Een haai met een dubbel paspoort uitblinker in de basketbal Eredivisie.

Het viel me niet mee deze speelronde, geen verrassingen en een hele povere partij in Groningen.

Het was een aardig affiche Donar dat Feyenoord ontvangt. Onderweg naar Groningen heb ik de podcast van Wouter van der Maden nog beluisterd en dat doet hij heel leuk. Het affiche was ook de reden voor de NOS om (weer eens) op zondagmiddag te flitsen in Langs de Lijn.

Zowel in de podcast als voor de ruim 100.000 luisteraars op radio 1 zei ik dat het niveau in Nederland omhoog aan het gaan is en dan wordt het zo’n wedstrijd, pffff. Het leek wel alsof beide teams de eerste wedstrijd van het seizoen aan het spelen waren en dan nog.

Donar versloeg dus Feyenoord, 74-68. Het reboundoverwicht hielp Donar enorm (46-30), met veel second chance points (13-0). Lichtpuntje aan Donar-zijde was Thomas met een double-double 16p, 11r en nog 4a. Voor de Rotterdammers had pointguard Snider 27p, 5r, 4st, en (slechts) 2 assists die wellicht tekenend zijn.

Een eindelijk compleet Aris won voor het eerst echt een wedstrijd en Apollo werd het slachtoffer, 86-78. Ook hier een enorm reboundoverwicht voor de thuisploeg (39-28). Bij zijn officieuze debuut (7 minuten in de eerste wedstrijd vergeet ik voor het gemak even) had de Pools Amerikaanse spelverdeler Mazurczak in 33 minuten een double-double met 22p (tegen 80%), 10 assists en nog 5 rebounds. Mikalaukas had na een maand afwezigheid 24p, 7r. Apollo dreef op Cannefax 24p en Vitkovic 17p.

Zorg en Zekerheid tankte na nederlagen in Den Bosch en Hongarije vertrouwen thuis tegen Den Helder Suns, 89-65. Het enorme verschil in scherpte was zichtbaar in punten uit balverlies (28-10) en fast break points (19-2). Bij afwezigheid van Worthy de Jong was er een hoofdrol voor Marijn Ververs met 13p, 8a, 4st en 4r. Voor Suns had Yarick Brussen een double-double 14p, 12r.

De trotse koploper Landstede Hammers had in Weert geen problemen met BAL, 62-89. Heel sec beschouwd werd het verschil gemaakt door de bank (9-38), maar 56% veldscores tegenover 36% helpt natuurlijk ook. Hammers had zes spelers in de dubbele cijfers. Voor BAL had Roel Aarts een double-double 13p, 10r.

HAAI VAN DE WEEK

Thomas is een kandidaat, net als Mazurczak en Marijn Ververs. Ik kies deze week voor de speler van Aris omdat hij bij zijn ‘debuut’ zijn ploeg de eerste echte overwinning bracht en omdat hij de beste efficiencycijfers had (32, Thomas 20, Ververs 26).

Andy Mazurczak liep in de eerste wedstrijd van het seizoen al na zeven minuten een hamstringblessure op, een slechter begin bestaat haast niet voor hem en voor Aris dat haar beoogde startende spelverdeler zag wegvallen.

Dat hij belangrijk is, bewees de Amerikaan met Pools paspoort dit weekend. Evenwel maakt één zwaluw natuurlijk nog geen zomer ook niet in Friesland.

Lees verder onder de foto

De 25-jarige Andy Mazurczak speelde in zijn carrière tot nu toe vier jaar op college voor UW Parkside (Wisconsin NCAA 2) waar hij sportmanagement studeerde. De afgelopen drie jaar speelde de guard telkens één seizoen in de tweede divisie van Spanje, Duitsland en Griekenland.

Sport heeft altijd een belangrijke rol gespeeld in het leven van Andy Mazurczak. Op de lagere school begon hij met voetballen, pas later ging hij daarnaast basketballen. Deze combinatie hield hij vol tot op High School.

Zijn ouders emigreerden uit Polen naar Amerika een jaar voordat hij werd geboren in Norridge (in feite een buitenwijk in het Noordwesten van Chicago). Omdat hij ook een Pools paspoort heeft staat Mazurczak sinds 2017 ook op het vizier van de Poolse bondscoach en werd hij al eens opgeroepen voor het B-team.

Zelf geniet hij van deze fase in zijn leven, zei hij ooit in een interview.

“I don’t think they [kids] take advantage or understand where sports could take them. For me, i’m getting to travel the world. It’s unbelievable and I’m getting paid to do it., it’s pretty cool. Some people take these opportunities for granted and for me that’s one thing i try not to do. I understand basketball isn’t going to be forever, so I try to take advantage of the times I do have with it.”

Over de toekomst is hij net zo relaxed.

“So many people are focused too much on the future and lose sight of the present. I plan for the future, but i don’t live too far in the future. I’m just worried about today and getting better today; with the hopes that it will grow into something special.”