Het ‘kleine’ broertje is de haai, deze week de meest opvallende in de basketbal Eredivisie

Je kent ze wel die kleine broertjes. Ze doen zo ontzettend hun best om hun grote broers te evenaren. Meestal lukt het niet en soms, heel soms, dan lukt het wel en zo had BAL ineens twee overwinningen achter elkaar. 

Donderdag wonnen de Limburgers niet alleen in Rotterdam ze wonnen ook nog eens ruim van BAL, 70-84. Zaterdag was het in Weert tegen Apollo een heuse nagelbijter, 75-73

Donderdag bij Feyenoord werd het verschil in de tweede helft gemaakt (26-40). BAL had meer rebounds (25-38) en vooral meer steun van de bank (10-36). Roel Aarts had een double-double 11p, 10r en nog 4a. Burch-Manning was goed voor 22p, 8r, 6a. Voor Feyenoord had Snider 26p.

Zaterdag tegen Apollo kwam het na een jo-jo-wedstrijd aan op de laatste secondes met een hoofdrol voor Marijan Obad. De Kroaat had bij 72-73 een aanvallende rebound. Na een fout op hem benutte de 21-jarige forward beide vrije worpen. Vitkovic miste vervolgens voor Apollo een driepunter waarna er weer een fout op Obad werd gemaakt. Met één rake vrije worp bepaalde hij de eindstand.

BAL had een uitgebalanceerde aanval met vier spelers in de dubbele cijfers. Voor Apollo had Cannefax 28p, 6r, 5a en nog 4to.

Het topaffiche van dit weekend was Zorg en Zekerheid tegen Heroes, 88-78. Den Bosch had zichzelf na de vorige ruime thuisoverwinning schijnbaar in slaap gesust getuige het begin (28-9) en Leiden wist daar heel goed raad mee. In eerste instantie dan want Den Bosch kwam nog heel dichtbij. Uiteindelijk was de thuisploeg gewoon de beste van de twee, mede omdat Heroes problemen op de positie van spelverdeler heeft, zeker als Chambers zijn dag niet heeft.

Bottom line was dat ZZ Leiden procentueel beter schoot (47%; 32/67 vs 40%; 27/66). Williams had een double-double met 20p, 13r en nog 3a en 3st. Den Bosch had vijf spelers in de dubbele cijfers.

Den Helders Suns had geen kans thuis tegen Donar, 70-88. Shane Hammink was sterk met 15p, 8a, 7r, 3st. Voor Suns had Yarick Brussen (weer) een double-double met 11p, 10r.

Aris liet thuis tegen Feyenoord een enorme kans liggen, 74-75. Net als twee weken geleden in Den Helder stalen de Rotterdammers de punten door een sterk slot (17-27). De wedstrijd in Leeuwarden werd op eenzelfde manier beslist als zaterdag in Weert.

Uiteindelijk was het in de laatste halve minuut Woods, met vier benutte vrije worpen, die Feyenoord als winnaar van het veld liet gaan. Vreemd genoeg heeft Aris bijna op alle fronten betere cijfers, alleen niet bij de vrije worpen en die bleken cruciaal (11/16 vs 16/26). Voor Feyenoord had Snider 29p, 5r, 4a. Voor Aris had Mikalauskas 19p (tegen 71%).

HAAI VAN DE WEEK

Snider was belangrijk in de comeback van Feyenoord, Williams was sterk voor Leiden, Shane Hammink had mooie cijfers, maar de mooiste prestatie van deze speelweek komt toch op naam van BAL. Vooral de winst in Rotterdam was opvallend omdat het de eerste winst was dit seizoen van een van de ‘kleine’ vier tegen de ‘grote’ vijf.  

Aan het begin van dit seizoen schreef ik al dat ik verwacht dat BAL dit seizoen geen laatste gaat worden en misschien wel voor de play-offs gaat. Voor wat betreft het laatste staan de Limburgers nu op een plek die recht zou geven op play-offs, maar het seizoen is nog lang en Suns heeft minder duels gespeeld. Wat betreft het eerste is de kans gewoon heel klein dat de Limburgers voor de zevende keer op rij laatste gaan worden.

Het pleit voor BAL dat het voor mij moeilijk is om één uitblinker te kiezen. Bij Feyenoord was Burch-Manning sterk, tegen Apollo was hij een stuk minder opvallend. Andersom was Obad de held op zaterdag en donderdag onzichtbaar. Roel Aarts is een diesel, Sander Hollanders op zaterdag een opvallende verschijning, een rol die Ivan Simic donderdag weer had. Het tekent de Limburgers, die in beide overwinningen vier spelers in de dubbele cijfers hadden.

Nou dan is het simpel, team BAL is de haai van de week.