Deze haai zag geen basket, maar een oceaan!

Vier duels op één zaterdag, ook wel eens mooi. Überhaupt vraag ik me regelmatig af waarom teams niet op en af thuis en uit kunnen spelen? Ik hoor hier ook vaak supporters over klagen. Zal vast iets met de beschikbaarheid van hallen te maken hebben, maar misschien moeten er dan minder duels gespeeld worden. Kan ook makkelijk want op de doordeweekse dagen is het toch een stuk rustiger in de meeste hallen dan in het weekend, het sommetje van huur en recette zal alleen in Groningen en misschien in Den Bosch positief zijn.

Nu ik toch over randzaken bezig ben, het bekertoernooi blijft mij een doorn in het oog. Om niet te zeggen gedrocht. Al vele jaren pleit ik voor een finaletoernooi in één week(je). Met de top acht teams, of vier dat maakt mij niet uit of doe er één voorronde voor. Doe het in de kerstvakantie en maak er een HBW-achtig feest van op één locatie en huppakee. Kan niet missen en commercieel ook aantrekkelijk, lijkt me.

Scheelt gelijk een aantal doordeweekse speeldagen, zoals ZZ Leiden deze week dat op dinsdag tot het gaatje moest gaan in Den Bosch en vervolgens op donderdag niet vooruit te branden was. Dat is toch voor niemand goed?

Überhaupt is het voor de Europagangers lastig om speeldagen te vinden en aangezien Nederlandse teams tegenwoordig vaak overwinteren in Europa moet er echt iets gebeuren aan die beker en ook aan de dubbele competitie wat mij betreft.

Ja ja ik hoor de geluiden al komen over sportiviteit in de beker. Alles wat geen Eredivisie speelt wint toch never nooit van een Eredivisieploeg. Daarnaast denk ik dat kleine Eredivisiebroeders juist in één knock-outwedstrijd meer kans hebben op een stunt. Kortom regel dat nou gewoon eens NBB en DBL.

DE WEEK

Sportief gezien stak er deze week één prestatie bovenuit, die van Martez Walker in de competitiewedstrijd van Landstede Hammers bij Zorg en Zekerheid. Hij was goed voor 39 punten, wat op zich al veel is, daarbij schoot hij 11 op 13 driepunters raak en zeker in de tweede helft was dat echt vrijwel altijd met een verdediger heel dichtbij. Het leek alsof hij niet kon missen en de basket voor hem een oceaan was.

Na lang achter te hebben gestaan won Landstede bij ZZ Leiden, 92-98. Zoals gezegd Walker was opvallend, maar er was nog iets opvallends. Namelijk dat Zwolle 17 driepunters raak schoot en 18 tweepunters, een tamelijk bijzondere verhouding. Nou is het alom bekend dat het basketbal veranderd, vooral richting de driepunter. Ieder schot is dan een punt extra waard. Is de NBA is die trend al wat langer duidelijk, in de DBL gaat het ook die kant op alleen zijn de schutters hier meestal wat minder trefzeker.

Na de kansloze bekernederlaag van Leiden op donderdag stond er op hetzelfde parket op zaterdag een heel ander team. 16 punten was de maximale voorsprong met goed spel. Het tekent de klasse van Landstede dat nooit in paniek raakte. In de tweede helft werden verdedigend de duimschroeven aangedraaid (39-56) en aanvallend was er Walker, die zodanig speelde dat Landstede waarschijnlijk niet had gewonnen zonder zijn topdag.

In mijn ogen speelde toch ook de diepte van de bank een rol. Leiden was zonder de geblesseerde Omot met hun zevenmans rotatie na de derde wedstrijd in vijf dagen redelijk op in het vierde kwart. Zwolle met negen man oogde uiteindelijk fitter en revancheerde zich ook voor de nederlaag een week eerder in eigen huis tegen Donar. Zo blijft het uitgebalanceerde en ervaren Landstede voor mij het ‘team to beat’.

Walker had 39p, Kherrazi 13r. Voor Leiden had Persons een double-double met 25p, 10a en nog 4r en 4st.

Donar versloeg Apollo, 83-72. Vooral door een sterk tweede kwart (30-17). Voor hekkensluiter Apollo had Cannefax 25p. Donar had vijf spelers in de dubbele cijfers en twee mooie buzzerbeaters.

Heroes won op bezoek bij Den Helder Suns, 66-79. Zonder de zieke spelverdeler Chambers en de geblesseerd uitgevallen Boy van Vliet (knie) had Den Bosch de laatste vijf minuten nodig om het verschil te maken (was 64-68). Heroes maakte 20 punten uit Suns balverlies, Suns 11 punten uit Bosch balverlies. Den Helder-speler Vanderhaegen had 19p, 10r. Voor Heroes had Thomas van der Mars 19p en 7r.

De beste zaken van het weekend werden gedaan door Aris dat thuis won van BAL, 60-48. Een beresterk laatste kwart (24-7) zorgde ervoor dat Aris weer play-offkandidaat is. Het enorme reboundoverwicht (52-38) hielp enorm. Mazurczak was opnieuw belangrijk met 25p, 8r, 6a. Voor BAL had alleen Roel Aarts dubbele cijfers qua score met 17p en nog 8r.

HAAI VAN DE WEEK

Martez Walker. Omdat ik voor de NOS Langs de Lijn in de Vijf Meihal zat zag ik met eigen ogen wat Walker deed met Leiden (Studio Sport was er ook voor een samenvatting). Er zaten echt hele moeilijke driepunters bij, petje af.

Minpunt en leermoment zullen we maar zeggen was Walkers reactie na zijn eigen denderdunk 16 seconden voor tijd. Die dunk gooide de wedstrijd op slot, maar het was totaal overbodig om over de verdedigende Worthy de Jong heen te buigen en hem verbaal de volle laag te geven.

Na een onsportieve fout eerder in de wedstrijd werd dit een technische fout en kon Walker inrukken. Nu was het te kort tijd voor Leiden om nog wat te veranderen aan het resultaat, maar slim was het zeker niet van Walker, maar dat zal Herman van den Belt hem ook nog wel gezegd hebben.

Zijn 11 op 13 driepunters (plus 2/2 tweepunters en 2/2 vrije worpen) en daarmee de winst voor Landstede waren echter heel mooi om te zien, die dunk trouwens ook wel.

Foto: Peter van der Velde

Martez Walker is een 25-jarige guard die vorig seizoen op het één na hoogste niveau in Oekraïne speelde bij Prometey Kamianske, met die ploeg promoveerde hij. Daarvoor speelde hij voor Oakland University dezelfde school als Sherron Dorsey-Walker. Deze twee Amerikanen kennen elkaar al vanaf hun achtste toen ze samen opgroeiden in Detroit.

Walker begon zijn collegeloopbaan overigens in Texas Austin, waar hij werd weggestuurd nadat hij zijn toenmalige vriendin had mishandeld.

Twee jaar geleden eindigde zijn seizoen bij Oakland voortijdig door een gebroken linker voet.

Eerder dit seizoen sprak De Stentor met Walker, onder andere over zijn voorliefde voor driepunters.

Ik moet schieten als ik kan schieten, als ik vrij sta. Niet nadenken, schieten. Het is heerlijk als je in die flow zit en bijna alles lukt.