Deze haai verdient een kans hogerop en wil Nederlander worden, uitblinker in de Eredivisie basketbal.

Het was sensatie zaterdag. Ik kan me niet heugen dat er drie Eredivisieduels op één avond waren en alle drie de favorieten (uit de top 5) verloren van de lagere teams. Het is een goed teken voor het Nederlandse basketbal, lijkt me.

Zorg en Zekerheid had op bezoek bij Aris een reis naar Krasnojarsk in de benen, Feyenoord is al weken helemaal uit vorm en Apollo wist daar duidelijk raad mee en een goed spelend BAL bezorgde Heroes in Den Bosch het schaamrood op de kaken.

Uiteindelijk deed op zondag alleen Donar, de ploeg in vorm, wat het behoorde te doen en dat was met duidelijke cijfers winnen van Den Helder Suns, 109-65. Vanwege de storm hadden de Groningers overnachting geregeld voor de Suns, een mooie kado dat alleen 20 minuten te vroeg werd uitgepakt. De tweede helft was namelijk nogal eenzijdig (64-30). De Amerikaan Williams was hot met 9 rake driepunters en in totaal 29p, 4r, 3a. Voor Suns had Yarick Brussen 20p, 5r.

De grootste verrassing van het weekend was de winst van BAL bij Heroes, 76-83. Er was ook niets op af te dingen. BAL speelde goed, naar vermogen en deed weinig rare dingen. Een week na de winst op, toen nog koploper, Landstede overschatte Den Bosch zichzelf volkomen. Het geeft aan hoe de ploeg er mentaal voorstaat, maar ik zag meer. Zo was Bonifant ‘red hot’, maar toen in de slotfase de wedstrijd op het spel stond ging Chambers enkele keren voor eigen succes in plaats van een goede aanval te organiseren. Zulke keuzes zijn voor mij tekenend. De credits zijn natuurlijk voor BAL met vier spelers in de dubbele cijfers en Roel Aarts (deze zomer bedankt in Den Bosch) had een double-double 12p, 11r. Voor de Bossche formatie had Bonifant 29, 3a, 2r.

Aris, dat aardig op stoom aan het komen is met drie overwinningen in de laatste vier duels, versloeg Zorg en Zekerheid Leiden, 64-60. Beide teams schoten in totaal 23 keer raak. Het verschil zat ‘m uiteindelijk in de drie driepunters die Aris meer raakschoot, misschien wel de drie rake driepunters van Sjoerd Koopmans die met negen punten meer dan het dubbele van zijn seizoensgemiddelde scoorde. Aris had twee spelers met een double-double; Craig Osaikhwuwuomwan had 13p, 11r en Mikalauskas 18p, 11r. Voor Leiden (nog zonder de geblesseerde Persons), had Williams ook een double-double 12p, 11r.

Nummer laatst Apollo verraste met de ruime winst op Feyenoord, 84-68. Ook hier werd het verschil gemaakt door driepunters. Apollo schoot er negen raak, Feyenoord vier ziehier het verschil. Voor de Amsterdammers was het pas de tweede winstpartij in de laatste 12 duels. Voor de Rotterdammers, die kampen met verdedigende problemen, was het de zevende nederlaag in de laatste negen duels. Apollo had vier spelers in de dubbele cijfers met Cannefax als topscorer 26p, 6r, 5a en nog 4to. Brandwijk had voor Feyenoord een double-double met 10p, 13r.

De opvallende resultaten hebben niet direct grote gevolgen voor de ranglijst, maar kunnen wel consequenties gaan hebben. Zo zal Den Bosch zich nog wel eens achter de oren krabben als ze straks een overwinning tekortkomen in de strijd om thuisvoordeel in de play-offs.

BAL heeft nu al acht overwinningen en staat maar twee winstpartijen af van Feyenoord en de vijfde plek.

Aris en ook Den Helder staan drie overwinningen achter BAL en dat maakt de winst van de Limburgers best belangrijk, het zijn toch onverwachte punten.

HAAI VAN DE WEEK

Een mooie reeks aan scores van Matt Williams en Seger Bonifant en sterke double-doubles van Roel Aarts, Willem Brandwijk, Craig Osaikhwuwuomwan, Arunas Mikalauskas en Jarvis Williams. Alleen kies ik voor Radenko Varagic.

“Ik hoop dat een van de ouders binnenkort zijn buschauffeurrijbewijs haalt, dan besparen we daar ook weer geld”, zei de Servische Limburger na de winst in Den Bosch lachend en gekscherend. Want hoewel de prestaties beter zijn dan de afgelopen jaren is het armoede troef bij BAL

Kijk ook eens naar de selectie in Weert. Eén Amerikaan en verder allemaal jonge gasten, vooral onbekende Nederlanders en twee Kroaten.

Recent waren er al overwinningen op Feyenoord (2x) en ZZ Leiden, nu dus de stunt in Den Bosch. BAL speelde in de Maaspoort naar vermogen. Bovenal gedisciplineerd, verdedigend sterk waarmee het Heroes dwong tot geforceerde aanvallen en schoten en duidelijk met een helder game-plan waarmee Heroes keer op keer pijn werd gedaan.

“Ik wil absoluut niet weer laatste worden”, zei coach Varagic over de succesjes dit seizoen.

Nu heeft de aardige en makkelijk benaderbare Varagic vooral het etiket van opleider opgeplakt gekregen, bij mij kwam in ieder geval de vraag op wat hij daarvan vindt. In eerste instantie haalde hij zijn schouders op, om daaraan toe te voegen: “Natuurlijk wil ik zo hoog mogelijk coachen. In Servië heb ik al op het hoogste niveau tegen Rode Ster Belgrado gecoacht (met Masinac en Vojvodina Novi Sad).” Ik ben benieuwd welke ‘topclub’ in Nederland het met hem aan zou durven, gezien het sterke spel van het kleine BAL verdient hij die kans.

Voor zijn vrouw en drie kinderen die helemaal in Nederland geïntegreerd zijn en om zijn sportieve kansen te vergroten wil Varagic een Nederlands paspoort aanvragen. Volgend seizoen is hij vijf jaar in Nederland en kan hij een aanvraag doen om de procedure te doorlopen. “Mede door jong Oranje onder 16 heb ik afgelopen zomer weinig tijd gehad om Nederlands te leren. Deze zomer doe ik onder 18 waardoor ik ietsje meer vrij ben om te studeren.”

Succes en ik ben benieuwd wat Varagic en zijn mannen in de play-offs kunnen bereiken.