Deze haai is zo weggelopen uit een lied van de Beach Boys

Geen schokkende zaken in de laatste week van 2019 of het moet zijn dat er weer sprake is van een Beneliga (en weer kwam het nieuws als eerste uit de Belgische hoek). Gezien de verhouding zoals die nu zijn zou een volledige integratie met de Belgen een slecht idee zijn. Simpelweg omdat de Nederlandse clubs dan het onderspit gaan delven.

Nou snap ik de Belgen wel want ook bij hen gaat het kwantitatief qua clubs niet goed. Luik en Aalst stonden eerder dit seizoen op omvallen en dat zijn dan alleen nog de clubs waarvan het openlijk bekend is dat er financiële problemen zijn. De top daar ziet logischerwijs kans om de competitie op peil te houden door aan te kloppen bij de Nederlandse top. Alleen is het financiële verschil tussen de Belgische topteams Oostende, Charleroi, Antwerpen, Bergen en Limburg gigantisch vergeleken met Donar, Heroes en ZZ Leiden, Landstede en met Feyenoord nog veel meer.

Je zou kunnen stellen dat een sterkere competitie (de Beneliga op papier) meer geld oplevert (sponsoren en recettes) voor de Nederlandse teams, maar ik vraag me dat heel erg af. De basketbalsport is nou eenmaal een kleine in Nederland en binnen een paar jaar zal dat niet anders zijn.

Daarbij komt nog dat er in het geval van een Beneliga afscheid genomen kan worden van de Nederlandse ‘kleintjes’. Want wat is de keus voor de ‘arme’ clubs als Aris, BAL, Suns en Apollo die met een begroting van een paar ton werken? Een soort tweede divisie lijkt onaantrekkelijk. In het achterhoofd moet ook worden gehouden dat als de stap naar de Beneliga wordt gezet er dan geen weg terug meer is want er is simpelweg niks meer.

Er is natuurlijk ook een tussenweg door twee competities naast elkaar te organiseren (zoals bij het handbal). De Eredivisie en een soort Bene-Cup. Misschien dat dat een proef kan zijn met in het achterhoofd dat dit een jaar of tien geleden ook geprobeerd is. Toen haakten de Belgische topteams al snel af (of deden niet eens mee) en stierf het experiment een stille dood.

In mijn ogen moet eerst het hele niveau in de Nederlandse Eredivisie omhoog en daar is vooral meer geld voor nodig (voor spelers en kader), maar ook betere accommodaties, voordat er over een volledige samenwerking met de Belgen kan worden gepraat. Dan zou er ook sprake zijn van gelijkheid en dat is nu niet het geval.

DEZE SPEELWEEK

Donar won met de nodige moeite van Aris, 73-63. Daar was een sterk laatste kwart voor nodig (24-12). De punten uit balverlies maakten een groot verschil (17-8). Love had een double-double met 12p, 12a en nog 6r. Voor Aris had Mazurczak 18p, 10r, 6a en nog 6to.

Zorg en Zekerheid won van Suns, 90-79. Geen rare uitslag, maar Den Helder had in het tweede kwart een voorsprong van 27 punten (24-51). Persons speelde 40 minuten en was goed voor 31p, 12r, 7a en nog 5to. Namens Suns had Vanderhaegen 26p, 6r.

BAL was de afgelopen tijd lekker bezig, maar had geen enkele kans tegen Heroes, 54-77. Den Bosch had een uitgebalanceerde aanval, Caruso was goed voor 22p (tegen 100% inclusief vrije worp), 6r. Bij BAL was er een opvallende rol (al weken) voor Sander Hollanders met 14p, 3r.

Landstede sluit het jaar af als trotse koploper na de winst op Apollo, 79-66. Toch was het niet makkelijk voor de Zwolse formatie. Het verschil werd gemaakt door het grote reboundoverwicht (52-39), wat simpelweg meer schoten en vrije worpen opleverde. Dahlman had een double-double 17p, 12r. Overigens had reboundkoning Kherazzi 11 rebounds (dit seizoen gemiddeld 9,6 per wedstrijd en daarmee koploper). Berend Weijs had voor de Amsterdammers ook een double-double 19p, 13r.

HAAI VAN DE WEEK

Een aantal mooie prestaties deze week, eentje sprong er voor mij uit. Een sterke prestatie met ook nog een efficiency van 38 (echt hoog) en dat in 40 minuten speeltijd. Tayler Persons dus.

Dit seizoenMinPtnRebAstStToEff
Persons35.717.76,07.41.83.821.7

De guard van Zorg en Zekerheid is een bijzondere verschijning en dan duid ik niet alleen op zijn haardracht. Persons is geen echte 100% pointguard, maar wel een goede aanvulling op Worthy de Jong. Bovenal heeft de Amerikaan een bewonderenswaardige mentaliteit. Opgeven lijkt in zijn vocabulaire niet voor te komen, altijd geeft hij alles in de verdediging en aanval ongeacht de situatie en tegenstander. Heerlijke speler die ook nog belangrijke ballen raak kan schieten en dat deed hij ook al op school.

Tayler Persons calmly dribbled the ball, and drained the clock, hoping for the last shot. With the clock at three seconds, Tayler Persons hoisted a three pointer over the 2017 Notre Dame Defensive Player of the Year. Nothing but net. The buzzer sounded, and for the first time in 16 years, the Cardinals beat a top-25 team on the road.

Samen met Worthy de Jong trouwens de speler met gemiddeld de meeste minuten in de Eredivisie. De Jong speelt er 36,0 gemiddeld en Persons 35,7.

Tayler Anthony Persons werd geboren op 31 augustus 1995 in industriestad Kokomo in de staat Indiana, inderdaad de Kokomo uit het lied van de Beach Boys in 1988 en dus lang niet zo tropisch als het klinkt. Persons heeft nog één broer en één zus. Op de Universiteit van Ball State volgde hij een algemene studie.

Een jonge Tayler Persons

Eerder dit seizoen zei Persons op de website van zijn voormalige school dat de aanpassing in Nederland soepel verloopt, maar dat er ook opvallende zaken zijn.

You go to the city, and there’s like two or three thousand bikes to like 20 cars. It’s crazy that I get to go to work every day and get paid to play basketball,

Deze week haai van de week en een serieuze kandidaat voor de MVP van dit seizoen.