Hmmm waar is de aandacht voor het Nederlandse basketbal gebleven als Oranje aan de EK-kwalificatie begint?

Telegraaf: 0

AD: 0

Volkskrant: 0

NRC: 0

Regionale kranten: 0

NOS: 0

Nul. Nul letters, nul woorden. Niets nada noppes is er vandaag te lezen, horen of te zien in de traditionele landelijke media over het feit dat Oranje vanavond aan de kwalificatie begint voor het EK van 2021.

De basketbalbond heeft wat opwarmverhaaltjes verspreid, vooral ook om de wedstrijd van maandag in Almere tegen Kroatië te verkopen.

En verder, tsja en verder blijft het beperkt tot wat social media die vooral gelezen worden door (een hand vol) bestaande basketballiefhebbers.

Heel even, rond de EK-kwalificatie in 2014 en het EK in 2015, leefde basketbal weer (een beetje) in Nederland.

Nu zijn we vijf jaar verder en mag iedereen zijn eigen conclusie trekken.

Eerder schreef ik al dat deze kwalificatiereeks cruciaal wordt voor het Nederlandse basketbal. Simpelweg omdat de mannen het vlaggenschip zijn van de sport. Mislopen van het EK in 2021 zou al het werk van de afgelopen jaren teniet doen.

Nou ben ik best positief gestemd over de mogelijke kwalificatie. Ik vind dat Oranje een aardige selectie heeft om ten koste van Zweden naar het EK te gaan. De selectie herbergt ervaring (ook opgedaan in het buitenland) en grote talenten zoals Keye van der Vuurst-De Vries, die wat mij betreft op zijn 18e gewoon moet starten , en Nathan Kuta die wekelijks top speelt in België.

De vraag is even wat de nieuwe bondscoach Maurizio Buscaglia voor elkaar krijgt met een weekje voorbereiding in augustus en de afgelopen week in Ankara. Benieuwd ook of het spel echt anders wordt, al lijkt me dat niet waarschijnlijk.

Natuurlijk gaat Oranje het in Turkije en tegen Kroatië niet makkelijk krijgen, maar de kern van de groep is al jaren bij elkaar en één van de twee duels winnen zou een grote opsteker zijn. Zeker ook met het oog op de broodnodige aandacht voor het Nederlandse basketbal.

Het duel tegen Turkije begint vanavond om 18u Nederlandse tijd en is te zien op het open kanaal van Ziggo Sport.