Deze haai is ‘on the record’ in één adem genoemd met Michael Jordan.

Het was een speelweek met flink wat verbazende momenten, vind ik. Geveld door de griep zag ik alles vanaf een schermpje en nog steeds ben ik er niet uit wat voor mij het meest opvallende was: Zorg en Zekerheid dat zonder Persons won van Donar, of Heroes dat weinig heel liet van titelverdediger Landstede, of Henk Norel die werd weggestuurd met een D-fout, of BAL dat ‘zomaar voor de tweede keer’ won van Feyenoord.

Zowel bij het duel in Leiden als in Den Bosch werd er na afloop volop gesproken over het optreden van de scheidsrechters. Het is je wellicht al opgevallen dat ik hier zelden schrijf over de dames en heren in het oranje. Simpelweg omdat ik vind dat je de scheidsrechters krijgt die je verdient. Als dit het is dan is dit het en laten we wel zijn de meeste eredivisieclubs zijn ook niet echt perfect (georganiseerd).

Wel hoop ik dat de beide duels goed teruggekeken worden door en met de betrokken scheidsrechters (ZZ Leiden en Heroes hebben goede streams, kijkt lekker), dan worden een boel situaties en vooral de oorsprong ervan duidelijker en verklaarbaarder, vallen negatieve zaken als flopping beter op en komt er meer zicht op actie en reactie. Ik vrees alleen dat dit niet gebeurt, maar laat me het mis hebben.

Overigens vond ik het wegsturen van Henk Norel een overdreven zware straf voor iets wat niet meer was dan een duw, waar Norel zelf wel het boetekleed voor aantrok.

Het paste wel goed in het verhaal dat de NOS maakte over de center.

Den Bosch speelde deze week twee wedstrijden en duidelijk is dat de ploeg een verstikkende verdediging aan het ontwikkelen is. Feyenoord kwam tot 62 punten en nog opvallender Landstede kwam maar tot 57 punten (hun laagste aantal in twee jaar, 15 feb 2018 werd het 55-86 tegen Donar).

Dat terwijl Henk Norel nog aan het herintreden is en Boy van Vliet en de Zweed Clarence geblesseerd zijn. Hun blessures zijn ook de reden dat Ordana Kanda (tijdelijk?) is aangetrokken aangezien er achter Chambers geen guards meer over zijn en over anderhalve week de kraker in Groningen gespeeld gaat worden. Hoewel het niet hardop wordt uitgesproken is het halen van de Belg Kanda natuurlijk alleen maar gedaan omdat men in Den Bosch proeft dat thuisvoordeel in de play-offs en een kampioenschap haalbaar zijn.

Voor Landstede dat Kevin Bleeker kwijt is (succes met herstel) en in Den Bosch Martez Walker miste door prive-omstandigheden is het even wennen. Achtereenvolgens verloor de ploeg in de Eredivisie thuis kansloos van Donar (69-98), won in Leiden (92-98) en dus de nederlaag bij Heroes (71-57). Bottom line is dat de Zwolse formatie de verdediging van Den Bosch niet kon matchen.

In het Bossche verdedigende geweld (Landstede scoorde achtereenvolgens in de kwarten 25, 10, 13 en 9 punten) was Elijah Wilson de aanvallende uitblinker met 24p (8/12FG), 4r en nog 6to. Voor Landstede had Dahlman een double-double met 21p, 10r.

Donderdag had Heroes geen kind aan Feyenoord, 91-62. Vijf Bosschenaren zaten in de dubbele cijfers en de zes andere spelers kwamen allemaal in actie en scoorden ook allemaal. Feyenoorder Mack Bruining was de enige met een acceptabele prestatie 15p, 2r.

