Van deze haai werd lang gedacht dat hij niet goed genoeg was, uitblinker deze week in de basketbal Eredivisie.

Er was een tijd dat de Nederlandse ploegen die Europees speelden vervolgens zonder problemen de competitie konden vervolgen. Dit weekend was het anders, beide Europagangers gingen onderuit. De overwinning van BAL op ZZ Leiden mag gerust als eens megastunt worden betiteld, de winst van Donar bij Landstede was knap.

BAL won dus van Zorg en Zekerheid, 84-77. Er valt qua personeel van alles over deze wedstrijd te zeggen, maar de basketbalfeiten tellen. BAL pakte 15 aanvallende rebounds en maakte daar 13 punten uit. Leiden pakte 10 aanvallende rebounds en kwam tot 4 punten. Ziehier het verschil.

Het gemis van de geblesseerden Worthy de Jong en Omot (speelden midweeks wel Europees) plus de dubbele technische fouten voor Persons en Williams hadden zeker invloed, anderzijds misten de Limburgers Vrede en Wirjo, had Simic 5 fouten en viel Aarts in het vierde kwart uit. Trey Burch-Manning was uitblinker door in 40 minuten speeltijd 23 punten te maken met nog 12r en 5a. Voor Leiden had Williams wel een double-double met 19p, 11r.

Tekst gaat verder onder het goede gesprek dat Ibasketbal in Weert had met coach Varagic.

Hoewel het resultaat van Donar bij Landstede iets minder verrassend is, was het enorme verschil dat wel, 69-98. Donar was duidelijk beter en in het derde kwart werden de puntjes op de i gezet (17-31) waardoor Landstede tegen (pas) de tweede nederlaag van het seizoen aanliep. Het enorme reboundverschil (21-45) en de assists (16-31) vertellen het verhaal van deze wedstrijd. Donar had maar liefst zes spelers in de dubbele cijfers, met een double-double voor Love 12p, 11a.

Aris pakte tegen Den Helder Suns de tweede echte overwinning van het seizoen, 78-67 (plus één van achter het bureau). Bottom line is dat de Friezen gewoon beter schoten (49% om 35%). Suns maakte op hun beurt amper gebruik van het vele Aris-balverlies (20 keer met slechts 12 punten, andersom 17 punten uit 12 keer balverlies). Aris had vijf spelers in de dubbele cijfers met een opmerkelijke rol voor Dedecker die goed was voor 16p het dubbele van zijn seizoensgemiddelde. Voor Suns speelde Boyd van der Vuurst de Vries 40 minuten met 17p.

Donderdag won Heroes in Den Bosch in een wedstrijd met veel aanval en weinig verdediging zonder al te veel moeite van Feyenoord Rotterdam, 98-86. Opvallend waren de 27 Bossche assists, tegenover 13 voor Feyenoord. Heroes had zes spelers in de dubbele cijfers en Henk Norel voor het eerst in tenue op de bank. Feyenoord zonder Stolk en Kok dreef op de sterke Woods 30p en Snider 23p, maar het meest opvallend was Mack Bruining met zijn ‘presence’ en nog 18p en 5r.

HAAI VAN DE WEEK

De keus is niet heel moeilijk deze week. Trey Burch-Manning leidde zijn ploeg naar een hele verrassende en knappe winst op ZZ Leiden. De eerste overwinning van de ploeg uit Weert na 28 nederlagen op rij (sinds 2013) tegen Leiden. Zoals ik al eerder schreef, onder andere in mijn seizoensvoorbeschouwing, is BAL een kandidaat voor een play-offplek.

De 24-jarige Burch-Manning is dit seizoen gemiddeld goed voor 14p, 6r, 3a. Met een efficiency van 31 speelde hij tegen Leiden zijn beste wedstrijd van het seizoen. Zijn puntenaantal van 23 en zijn 12 rebounds waren beide zijn hoogste cijfers van dit seizoen.

De forward (1.98m) studeerde voor zijn komst naar Weert sportmarketing en media aan de Universiteit van South Dakota.

Vorig jaar schreef de Yankton Daily Press uit zijn geboorteplaats Federal Way, Washington over Burch-Manning. Ik heb er wat opvallende citaten uitgehaald.

“Veel mensen nemen sport altijd zo serieus, wat niet altijd een slechte zaak is. Maar je moet er plezier in hebben.”

“Mijn vader was echt een competitieve man. Ik heb veel geleerd, alleen maar naar hem kijken, hoe hij was als een basketbalspeler.”

Zijn vader speelde ook met een paar gepensioneerde NBA-spelers, volgens Burch-Manning. En door de nabijheid van zijn geboortestad bij Seattle (25 mijl) konden Burch-Manning en zijn familie ook Seattle Supersonics-wedstrijden bezoeken voordat de franchise de stad verliet.

“Ik herinner me dat ik naar games ging toen Ray Allen daar was,” zei Burch-Manning. “Ik heb die kansen gewoon enorm gewaardeerd.”

Gevraagd naar wat hem drijft, zei hij: ‘Ik vind het leuk om mensen ongelijk te bewijzen, denk ik. Niet dat mensen dachten dat ik niet goed was, maar van jongs af aan dachten mensen dat ik goed was, maar misschien niet goed genoeg.”

“Dat is mijn brandstof geweest,” zei hij. “Ik wil iedereen laten zien dat ik met de beste kan spelen.”