Legendarische wedstrijd van Oranje basketballers in Turkije (zet wereld op zijn kop)!

Zo nu weten we gelijk drie dingen.

1, Nederland geeft een heel duidelijk visitekaartje af aan Europa

2, Buscaglia is een topcoach

3. De Eredivisie is zo slecht nog niet.

Om met het laatste te beginnen. In het vijftal dat de wedstrijd voor Nederland afmaakte stonden drie Eredivisiespelers; Mo Kherrazi (Landstede), Thomas van der Mars (Heroes) en Leon Williams (Donar). Vechters pur sang, dat weten we, maar het buitenland zal anders naar ze kijken dan naar de Turkse spelers.

Buscaglia liet die drie spelers staan samen met Yannick Franke, die een goede wedstrijd bekroonde met een beresterk slotkwart met daarin een hele belangrijke eerste driepunter, en natuurlijk met ja meneer Charlon Kloof.

Allememachies wat was hij de hele wedstrijd ongrijpbaar voor de Turken, Double teams, fysiek geweld het leek hem niet te deren. Bovenal vond ik zijn verdedigende steal in het vierde kwart tekenend.

Enfin dit vijftal had de zaak onder controle, Buscaglia voelde dat feilloos aan en wisselde de laatste zeven minuten !!!!!! niet meer. Een bijzondere en topcoachwaardige beslissing.

De verdediging was überhaupt de ruggengraat van Oranje, de hele wedstrijd, en zeker het vierde kwart. Mijn planten verwelkten door het negatieve commentaar op Ziggo (dus geluid maar uitgezet), maar dat de Turken veel misten had alles met Nederland te maken.

Duidelijk borduurde Buscaglia verder op het verdedigende fundament dat onder van Helfteren al is gelegd. De verandering zat hem in de aanval van Buscaglia, waarin vaak sneller schoten genomen werden en waarin Kloof (27p, 6r, 3a, efficiency van maar liefst 28 en +/- van 13) duidelijk een vrije rol had die hij met verve invulde zonder gek te gaan doen (wat we zo vaak zien bij Amerikanen).

Nee het was bijzonder knap wat team Oranje liet zien, heel speciaal. Rustig, gecontroleerd, gedisciplineerd en gevochten als leeuwen, niemand deed gek en de cijfers liegen niet.

Tegelijk zegt dit twee dingen voor de toekomst: Nederland deed uitstekende zaken en de groep ligt open in Nederlands voordeel (ook omdat de Zweden verloren in Kroatië 72-56), maar tegenstanders hebben dit ook gezien en zullen zich wapenen.

Maandag Kroatie, 19.30u Almere.

Toch eens even nadenken wat ik erop zet 😉