Zorg en Zekerheid won de andere topper deze speelronde van Donar, 81-73. Persons was geblesseerd en gezien de kleine rotatie in Leiden zou je zeggen dat zijn afwezigheid (gemiddeld 36 min, 18p, 8a, 6r) voor problemen zou zorgen, niet dus. Bottom line is dat de thuisploeg meer ballen raakschoot tegen een hoger percentage (27/59 vs 25/62) en Donar had 20x balverlies.

Plus Worthy de Jong was beresterk (MVP?) in 40 minuten met 16p, 7a, 4r, 3bs en nog 5to. Williams had een double-double 17p, 13r en Marijn Ververs bleek een zeer capabele vervanger van Persons met 7p, 8r, 4a en 4st. Voor Donar had Love bij zijn oude werkgever 26p, 6r.

BAL verraste met de winst op Feyenoord, 77-61. Door de winst staan de Weertenaren ietsje steviger op de laatste play-offplek en de vraag is of de concurrentie (Suns en Aris) in het nog ruime restant van de competitie, dat wel, de marge kan overbruggen. Opmerkelijk was het verschil in assists (18 vs 6). BAL had vijf spelers in de dubbele cijfers. Voor Feyenoord had Snider 23p.

Den Helder Suns versloeg Apollo, 77-73. Daarmee zijn de play-offs eigenlijk uit zicht geraakt voor Apollo en won Suns na zeven nederlagen op rij voor het eerst sinds 16 november weer een wedstrijd. Het reboundoverwicht van Suns was enorm (54 om 35). Sterke teamprestatie met vier spelers in de dubbele cijfers en een double-double voor Yarick Brussen 10p, 10r. Zonder Vitkovic was alleen Cannefax een gevaar bij Apollo 22p, 6r, 4a.

HAAI VAN DE WEEK

BAL was puik, Worthy de Jong wordt MVP (al dacht ik dat vorig jaar ook), maar de eer gaat deze week naar Elijah Wilson. De Amerikaan in Bossche dienst nam zijn ploeg op aanvallende sleeptouw toen het moest. Want lange tijd was het niet zo makkelijk als het eindresultaat doet vermoeden. Gek genoeg (of ook weer niet) liep Heroes pas weg van Landstede nadat Norel was weggestuurd. De Pagter miste alle vier zijn toegekende vrije worpen, de Maaspoort ontplofte en weg was de wedstrijd voor Landstede.

Lees verder onder de foto

Foto: Robert Verboon

Ik ben dit seizoen (nog) niet onder de indruk van de Amerikanen in Den Bosch. Ik denk dat ze op geen enkele positie de beste Amerikaan in de Eredivisie hebben, maar dat hoeft ook helemaal niet. Heroes wil teambasketbal spelen en het zou zomaar kunnen dat deze combinatie van Amerikanen en Nederlanders (en nu dus een Belg en de Zweed niet te vergeten) uiteindelijk het beste geheel vormt waarbij het gevaar van veel kanten komt.

Wilson is 24-jaar en werd vorig jaar kampioen in Oostenrijk en finals MVP. Hoewel hij dit seizoen niet opvalt, vertellen zijn cijfers zeker geen slecht verhaal.

Top 5 scorersTeamMinutenPunten
Quentin SniderRotterdam33.919.1
Jarvis WilliamsLeiden32.218.8
Tayler PersonsLeiden35.517.5
Keyshawn WoodsRotterdam31.716.8
Elijah WilsonDen Bosch25.716.6

Wat wel opvallend is, is dat de naam van Wilson in één adem is genoemd met die van Michael Jordan, ja DE Jordan. Niet alleen gingen ze naar dezelfde high-school Laney in Wilmington North Carolina, Wilson evenaarde ook nog eens een recordscore van Jordan. Beide waren goed voor 42 punten en delen nu het record van Laney.

Yahoo Sports schreef in 2012 over die prestatie.

Elijah Wilson ties Michael Jordan’s 32-year-old single-game school scoring record.

Like Jordan, Wilson appears to have a penchant for making the most of a dramatic backdrop as well.