heb ik wat exemplarische aanvallen uit het derde kwart op een rij gezet.