Worthy de Jong, de beste Eredivisiebasketballer van het afgelopen decennium.

Worthy de Jong is door de lezers van deze blog gekozen tot de beste Eredivisiespeler van het afgelopen decennium. Hij eindigde met een redelijke voorsprong op Brandyn Curry en Jason Dourisseau.

“Wow wat een verrassing! Dit is een mooie erkenning voor wat ik de afgelopen jaren heb gedaan. Het komt wel een beetje out of the blue, ik had gedacht dat Arvin Slagter, die veel prijzen heeft gewonnen, zou gaan winnen,” zei een opgetogen Worthy de Jong vrijdagmiddag.

Tekst gaat verder onder de video van Worthy de Jong.

Met beelden van Bijlmer Style en ZZ Leiden

Op zijn 31e is Worthy de Jong niet van plan om in dit nieuwe decennium snel te gaan stoppen. “Ik wil nog jaren doorgaan, kijk bijvoorbeeld naar Teddy Gipson. Misschien ben ik dit seizoen nog niet op mijn best. Ik heb me aan teveel dingen geërgerd, maar ga me nu focussen.”

STEMMEN

Het totaal aantal stemmers is voldoende om het topsportcentrum in Almere te vullen (wat hopelijk ook gebeurt voor Oranje op 24 februari). In eerste aanleg heb ik alle spelers uit tien jaar all-starteams genomineerd. Daar zijn door de stemmers zelf nog meer dan dertig spelers aan toegevoegd. Van de twaalf beste uit deze verkiezing is een heel aardige selectie samen te stellen en die zou er dan zo uitzien:

Naam%stemmen
1Worthy de Jong – Zorg en Zekerheid Leiden12,33%
2Brandyn Curry – Den Bosch/Donar9,35%
3Jason Dourisseau – Donar 8,06%
4Chase Fieler – Donar7,53%
5Arvin Slagter – Leiden/Donar/Den Bosch6,14%
6Lance Jeter – Donar5,85%
7Darius Thompson – Leiden4,46%
8Seamus Boxley – Leiden4,08%
9Stefan Wessels – Den Bosch3,74%
10Kees Akerboom jr – Den Bosch3,69%
11Ross Bekkering – Leiden/Donar2,59%
12Mohammed Kherrazi – Leiden/Zwolle2,40%

Nogmaals, dit is de keuze van de stemmers en ik moet zeggen dat ik content ben met de uitkomst. Niet alleen zijn het veel stemmers, bovenal is er ook serieus gestemd. Joris Zandbergen filosofeerde onlangs over deze verkiezing en ik zit qua gedachtegoed vrijwel op dezelfde lijn.

WIE IS WORTHY DE JONG

Worthy de Jong werd op 14 maart 1988 geboren in Paramaribo. Hij vertrok op 2-jarige leeftijd met zijn ouders van Suriname naar Nederland, waar hij opgroeide in de Bijlmer. Hij was 11 jaar toen hij zich aansloot bij basketbalvereniging Club 2000 in Reigersbos. Vanaf dat moment heeft De Jong zich ontwikkeld tot de topspeler die hij is.

Hij speelde een jaartje High School in Amerika, speelde bij Orca’s op Urk voordat hij eind 2009 in Rotterdam zijn Eredivisiedebuut maakte. Op het seizoen 2016-2017 na (Boulogne Sur Mer) speelde De Jong alleen voor Leiden.

Eerder dit jaar had Worthy de Jong een interview met de website bijlmermeer.nl. De Jong deed een aantal mooie uitspraken.

“Mijn vader wilde eigenlijk dat ik ging voetballen, maar ik wilde weten of ik beter dan hem kon worden. Dat was mijn motivatie.”

“Mijn vriendin is mijn grootste motivatie om succesvol te zijn in het leven, als basketballer maar ook als mens. Zij is, samen met mijn moeder, de sterkste vrouw aan mijn zijde.”

“Ik wil laten zien hoe mooi het Nederlandse basketbal is. Deze sport blijft een ondergeschoven kindje in Nederland in vergelijking met andere sporten, zoals voetbal.”

Worthy de Jong woont samen met Zoë en heeft met haar twee zoontjes Maze en Mylo. Buiten het basketbal is hij ondernemer met een eigen kinderkledinglijn Julien Maze.

OPMERKELIJK

Worthy de Jong is trouwens op exact dezelfde dag in hetzelfde jaar geboren als Steph Curry de NBA-ster van de Warriors. Curry die onlangs door de New York Times werd uitgeroepen tot NBA-speler van het afgelopen decennium.

De Jong is best een bewonderaar van Curry. “Vooral van de manier waarop hij het spel heeft veranderd en zijn impact op basketbal on and off the court.”

Hoewel het om verschillende grootheden gaat zijn er best gelijkenissen tussen deze twee spelers en die houden niet op bij hun geboortedatum.