Zwaar Europees vervolg voor Landstede Hammers en Zorg en Zekerheid Leiden @FIBAEuropeCup

Ik verwacht een zware loodzware tweede ronde voor Landstede Hammers en Zorg en Zekerheid in de FIBA Europe Cup.

Het is een gewone competitie met vier teams waarbij iedereen elkaar uit en thuis treft. De opdracht voor Landstede en ZZ Leiden blijft hetzelfde en dat is alle thuisduels winnen en proberen er uit eentje te stelen. De nummers één en twee gaan door naar de volgende knock-outronde en dan wordt het wel anders (en interessant) want er stromen geen afvallers van de Champions League meer in. Daarna zijn er nog een kwart- en een halvefinale met uit- en thuiswedstrijden voordat dus in vier duels de finale lonkt.

Zeker Leiden heeft het niet getroffen met twee ploegen uit de sterke Turkse competitie (met Euroleague teams), waar Pinar Karsiyaka de nummer twee is en überhaupt de grote favoriet om de Europe Cup te winnen. En de Russische competitie is ook niet mis, zo werkt BC Enisey met een begroting van ongeveer 6 miljoen euro.

De groep van Landstede lijkt, met de nadruk op lijkt, minder zwaar, maar is dat zeker niet. Wel denk ik dat de Oost-Europese tegenstanders van Zwolle die ploeg iets beter liggen, voor mijn gevoel beter dan in het geval van Leiden. Ook geldt dat hun begrotingen lager zijn. Nou zegt geld -gelukkig- niet alles, maar zoals vaker gesteld meer geld zorgt wel voor minder risico’s (in de diepte van de bank veelal).

EFFICIENCY IN EUROPE CUP

Dit is de top 5 op basis van verdedigende efficiencycijfers (defense wins championships).

1Karşıyaka97.3
2Ventspils99.3
3Cluj-Napoca102.3
4Bahçeşehir 104.0
5Legia104.9

Voor de groep K van Landstede gelden de volgende cijfers (vergeleken op basis van 100 keer balbezit).

Aanv EffVerd Eff
Ventspils136.299.3
Körmend111.9105.9
BC Kyiv113.2110.1
Zwolle125.4112.9

In groep L zijn de verhouding als volgt.

Aanv EffVerd Eff
Karşıyaka117.797.3
Bahçeşehir 114.1104.0
Enisey120.3107.5
Leiden116.5110.4

CRUCIAAL

Verdedigen. Beide teams moeten op dit front beter gaan presteren.

Het teamspel en de diepte van de bank van Landstede Hammers zijn hun wapens in de tweede ronde. Wel ben ik benieuwd of de ploeg voldoende individuele klasse in huis heeft om op dit niveau de ploeg over een dood moment heen te tillen.

Bij Leiden zijn Persons en Worthy de Jong, die altijd goed speelt in Europa, de wapens in de strijd tegen het grote geld. De rebound en ploegen die een hoog tempo hanteren zijn een gevaar.

CONCLUSIE

Leiden heeft een wonder nodig om de knock-outfase te bereiken, daar tegenover staat wel dat de ploeg de afgelopen jaren in Europa knappe prestaties heeft neergezet.

Landstede geef ik best een kans in de strijd om een van de twee plekken, het kan wel rekenwerk worden dus vooral geen grote nederlagen lijden.