Deze haai moest uit de schaduw treden om zijn ploeg naar de winst te (bege)leiden in de basketbal Eredivisie.

Deze week is er een kleine aftekening in de strijd om de bovenste plekken gekomen, al blijven de verschillen klein na een kwart van het seizoen. Landstede Hammers blijft op dit moment de onbetwiste nummer één van Nederland, dat werd benadrukt door de duidelijke winst op uitdager Zorg en Zekerheid. De tweede plek is in handen van Feyenoord dat Heroes, een andere uitdager, knap versloeg.

Voor de NOS was ik aanwezig in Rotterdam en ik heb genoten van het duel. Het was een heel ander Feyenoord dan een week ervoor in Groningen. Nu had de ploeg geen ontzag voor de tegenstander, hield zich aan de eigen afspraken en was de verdediging verstikkend.

Heroes was van hetzelfde niveau, zeker verdedigend. Wel blijkt dat als het tempo van de wedstrijd laag is en de schoten niet vallen (in tegenstelling tot het duel met Leiden) Den Bosch weinig creativiteit bezit. Dat beide teams de bal er niet in gooiden was grotendeels te danken aan het verdedigende werk van de tegenstander. Evenwel maak je mij blij met twee verdedigend goed georganiseerde ploegen, dat is volwassen basketbal. En dat was het in een bomvol Topsportcentrum, een volwassen wedstrijd.

Feyenoord versloeg dus Heroes Den Bosch, 67-57. Het was nog 54-57 voordat Jeroen van der List een hele mooie driepunter van ver raak knalde. Daarna liep Den Bosch onder Rotterdamse druk in de spannende slotfase onder andere nog tegen twee domme technische fouten aan. Snider had een double-double met 12p, 12r en nog 5a, Jeroen van der List had 18p, 4r. Voor Heroes had Thomas van der Mars (die een mooie strijd had met Van der List, maar de laatste 5 cruciale minuten niet speelde) 15p, 8r.

Na de wedstrijd sprak ik met Jan Stalman en omdat de NOS de gesprekken niet online heeft gezet, hierbij:

Ik sprak ook met Jean Marc Jaumin:

Landstede revancheerde zich thuis tegen Zorg en Zekerheid voor de eerste en tot nu toe enge nederlaag dit seizoen in en tegen Leiden, 92-75. Zwolle had fors meer rebounds en assists en was genadeloos in de fast break (16-2). Vijf Hammes in de dubbele cijfers en Mo Kherrazi had tegen zijn voormalige werkgever een double-double 14p, 12r en nog 3a. Voor Leiden had Huggins 21p, 3r, 3a, 2st.

In de strijd om de zesde plek (die recht geeft op deelname aan de play-offs) had Den Helder Suns een belangrijke overwinning op BAL, 72-67. Het was al de tweede keer dit seizoen dat Suns won van BAL. Een sterk laatste kwart (26-17) bleek bepalend. De statistische verschillen waren minimaal. Uiteindelijk had Suns acht keer vaker balbezit dan de Limburgers en met een schotpercentage van 45% maak je simpelweg meer punten.

Donar won met de nodige moeite in Amsterdam van Apollo, 71-86. Het verschil werd vooral gemaakt door 12 rake driepunters van Donar en maar zes van de thuisploeg. Jason Dourisseau had in 22 minuten 17p, 3r, 2a. Voor Apollo namen Vitkovic en Cannefax met respectievelijk 19p en 18p meer dan de helft van de productie voor hun rekening.   

Midweeks won Heroes thuis nog ruim van BAL, 84-61. Na een sterkte Bossche eerste helft (43-19) was de wedstrijd al gedaan. Thomas van der Mars had een double-double 16p, 10r net als Chambers 14p, 10a en nog 5r. Voor BAL had Elay Wirlo 19p, 3r.

HAAI VAN DE WEEK

Voor mij een simpele keus. Jan Stalman, de assistent van Toon van Helfteren in Rotterdam. Voor de tweede week op rij moest Stalman aan de bak ondat Van Helfteren weg werd gestuurd met een dubbele technische fout. Was het in Groningen in de slotfase en naar eigen zeggen bewust, dit keer was het aan het einde van het eerste kwart.

Stalman redde zich met verve, overigens fors gesouffleerd door een druk bellende Armand Salomon. Desalniettemin oogde Stalman rustig en zelfverzekerd. Belangrijker nog is dat hij op de juiste momenten wisselde en time-outs nam. Een knappe prestatie in zo’n wedstrijd.

Jan Stalman (38 jaar) is geboren in Groningen en opgegroeid in Stadskanaal. Hij studeerde aan het CIOS in Heerenveen. Begon als coach in Drachten, werkte bij het RTC Noord en bij Donar. Veel basketbalkennis deed hij op in de twee jaar die hij werkte in de jeugdopleiding van Rode Ster Belgrado, waar hij onder andere leerde hoe belangrijk details in het basketbal zijn. Verder werkte hij bij Bundesliga-club Crailsheim waar hij de Onder 19 onder zijn hoede had en individueel werkte met spelers uit het Bundesligateam. Vorig jaar was hij enige tijd hoofdcoach nadat Richard den Os in Rotterdam werd ontslagen, overigens begon hij bij Feyenoord als videoscout.

Jan Stalman, tweede van links.