Haai in een roemruchte omgeving, uitblinker deze week in de basketbaleredivisie.

Allereerst de beste wensen voor iedereen en dat het mooi en goed basketbaljaar mag worden.

De eerste speelronde van dit kalenderjaar kende één verrassende uitslag, niet zozeer dat Apollo won van Den Helder Suns wel het grote verschil waarmee. Het was de bekroning van naar ik begreep een geslaagde basketbaldag in de Apollohal en dat is op zich ook al iets moois. De duizend toeschouwers bij de avondwedstrijd smaken naar meer, lijkt mij zo. NHSport maakte een reportage over de wedstrijd met de sterren van weleer.

De Eredivisiewedstrijd eindigde op 103-79. Cannefax had 35p en op hem werden maar liefst 10 fouten gemaakt. Vitkovic had een double-double met 24p, 12r en nog 5a. Opvallend was de rol van Siem Uijtendaal met 16p, 3r, 3a plus het feit dat Apollo met hem op het veld 37 punten beter was dan Suns (en dat is meer dan bij de Amsterdamse buitenlanders). Bij Suns dat al zo vaak geteisterd is door blessures ontbrak Williams met een gebroken middenvoetsbeentje. Yarick Brussen had 21p, 8r.

Met pas de tweede overwinning van het seizoen poetste Apollo de 20-0 nederlaag weg van begin oktober. Dit resultaat werd toen van achter de tafel vastgesteld omdat Apollo op bezoek in Den Helder niet speelgerechtigde spelers had opgesteld. Met nog een halve competitie te gaan is het verschil tussen Suns dat zesde staat (laatste play-offplek) en Apollo dat laatste staat drie nederlagen, een overkomelijk verschil vandaar ook dat dit duel best belangrijk was.

Zorg en Zekerheid Leiden zette welhaast achteloos Feyenoord opzij, 96-81. De Rotterdammers waren wel aanwezig, maar verdedigden en rebounden niet en daar maakte Leiden in het eerste kwart gretig gebruik van (36-12), daarmee was de wedstrijd snel gedaan. Huggins was goed voor 27p, 6r, 5a. Voor Feyenoord had Woods 34p, 6r.

Donar had geen enkel probleem met BAL, 91-54. Zes Groningers in de dubbele cijfers en dat nog zonder de geschorste Smith en geblesseerde Dourisseau en Leon Williams. Er waren double-doubles voor McCarthy 17p, 14r en Thomas 16p, 11r.

HAAI VAN DE WEEK

Eredivisiebasketbal in de hoofdstad behoort gespeeld te worden in een goede ambiance. Die was er zaterdag in de Apollohal. Een pluim voor de organisatie. Aangezien Xavier Cannefax een puike wedstrijd speelde gaat de eer deze week naar hem.

Foto: Marja van Tilburg – de Lange

De Amerikaan was in 37 minuten speeltijd goed voor 35 punten (9/10 tweepunters, 2/6 driepunters en maar liefst 11/14 vrije worpen). Zoals gezegd de overwinning voor Apollo was heel belangrijk in de strijd om de laatste play-offplek. Teams van Patrick Faijdherbe gaan naarmate het seizoen vordert altijd beter spelen, althans de afgelopen jaren. Ik ben benieuwd of dat nu weer lukt. Het zorgt in ieder geval voor strijd onderin en dat is ook wat waard.

De 30-jarige Xavier Cannefax kwam pas later naar Amsterdam en debuteerde op 24 oktober met winst in en tegen Leeuwarden. De guard is sindsdien in negen duels gemiddeld goed voor 24p, 5r, 3a in 34 minuten.

Vorig jaar speelde hij in Zweden en even in Qatar, ook daar scoorde hij veel. Onlangs had NHSport een gesprek met Cannefax waarin Apollocoach Faijdherbe ook haarfijn uitlegt wat hij aan hem heeft.