Een slimme efficiënte haai met een sterk verantwoordelijkheidsgevoel in de basketbal Eredivisie.

Het was een week waarin alle thuiswedstrijden werden gewonnen.

Koploper Landstede Hammers haalde hard uit tegen nummer twee Feyenoord, 103-63. De Zwolse formatie speelt het beste basketbal van Nederland en dat werd tegen de Rotterdammers eens te meer duidelijk. 26 assists versus 9 zegt veel, het rebound overwicht deed de rest (42-28). Bij de Feyenoord ontbraken Jeroen van der List en Willem Brandwijk en dat scheelt.

Debutant Devon van Oostrum was in 25 minuten goed voor 8p, 5a, 3r en 3to. Dahlman schurkte tegen een triple-double aan met 20p, 9r, 7a. Kevin Bleeker had een double-double met 11p, 10r. Voor Feyenoord had Snider in bijna 39 minuten 19p, 4r en slechts 1a.

Donar had geen kind aan BAL, 89-52. De fast-break points (19-0) vertellen het verhaal wel zo’n beetje. Shane Hammink had 16p (tegen 75% FG), 7r, 3st en 2a. Voor de Limburgers had Burch-Manning 17p, 4r.

Heroes Den Bosch won ook makkelijk van Aris, 82-71. Het laatste kwart (12-26) geeft wel te denken. Krill had een double-double met 19p, 12r. Voor Aris had Mikalauskas ook een double-double met 18p, 14r.

Zorg en Zekerheid had op bezoek bij Apollo geen kind aan de thuisploeg, 81-100. Het reboundoverwicht was enorm (24-45), het midweekse duel thuis zal hier vast invloed op hebben gehad. Persons had een double-double en bijna een triple met 20p, 12r, 7a en nog 4st en 5to. Apollo-speler Vitkovic had 10p, 5a.

Woensdag had Leiden het moeilijker tegen Aris, 73-62. Daar was een spurt in het laatste kwart voor nodig (25-17). Opmerkelijk was het reboundoverwicht van de Friezen (36-46). Voor Leiden speelde Williams de volledige 40 minuten met 20r, 6r, 6a. Bij Aris waren er twee spelers met een double-double; Mikalauskas had 16p, 11r en Idowu 18p, 14r.

HAAI VAN DE WEEK

Best veel double-doubles deze week en dan gaat de lat automatisch wat omhoog. De keus gaat dan tussen Persons en Dahlman en de eer gun ik deze week aan de laatste omdat het duel tussen Landstede en Feyenoord, in ieder geval op papier, een topaffiche was.

Noah Dahlman (30 jaar, 2.01m) is een opvallend onopvallende speler. Slim en efficiënt (zie ook onderstaande efficiencytabel), zeker voor zijn lengte en positie als center, en dat weten ze in Zwolle maar al te goed, net zo goed als ze in Den Bosch nooit zullen vergeten dat hij (stiekem) ook driepunters kan schieten.

SpelerTeamPER
Donte ThomasGroningen32.5
Elijah WilsonDen Bosch29.4
Noah DahlmanZwolle29.1
Thomas van der MarsDen Bosch27.5
Jeroen van der ListRotterdam27.4

Een van de redenen waarom Dahlman nog steeds in Zwolle speelt is dat hij vanuit het Landstede Sportcentrum zijn zomerkampen in Amerika (en incidenteel in Canada) kan organiseren. Daar haalt de Amerikaan ook het gros van zijn inkomsten vandaan. 29 kampen organiseerde hij in 2019, vooral in de ‘kleinere’ steden en ‘afgelegen’ gebieden, en dat lijkt niet minder te worden.

Eerder dit jaar legde Dahlman in een lokale krant zijn beweegredenen uit.

“I like to come to places where it offers kids opportunities where maybe they haven’t ever worked with professional basketball players before.”

Overigens zijn Dahlmans kampen niet alleen op basketbal gericht en daarmee onderscheidt hij zich van de meeste Amerikaanse kampen die zich in zijn ogen teveel op basketbal alleen richten.

“If I just teach basketball I failed within the camp,” said Dahlman. “Everything we do, we try to relate something on the court and off the court. Something that they can practice on their own, and something that they can relate to the message that we’re talking about and apply it to their lives.”

Dahlman heeft duidelijk een groot verantwoordelijkheidsgevoel en aanleg om niet alleen basketballessen over te brengen, maar ook levenslessen. Die aanleg heeft hij niet van een vreemde aangezien de legendarische coach John Kundla zijn (overleden) opa is (vader van Dahlmans moeder). Kundla werd als coach van de Minneapolis Lakers vijf keer kampioen van de NBA ( 1949, 1950, 1952, 1953 en 1954) met in zijn team onder andere de evenzo legendarische George Mikan.

Noah Dahlman en zijn opa John Kundla