Haai vanwege één seconde in de Eredivisie basketbal

Het was een rustige speelronde in de DBL met maar drie duels en geen verrassingen. Of het moet zijn dat Donar won bij Zorg en Zekerheid.

Om te beginnen vond ik het een volwassen wedstrijd, net zoals vorige week Feyenoord tegen Heroes. Natuurlijk ging niet alles goed, maar ik heb wel veel goede dingen gezien. Het onderstreept mijn gevoel dat het niveau van de onderlinge duels in de top vijf van een hoger niveau zijn dan de afgelopen jaren, zeker met in het achterhoofd dat we pas in november zijn.

Hoewel ik anders had verwacht, was het Donar dat in de Vijf Meihal de toon zette waardoor de thuisploeg in feite het grootste deel van de wedstrijd achter de feiten aan liep.

Door de nederlaag heeft Leiden nu achter elkaar verloren van Donar, Landstede en Heroes waardoor er een klein gaatje op de ranglijst is ontstaan.

Desalniettemin was het verschil in Leiden niet groot, 72-80 (via 65-64). Dat de Groningers wonnen is terug te herleiden naar het forse reboundoverwicht (38-26) en een fors hoger percentage veldscores (Donar 55%, Leiden 43%). Daarbij had Donar vijf spelers in de dubbele cijfers met een double-double van Thomas met 15p, 13r en nog 4a. Bij Leiden viel Sergio de Randamie op met 11p, 5a, 3st, 2r.

Koploper Landstede had in Leeuwarden opvallend veel moeite met Aris, 86-99. Het verschil werd gemaakt in het laatste kwart (11-21). De Zwolse formatie schoot in totaal vier driepunters meer raak dan de thuisploeg, erg opvallend was dat Landstede 35 keer op de vrije worplijn stond en Aris 18 keer terwijl het foutenverschil niet zo groot was (25 om 20). Voor Landstede, met vijf spelers in de dubbele cijfers, had Martez Walker 30p, 4r. Aris-forward Mikalauskas had een double-double met 22p, 10r en nog 6a.

Feyenoord blijft keurig tweede door de makkelijke winst (na een stroeve start) op Apollo, 93-71. Het reboundverschil was enorm (52-26). Uiteindelijk schoot de thuisploeg één op de twee ballen raak en de gasten één op de drie en dan is het verschil snel verklaard. Bij de Rotterdammers twee spelers met een double-double; Willem Brandwijk had 12p, 12r en Lawton 18p (100% veldscore en 1 gemiste vrije worp), 11r. Voor Apollo had Cannefax 23p, 6a.

HAAI VAN DE WEEK

Het is verleidelijk en makkelijk om op de basic-cijfers van dit weekend af te gaan; Donte Thomas, Martez Walker of Austin Lawton zouden best in aanmerking komen. Alleen kies ik voor een ander.

Ik zag namelijk met eigen ogen in de Vijf Meihal dat Thomas Koenis de toon zette voor het spel van Donar. Vorige week las ik bij RTV Noord het volgende uit de mond van coach Braal.

‘Thomas (red. Koenis) is verschrikkelijk goed voor het team. Ongelofelijk goed. Moet je maar eens kijken hoe ons spel loopt, als hij erin staat. Al die passes, al die lay-ups. Hij laat het team lopen. Hij is totaal niet bezig met zichzelf. De bal is minder dan een seconde in zijn handen. Ik zou willen dat iedereen dat had.’ 

Met extra aandacht keek ik daarom naar Koenis. Het is ook echt waar, als Koenis de bal kort in zijn handen heeft volgt er (vrijwel) altijd iets goeds. In totaal had hij een +/- van +12. Ofwel met Koenis op het veld was Donar 12 punten beter dan ZZ Leiden.

Overigens zag ik ook dat als Koenis de bal langer in zijn handen heeft of moet houden (één seconde is wel heel kort, maar het idee is duidelijk) dat dit vooral komt omdat zijn teamgenoten passief zijn of de aanval niet goed lopen, waar natuurlijk ook Leiden invloed op had. Kortom de center is heel afhankelijk van wat om hem heen gebeurt en andersom geldt precies hetzelfde wat weer aangeeft dat basketbal een spel van timing en details is.

Hieronder wat typerende acties van Koenis als hij snel iets doet met de bal.

Zijn assistpercentage dit seizoen tot nu toe is 18,6%, wat globaal betekent dat Koenis als hij op het veld staat bij één op de vijf scores een assist levert. Na Jeroen van der List (21,2%) is Koenis op dit moment de op één na best assistgevende center in de Eredivisie.

Binnen de Donar-selectie is Love (als guard niet vreemd) bij 31,5% betrokken, daarna is Koenis de belangrijkste assistman, ruim voor de andere guards en forwards in de selectie. Een minpuntje is er wel en dat is dat Koenis relatief veel balverlies lijdt.

Evenwel zijn de voordelen veel groter dan de paar nadelen en daarom is Thomas Koenis mijn haai van de week (en hopelijk wint hij met Donar van Charleroi).